Imam limun koji raste u posudi, ali listovi dobivaju žutu boju. Krošnja je u obliku vaze, a zimi limun spremam u podrum na 10o C. Tretiran je mospilanom, i ako ga ne tretiram listovi ponovno žute. Limun sam tretirala i bijelim uljem, ali i dalje na listovima stoje crvene i crne točke, koje ostavljaju mrlje kada list provučem kroz prste. Što bi mogao biti uzrok i kako da sprječim navedeno?


Limune, uzgajane na otvorenom, napada veliki broj bolesti i štetnika. Limune u loncima, koji se uzgajaju u zatvorenim prostorijama, napada znatno manji broj, ali zbog stalnih optimalnih uvjeta (temperatura i vlaga), njihovo razmnožavanje je ubrzano, te su i štete daleko veće. Žutičavost lišća može biti prouzročena fiziološkim čimbenicima kao što je pretjerano ili premalo zalijevanje vodom, slabe propusnosti supstrata, nedostatkom hranivih elemenata itd.

U vašem slučaju najvjerojatnije se radi o napadu štitastih ušiju. Preporučam ponoviti prskanje pripravkom bijelog ulja u koncentraciji 3-4 %, i to na način da „okupate“stablo sa svih strana, osobito naličje lišća. To će biti malo teže izvodljivo u kućnim uvjetima, ali moguće je uz poduzimanje mjera zaštite ispod i oko lonca. Rezultat prskanja se neće vidjeti ubrzo, jer treba duže vremena da se štetnici osuše i lako odvoje od listova.

Prethodni članakKako poboljšati strukturu tla tako da se vlaga ne zadržava?
Sljedeći članakHorizont Clair nova trgovina u Zagrebu
Zorica Velagić, dipl. ing. agr.
Rođena u Žuljani, opću gimnaziju završava u Dubrovniku, a Poljoprivredni fakultet u Sarajevu. Specijalizirala se u Francuskoj u području virusnih bolesti, posebno agruma. Do umirovljenja radi kao poljoprivredni, te gospodarski inspektor. Rođena u Žuljani (poluotok Pelješac) 1941. godine. Opću gimnaziju završila u Dubrovniku, te Poljoprivredni fakultet, voćarsko-vinogradarskog smjera u Sarajevu. Radeći petnaest godina u kombinatu „Neretva“ u Opuzenu, stekla je dragocjeno iskustvo u ispitivanju sorata raznih voćnih vrsta, posebice agruma. U navedenom periodu odradila i specijalizaciju u Francuskoj (Bordeaux i Korzika) iz područja virusnih bolesti raznih voćnih vrsta, posebice agruma. Nakon usavršavanja radila na testiranju voćnih vrsta na virusne bolesti. Iz obiteljskih razloga napušta kombinat „Neretvu“ i do umirovljenja radi kao poljoprivredni inspektor, kasnije kao gospodarski inspektor u Dubrovniku.