Svake godine kompostiram otpad iz vrta i kuhinje i kompost koristim za uzgoj povrća i cvijeća. Tijekom ljeta na njemu se pojave nekakve mušice u velikom broju, koje su neugodne, a bojim se i za povrće. Kako ih suzbiti?


Radi se o šampinjonskim mušicama koje su redovni stanovnici komposta. Kompost kao i stajski gnoj su organske tvari u raspadanju koje čak na vrlo velike udaljenosti privlače šampinjonske mušice. Kada se jako razmnože mogu postati vrlo opasni štetnici rasada povrća i ukrasnog bilja. Višekratna zalijevanja s Dimilin SC 48 u konc. 0,02% smanjuju zarazu. U Hrvatskoj nema insekticida registriranog za tu namjenu. Kako se u inozemstvu preporučeni regulator razvoja insekata, Dimilin koristi za tu namjenu, na osnovi toga možete ga koristiti za zalijevanje hrpa komposta.

Prethodni članakKako pripremiti steviju za zaslađivanje čaja ili kave?
Sljedeći članakKako spriječiti sušenje i otpadanje grozdova?
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.