Poštovani čitatelji!

S obzirom na skori početak radova u polju i tretmane protiv korova na jesenas zasijanim površinama (pšenica, ječam, repica), odlučili smo se u ovom broju predstaviti naše folijarno gnojivo Mortonic plus.

Mortonic plus je složeno folijarno gnojivo koje je više od 20 godinaprisutno na našem i okolnom tržištu  i tijekom tog razdoblja čvrsto se ukorijenio kod svih vrsta proizvođača (ratari, povrtlari, voćari, rasadničari). Formulacija u kojoj dolazi je 19-9-27 + 8 mikroelemenata u visokim dozama i sastoji se od vrlo topivih mikrokristala plave boje. Prilikom upotrebe nema nikakvih problema sa štopanjem mlaznica na prskalici ili njihovim oštećenjima, što uvelike olakšava rad proizvođačima i osigurava jednolik tretman na usjevu.

Ključni trenutak za primjenu Mortonica

Ozime ratarske kulture (pšenica, ječam, repica ..) uskoro ulaze u faze formiranja prinosa, gdje je bitna raspoloživost hranjivih tvari (dušik) i zato je potrebno nahraniti biljku i dati joj priliku da postigne maksimalan prinos.

Bujnost cime krumpira u nasadu u Belici nakon primjene Mortonic Plus

Mortonic ima jako brzo djelovanje jer sadrži veliku količinu mikroelemenata koji uz odgovarajuće kemijske procese obavljaju distribuciju makrohranjivih tvari po cijeloj biljci tako da su rezultati vidljivi u roku 7-10 dana. Osim toga, Mortonic pomaže biljci da u tih 10 dana potakne i razvije puno veći korijenov sustav koji ima veću zonu hranjenja i tako apsorbira puno veće količine mineralnog gnojiva i vode. Primjena se ogleda i u eliminaciji herbicidnog i svih ostalih šokova i u regulaciji pH vode.

Zašto je važan pH vode?

Vode u RH su uglavnom tvrde i imaju visok pH(8-9) koji jako negativno utječe na usvajanje hraniva i djelovanje herbicida.Upotrebom Mortonica i otapanjem u vodi, pH se spušta na optimalnih 6,5-7 (najbolji za usjev) i maksimalizira se usvajanje hraniva. Još jedan popratni učinak ogleda se u usvajanju zaštitnih sredstava od strane korova jer i oni vole pH 6,5-7, pa samim time zaštita bolje djeluje i nisu potrebni korektivni tretmani. Zbog toga se preporučuje koristiti Mortonic plus zajedno sa svim pesticidima  (osim onima na bazi BAKRA I SUMPORA).

Mortonic plus toplo preporučamo i za sve druge ratarske kulture jer je uvijek dohodovan (puno veća dobit od uloga) i savjetujemo proizvođače da prilikom prve primjene uvijekostave jedan manji dio netretiran kako bi sami mogli uočiti razliku.Ono što posebno želimo napomenuti je da se tretmani obavljaju u točno određenoj fazi rasta usjeva, a ne proizvoljno kako bi se postigao maksimalan efekt. Za više informacija pogledajte naš prošireni i skraćeni katalog na:  morpho-agro.hr (Katalozi – Morpho Agro).

Posebno bismo se htjeli obratiti proizvođačima povrća i voća. S obzirom da se radi o visoko dohodovnim proizvodnjama  preporučujemo da probaju Mortonic plus i uvjere se u daleko bolju kalkulaciju proizvodnje. Naime, uz sva prethodno navedena  svojstva, Mortonic plus ima naglasak na kalij 19-9-27, a većina povrćarskih kultura ima jako velike potrebe za kalijem i zato tretirani usjevi i nasadi daju daleko bolji prinos i samim time bolji financijski efekt. Vrlo važna činjenica je da Mortonicom tretirani usjevi puno prije dođu u fazu branja plodova jer nisu imali velike probleme tijekom vegetacije pa takvi plodovi često postignu puno bolju cijenu na tržištu jer su prvi. Kod proizvodnje voća je slična situacija jer obilje mikro i makro elemenata te brzina djelovanja Mortonica značajno utječu na prinos i opće zdravlje plodova.

Vinogradarima možemo obećati da će uz primjenu Mortonica i tri navrata po 3kg/ (pogledati skraćeni katalog) eliminirati probleme s klorozom i dobiti više šećera u grožđu (1,5-2). Preporučujemo da svakako isprobate Mortonic Plus u  Vašoj povrćarskoj, voćarskoj i vinogradarskoj  proizvodnji uz obavezne kontrole (tretirano-netretirano) kako biste sami vidjeli rezultate.

U proizvodnji povrća voća i u vinogradarstvu također treba pripaziti da se ne miješa Mortonic sa zaštitnim sredstvima na bazi bakra i sumpora!

Mortonic plus 19-9-27+8 mikroelemenata

Pakiranja:

  • 10g.- 5 litara vode
  • 20g – 10 litara vode
  • 200g- 100 litara vode
  • 1,2,5 – kg
  • 25kg – u vreći odvojeno 5×5 kg

Primjena: 3 kg/ha na svim kulturama uz utrošak vode 100-150 l u samostalnoj aplikaciji

Ako se koristi zajedno s herbicidima, utrošak vode je jednak količini koju zahtjeva herbicid, a preporuka je koristiti što finije mlaznice (maglica).

Prethodni članakU Zadru održana 26. Međunarodna manifestacija maslinara i uljara Noćnjak 2024
Sljedeći članakBiljni biostimulansi iz Andermatt Bioinputa
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.