Što su Jiffy lončići i kakva je njihova upotreba?


Jiffy pot su tresetni lončići koji se koriste pri uzgoju i povrtlarskih i cvjećarskih kultura. Prednost takvih lončića je što se obično u svakom lončiću uzgaja jedna biljka. Kada naraste dovoljno da se može presaditi, ne vadi se iz lončića, nego se s njime sadi na stalno mjesto. Tako se izbjegava stres biljke pri promjeni mjesta sadnje, brže se prilagođuje i nastavlja rasti. Time se smanjuje i rad čovjeka jer se preskače faza pikiranja ili prve presadnje. Lončići su izrađeni od prešanog treseta i s vremenom se raspadaju u tlu. Ima više vrsta Jiffy lončića. Mogu biti pojedinačni, povezani u skupine, okruglog ili četvrtastog oblika.

Ako su povezani u cjelinu (najčešće 6-12 komada) nazivaju se Jiffy strip. U proizvodnji lončića stijenka se dodatno može obogatiti određenim hranjivima, što koristi biljci u početku rasta. Lončići su propusni i porozni, pa mladi korjenčići biljaka nemaju problema pri prorastanju. Na tržištu se može kupiti i inačica takvih lončića koji su prešani te nalikuju na velike tablete. Omotani su mrežom koja se poslije raspada i razgrađuje. Takvi lončići pri upijanju vode narastu i nabubre te se u njih siju ili pikiraju biljke.

Prethodni članakCimicifuga za ženske tegobe
Sljedeći članakZimsko orezivanje ruža
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.