Imam 10 sadnica goji bobica (Lycium barbarum) starosti od 2-4 godine. Cvatu dosta kasno, tek oko 1.-15. rujna. Cvjetova ima jako puno, međutim nemam niti jednog ploda, ne oplođuju se. Grmovi bujno rastu i zdravi su sve do rujna kad na krumpir i pojedine trave dolazi plamenjača, odnosno pepelnica, pa tako i na goji. U čemu je problem?


Prvi rod goji daje tek nakon 2 godine (ovisno o načinu razmnožavanja). Prvi puta cvatu u proljeće, a drugi puta prema kraju ljeta. Po ovome što opisujete kao da vaše goji bobice ne prolaze glavnu cvatnju. Možda je stvar u rezidbi gdje se tokom vegetacije ne stvori dovoljno generativnih pupova. Moj savjet bi bio da svakako početkom proljeća dodate neki pripravak kao Ilsamin Bor (Pro-eco) koji pospješuje oplodnju, a koji bi dodali prije cvatnje i nakon toga svakih 12-14 dana. Druga važna stvar je sprječavanje bolesti. Naime, pepelnica i plamenjača mogu uništiti cvat, pa ne dođe do formiranja ploda.

Zimsko tretiranje obvezno obaviti nekim bakrenim fungicidom. Nakon toga trebalo bi u optimalnim uvjetima koristiti preventivne pripravke koji sprječavaju pojavu spomenutih bolesti kao Mycosin (Proeco) za sušna vremena svakih 10-14 dana, a za kišnih vremena svakih 5-7 dana. Aminokiseline kao AminoVital ili Algovital svakako dodajte u redovitu njegu nasada. Sve je više istraživanja koja upućuju da je upravo obrambeni mehanizam biljke vrlo važan za sprječavanje pojave bolesti.

Prethodni članakMoram li pomiješati vino s vodom prije pečenja rakije?
Sljedeći članakOstali članci u ovom broju
Martina Borić, dipl. ing.agr.
Rođena je 1982. u Varaždinu. Agronomski fakultet u Zagrebu je završila 2007. godine. Radila je na rukovodećim pozicijama u agrocentrima, te u Savjetodavnoj službi nakon koje odlazi raditi u tvrtku specijaliziranu za ekološku proizvodnju. Rođena je 1982. u Varaždinu. Agronomski fakultet u Zagrebu, smjer zaštite bilja završila je 2007. godine. Šest je godina radila na rukovodećoj poziciji vodeći agrocentre te se usavršila u agroekonomskom dijelu. Nakon toga odlazi u Savjetodavnu službu Varaždinske županije na poziciju stručnog savjetnika za zaštitu bilja gdje je stekla vrijedno praktično znanje i iskustvo. Iznimno cijeni struku i veliki je pobornik stalne osobne edukacije kao i edukacije poljoprivrednih proizvođača i kupaca. Smatra da je jedini održivi način poljoprivredne proizvodnje ekološki pristup i hrana bez ostataka pesticida, te se nakon Savjetodavne službe odlučila usavršavati u tom smjeru, pa je trenutno zaposlena u tvrtki koja se specijalizirala za ekološku proizvodnju.