Sredinom ožujka u zadarskom hotelu Kolovare održana je 26. Međunarodna manifestacija maslinara i uljara Noćnjak 2024. Manifestacija je započela sadnjom masline ispred hotela Kolovare.

Samom otvorenju su prisustvovali predsjednik RH Zoran Milanović te ministrica poljoprivrede Marija Vučković kao i brojni visoki državni dužnosnici. Svoje su proizvode na Noćnjaku predstavile brojne tvrtke, obrti i OPG-ovi, a specifičnost ovogodišnjeg Noćnjaka je i obljetnica 160 godina zadrugarstva u Dalmaciji.

26. Noćnjak započeo je sadnjom masline ispred hotela Kolovare
Otvorenju Noćnjaka prisustvovali su predsjednik RH Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković

Tko su ovogodišnji laureati?

Već tradicionalno, na prvoj večeri Noćnjaka uručena su posebna godišnja priznanja laureatima u maslinarstvu i uljarstvu.

“Zlatna amfora Noćnjaka”, priznanje za doprinos razvoju maslinarstva i uljarstva na svom području dodijeljena je Općini Šolta u čije je ime nagradu preuzeo načelnik Šolte Nikola Cecić- Karuzić. Poručio je da mladi ne trebaju ići vani, već da dođu na Šoltu jer se od poljoprivrede i maslinarstva itekako dobro može živjeti.

“Zlatno pero Noćnjaka”, priznanje za doprinos unaprjeđenju maslinarstva i uljarstva putem medija osvojila je Diadora TV Zadar, gledana na najviše na području Zadarske županije, Šibensko – kninske županije, Ličko-senjske županije te putem interneta bilo gdje. U svojim dnevnim emisijama kontinuirano izvještava o stanju u poljoprivredi, ponajviše o maslinarstvu i vinogradarstvu.

Priznanje zadružnom djelatniku za uzoran rad, koje dodjeljuje Hrvatski poljoprivredni zadružni savez, osvojio je Gordan Marinović iz Ždrelca s otoka Pašmana. Gordan Marinović je dugogodišnji zadružni djelatnik koji se u rad poljoprivredne zadruge Ždrelac uključio 1986. Upravitelj zadruge je bio sve do 2023. godine.

Priznanja „Joško Niskota“ uzornim maslinarima dodijeljena su Budislavu Mađeriću s otoka Pašmana i Miodragu Deši iz Poličnika koji ima ekološki maslinik u kojem se uz masline bavi i uzgojem kokoši.

Priznanje “Marko Vrsalović” za doprinos unaprijeđenju maslinarstva i uljarstva posmrtno je dodijeljeno Nikoli Bekavcu iz Splita koji je preminuo krajem prošle godine. Za života se posvetio izradi unikatnih suvenira od maslinovog drveta. Nagradu je preuzela njegova supruga Željka.

Priznanje “Don Ante Alfirević” za unaprjeđenje zajedničke poljoprivredne proizvodnje, osobito maslinarstva i uljarstva osvojio je Ilija Drljepan iz Splita koji je kao dugogodišnji direktor financija i robnog prometa Dalmacijavina, surađivao s poljoprivrednim zadrugama te svojim stručnim znanjem uvijek bio na pomoći. Kao direktor tvrtke DISA ustrajao je u suradnji s poljoprivrednim zadrugama iz Dalmacije pomažući tako u plasmanu njihovih proizvoda, ponajviše maslinovih ulja, maslina i vina. Ilija je predložio i jednu zanimljivu ideju, a to je da Ministarstvo poljoprivrede postane Ministarstvo poljoprivrede i zadrugarstva.

Međunarodno priznanje “Cavaliere olio d’oliva” za višegodišnji samoprijegoran rad u uljarstvu  dodijeljeno je Goranu Moroviću koji je sa suprugom Nives u Žmanu na Dugom otoku obnovio stari stoljetni maslinik te podigao novi maslinik na minijaturnim terasama. Počeo je hobistički, a danas obrađuju oko 1000 maslina. Godinama osvajaju nagrade za izvrsnu kvalitetu maslinovih ulja.

Priznanje “Pavle Bakarić” za životni doprinos unaprjeđenju maslinarstva i uljarstva dobio je Josip Gugić, docent doktor znanosti i izvanredni profesor te aktualni voditelj sveučilišnog prijediplomskog studija Mediteranska poljoprivreda Sveučilišta u Splitu.

Priznanje „Branko Škarica“ za životni doprinos unaprjeđenju uljarstva i maslinarstva dobio je Kajo Vukšić, vlasnik uljare u Solinu, prve privatne uljare u Dalmaciji, otvorene još 1995. godine. Nagradu mu je uručio predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović. Kajo Vukšić je utabao put do najkvalitetnijeg hrvatskog dalmatinskog maslinovog ulja, put do današnjih svjetskih zlata. Njegova vizija ponijela je i mlađe naraštaje obitelji koji tvrtku nastavljaju voditi onako kako su ih i učili.

Kako kaže, uljaru je otvorio s ciljem da spasi svoga sina koji se vratio bolestan iz rata, te je on svoj cilj postigao. Također, kaže kako se prvi Noćnjak dogodio upravo u njegovoj uljari s pokojnim dr. Niskotom i pokojnim dr. Škaricom. Zahvalio se Zadružnom savezu Dalmacije, a ponajviše pokojnom dr. Škarici koji mu je puno pomogao u razvoju kvalitete maslinovih ulja. Naveo je i neke probleme. Smatra kako su maslinari zaboravljeni od strane politike. Kao veliki problem smatra bacanje komine, koja je također sirovina. Zbog nje će, kako kaže, zatvoriti svoju uljaru s najmodernijim strojevima već ove godine, jer nema gdje s kominom, a ne želi plaćati kazne.

Laureati ovogodišnjeg Noćnjaka

Nagrade za otvorena maslinova ulja

Drugog dana 26. Međunarodne manifestacije maslinara i uljara Noćnjak 2024, dodijeljene su medalje maslinarima i proglašen je šampion u kategoriji otvorenih maslinovih ulja, a uručena su i priznanja za najbolje ekološko, blago, srednje intenzivno i intenzivno otvoreno maslinovo ulje. Na početku dodjele, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije, Lordan Ljubenkov, zahvalio je svima koji su poslali svoja ulja na ocjenjivanje u ovako zahtjevnoj godini. Na ocjenjivanje je pristiglo 360 uzoraka maslinovog ulja.

Dr. Sandra Petričević, predsjednica povjerenstva za ocjenjivanje maslinovih ulja, rekla je kako je unatoč teškoj maslinarskoj godini bilo vrlo kvalitetnih uzoraka.

Ovogodišnji šampion kvalitete otvorenih ekstra djevičanskih maslinovih ulja je Dubravko Šonjić iz Ciste Velike, za ekstra djevičansko maslinovo ulje sljubljenih sorti.

Šampion Dubravko Šonjić, Cista Velika

Priznanje za najbolje otvoreno intenzivno ekstra djevičansko maslinovo ulje je dobio OPG Čelini iz Pakoštana, za ekstra djevičansko maslinovo ulje sljubljenih sorti.

Priznanje za najbolje otvoreno srednje intenzivno ekstra djevičansko maslinovo ulje je dobila obitelj Tavra iz Bola na otoku Braču, za ekstra djevičansko maslinovo ulje sljubljenih sorti.

Priznanje za najbolje otvoreno blago ekstra djevičansko maslinovo ulje dobio je Milivoj Bratinčević iz Gornje Gajine, Kaštel Sućurac, za ekstra djevičansko maslinovo ulje sljubljenih sorti.

Priznanje za najbolje otvoreno ekološko ekstra djevičansko maslinovo ulje dobio je OPG Podrug, Piramatovci, za ekološko ekstra djevičansko maslinovo ulje sljubljenih sorti.

Šampioni i priznanja za pakovine maslinovog ulja

Posljednje večeri ovogodišnjeg Noćnjaka proglašeni su šampioni i dodijeljene medalje u kategoriji pakovina maslinovog ulja.

Šampionom kvalitete pakovina ekstra djevičanskih maslinovih ulja proglašen je OPG Ante Urem iz Pirovca, za ekstra djevičansko maslinovo ulje sljubljenih sorti.

Šampionom izgleda pakovine maslinovog ulja proglašen je TORAČ d.o.o., Žbandaj, iz Poreča, za liniju proizvoda ekstra djevičanskog maslinovog ulja TORAČ.

Šampion pakovina maslinovog ulja Ante Urem, Pirovac
Šampion izgleda pakovine maslinovog ulja TORAČ d.o.o.

Priznanje za najbolje monosortno ekstra djevičansko maslinovo ulje osvojila su Ulja Komarija d.o.o., Cerovlje, za ekstra djevičansko maslinovo ulje sorte buža.

Priznanje za najbolje višesortno ekstra djevičansko maslinovo ulje osvojiila je uljara Lisjak d.o.o., Koper, Slovenija, za ekstra djevičansko maslinovo ulje GOLD, sljubljenih sorti.

Priznanje za najbolje ekološko ekstra djevičansko maslinovo ulje osvojila je Ursaria d.o.o., Vrsar, za ekološko ekstra djevičansko maslinovo ulje sorte istarska bjelica.

Priznanje za najbolji prehrambeni proizvod s maslinovim uljem dobio je OPG Nediljko Nerović – Mirjana Petreš iz Dicma za Dioklecijanov kolač.

Priznanje za najbolji kozmetički i ekološki proizvod od masline dobila je tvrtka Lisjak d.o.o. iz slovenskog Kopra za EKO-Olive garden cosmetic – oil agrumi.

Priznanje za najbolji proizvod od drva masline dobila tvrtka Limbel iz Nerežišća na Braču za svoje zdjele.

Nagrađeni za pakovine maslinovog ulja

U sklopu Noćnjaka održana su brojna predavanja i radionice kao i obilasci i posjeti maslinika i vinarija.

Foto: Zadružni savez Dalmacije

Prethodni članakPrimjena AZOTER® bakterijskih gnojiva u praksi
Sljedeći članakBolji prinosi i dohodovna kalkulacija proizvodnje uz Mortonic Plus
Marin Marasović mag. ing. agr.
Rođen je u Zagrebu 08.04.1994. godine. U Sesvetama završava osnovnu školu, a potom i Opću gimnaziju Sesvete. 2012. godine upisuje preddiplomski studij Ekološka poljoprivreda na Agronomskom fakultetu u Zagrebu kojega završava 2015. godine obranom završnog rada na temu „Od obiteljskog do agroturističkog gospodarstva – studij slučaja“. Iste godine upisuje diplomski studij Ekološka poljoprivreda i agroturizam. Diplomski studij završava 2018. godine obranom diplomskog rada na temu „Ocjene mogućnosti razvoja agroturističkog gospodarstva na području Dalmatinske zagore“. Nakon završetka fakulteta, u travnju 2019. zapošljava se kao urednik u Gospodarskom listu. Od 2021. godine radi kao glavni urednik internetskog portala Gospodarskog lista.