Tijekom prošle godine sezonska oscilacija cijena kupusa nije bila toliko izražena kao prijašnjih godina, iako se mora istaći da je prosječna godišnja cijena kupusa nešto viša nego u 2016. godini. U razdoblju od 2015. godine na tržištu bilježimo nešto više cijene, tako da je i ova godina započela s višim prosječnim cijenama nego što je to bilo do 2015. godine. U odnosu na lanjske cijene ovogodišnja je cijena na veletržnicama u tjednu do 21.01.2018. godine niža za 21,4 posto, što je najvjerojatnije rezultat lijepog vremena, ali i relativno dobre ponude. Često trgovački lanci svojim akcijama „kroje“ cijene proizvoda na tržištu, tako su vjerojatno i ponudom i cijenama kupusa utjecali na cijene kupusa na veletržnicama i tržnicama. Na veletržnicama su cijene u trećem tjednu ove godine bile uglavnom od 2 do 3 kn/kg s time da smo najniže cijene evidentirali na veletržnici u Metkoviću gdje je kupus tržen po cijenama od 1,50 do 2 kn/ kg. Cijene kupusa do 3,50 kn/kg bilježimo na veletržnici u Splitu i Rijeci. Na tržnicama su cijene kupusa u navedenom tjednu gotovo identične cijenama u nazad godinu, dvije. Na tržnicama istočne Hrvatske cijene kupusa su uglavnom od 2 do 5 kn/kg, na ostalom dijelu kontinentalne Hrvatske kupus se prodaje po cijenama od 5 do 10 kn/kg, dok najviše cijene bilježimo na tržnicama gradova jadranske Hrvatske gdje su cijene kupusa uglavnom od 8 do 12 kn/kg.

""

Zelena salata

Prošlogodišnje cijene salate u prvom kvartalu godine bile su ekstremno visoke. Ovogodišnje su cijene osjetno niže, no ipak više nego što je to uobičajeno za naše tržište. Prosječna veleprodajna cijena zelene salate (kristal) u trećem tjednu ove godine na veletržnicama je iznosila 9,50 kn/kg, a najniže cijene od 5 kn/kg bilježili smo na veletržnici u Splitu, dok su na veletržnicama u Zagrebu i Metkoviću cijene bile od 6 do 7 kn/kg. Najviše cijene od 15 do 16 kn/kg bilježene su na veletržnici u Rijeci. U odnosu na prošlu godinu cijene su u prosjeku niže za 40,6 posto, dok su u odnosu na cijene iz 2016. godine više za 35 posto. Na tržnicama je prosječna cijena zelene salate(kristal) u tjednu do 21.01.2018. godine iznosila 15,41 kn/kg. Najniže cijene zelene salate od 8 do 12 kn/kg bilježimo na tržnici u Splitu, dok su na ostalim tržnicama cijene salate uglavnom od 14 do 20 kn/kg. U narednom razdoblju očekujemo lagani pad cijene salate, no ona će prije svega biti pod utjecajem vremenskih čimbenika.

U 2017. godini najniže cijene luka Prosječna godišnja cijena luka u 2017. godini bila je najniža cijena unazad pet godina. U odnosu na četverogodišnji prosjek cijene su u 2017. godini u prosjeku bile niže za 10 posto. Na početku ove godine bilježimo nešto više cijene nego lani, tako je u 3. tjednu ove godine cijena na veletržnicama u prosjeku bila za 16 posto viša, no za gotovo 10 posto niža od onih ih 2016. godine. Prosječna cijena luka u navedenom tjednu na veletržnicama iznosila je 3,54 kn/ kg i u rasponu je cijena od 2 do 6 kn/kg. Po cijenama od dvije kune po kilogramu luka se moglo kupiti na veletržnicama u Osijeku i Čakovcu, dok su na ostalim veletržnicama cijene uglavnom bile od 2,5 do 3 kn/kg, a najviše smo cijene evidentirali na veletržnicama u Rijeci i Splitu od 4 do 6 kn/kg. Prosječna cijena luka na tržnicama u tjednu do 21.01.2018. godine iznosila je 6,82 kn/kg. Na tržnicama gradova kontinentalne Hrvatske cijene luka su uglavnom od 5 do 8 kn/kg, a na tržnicama gradova južne Hrvatske cijene luka su najčešće od 8 do 12 kn/kg.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje