Primijetila sam da mi dalije na istoj grani imaju crvenu, ružičastu, crveno-ružičastu boju. Zašto je to tako?

ODGOVOR

Dalije su dostupne u širokom rasponu veličina, oblika i boja cvatova. Osim vremena cvatnje krajem ljeta, ova nevjerojatna raznolikost dio je onoga što ih čini tako zanimljivima za uzgoj. Ali varijabilnost dalije također može dovesti do nekih zbunjujućih učinaka. Dalije su genski raznolike. Većina biljaka i životinja ima dva seta kromosoma. Dalije imaju osam.

Na genskoj razini, to ih čini nasljedno nestabilnijima od ostalih vrsta vrtnih biljaka. Osim toga, dio genskog koda može mijenjati položaj te tako mijenjati biljku na genskoj razini, a posljedično tome i ono što vidimo kao krajnji rezultat. Ova genska nestabilnost je ono što čini rod dalija tako raznolikim. Kultivari koji pokazuju dvobojne, pjegave ili prugaste cvjetove u nekom su trenutku u prošlosti su bili jednobojni. Oplemenjivači i uzgajivači biljaka traže i zatim pokušavaju stabilizirati te promjene kako bi se mogle uvesti kao novi kultivari. Moguće je da biljka dalije jedne godine nosi dvobojne cvatove, a sljedeće uglavnom jednobojne. S druge strane, jednobojni kultivar može proći kroz stres ili spontane mutacije i biti dvobojan sljedeće godine.

Također, može doći do potpune promjene boje, pa biljka iznenada početi cvasti u potpuno drugoj nijansi. Izuzetno popularan kultivar dalija ‘Café au Lait’ poznat je po svojoj promjenjivosti boja. Tijekom jedne vegetacijske sezone, biljka može proizvesti cvatove koji su žuti, krem, blijedožuti, rumeno ružičasti ili čak bijeli s prugama ljubičasto-ružičaste boje. Nedavno je predstavljena varijanta s ružičastim i ljubičastim prugastim cvjetovima kao ‘Café au Lait Royal’.