Zasadio sam 2 sadnice gojia prije 4 godine. Vegetativni razvoj bude dobar. Jedna je orezana na „kišobran“, a druga slobodno raste. Obje svake godine cvjetaju, ali ne rađaju. Što preporučujete?


Goji je u našem podneblju relativno nova kultura. Brojni voćari krenuli su u uzgoj ove kulture bez prethodnih ispitivanja njenih agroekoloških i tehničkih svojstava u našim uvjetima. Iako su se držali svih modernih stranih preporuka u uzgoju ove biljke, rezultati su šaroliki i ispodprosječni. Voćari nalaze na brojne probleme te bolesti i štetnike koje nisu očekivali jer nisu bili ni navedeni. U vašem pitanju nije navedeno je li biljka uzgojena iz sjemena ili reznica.

Ako je uzgojena iz sjemena vjerojatno je došlo do rekombinacije genetskog materijala što može rezultirati izostankom oplodnje. Problem se može riješiti sadnjom još koje biljke druge sorte. Ako sadnice jesu prikladne, problem još uvijek može biti nedostatak nekog hraniva u tlu ili loncu, ovisno gdje je sađen, ili neka bolest ili štetnik. Svakako obratite pozornost na pepelnicu koja je opasna na gojiu i koja uzrokuje opadanje lišća i samim time i cvijeta. Što se tiče gnojiva svakako bi bilo dobro koristiti gnojiva na bazi bora za bolju oplodnju i mikroelemente. U svakom slučaju bi trebalo izbjegavati previše dušika jer je goji bujna vrsta sama po sebi i isto tako bi trebalo obratiti pozornost na rezidbu.

Prethodni članakUpala oka kod pilića
Sljedeći članakKako primijeniti sredstvo za zaštitu bilja?
Nino Ivančan, dipl. ing. agr.
Autor je diplomirao 2008. g na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na smjeru Voćarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo. Radi na vlastitom OPG-u u okolici Đurđevca na poslovima proizvodnje i prerade voćarsko-vinogradarskih i povrtlarskih kultura. Honorarno piše članke voćarsko vinogradarske tematike. RADNO ISKUSTVO 1996. – 2014. Rad na vlastitom OPG-u u okolici Đurđevca na poslovima proizvodnje i prerade voćarsko-vinogradarskih i povrtlarskih kultura. Također 16-godišnje iskustvo na agrotehničkim zahvatima navedenih kultura, korištenju i održavanju mehanizacije, poslovima kemijske i biološke zaštite, na planiranju i održavanju vv nasada, drvenastih i ukrasnih kultura te zelenih površina, na planiranju i održavanju kultura u zaštićenim prostorima, na biotehnološkim procesima prerade vv kultura, enološkim i enokemijskim zahvatima prilikom prerade i dozrijevanja vina, te analizama vina. Također 16-godišnje iskustvo davanja konzultacija iz pedoloških analiza, kemijskih analiza te primjena meliorativne gnojidbe, fertirigacije i folijarne aplikacije hraniva na osnovi toga, korištenja prognostičkih modela meteoroloških podataka, CDA uređaja za dijagnosticiranje i predviđanje bolesti i štetnika, savjetovanja prilikom izrada agroekoloških studija. 2004. Službovanje u Uredu državne uprave u Zagrebačkoj Županiji, Ispostava Zaprešić, u Uredu za gospodarstvo na poslovima poljoprivredne administracije. 2006. – Honorarni rad u Glasniku Zaštite Bilja, Vinogradarskom portalu Voćarskom portalu koji obuhvaća pisanje članaka i preporuka zaštite bilja, odgovore na pitanja preko foruma i e-maila portala. 2012. – Honorarni rad u Gospodarskom Listu na pisanju članaka voćarsko vinogradarske tematike.