Najpoznatiji i najcjenjeniji povrtlar i čuvar autohtonih međimurskih sorata povrća i starijih sorti cvijeća u Međimurju, ali i u Hrvatskoj je Stanko Trstenjak koji živi i na starinski način uzgaja na desetke vrsta povrća i tako čuva tradiciju življenja u naselju Marof koji dodiruje, u javnosti poznatiji Žabnik, najsjeverniju hrvatsku točku u Općini Sveti Martin na Muri.

Osim bavljenjem povrtlarstvom, te uzgojem sjemenskih sorti povrtlarskih kultura koje se na ovom području, ali i preko rijeke Mure u slovenskom Pomurju uzgajaju jako, jako dugo, Trstenjak je poznatiji po kulinarskim dobrotama spravljenih od samo domaćih sastojaka i na stoljetnoj tradiciji kuharstva koje u susjednim državama ima visoki status, dok se kod kuće tek pokazuje kako nekada „mladenka u vjenčanici, zaručniku na dan vjenčanja“.

Ne dirajte nam vrtove i polja naša!

Kao dječak sam u selu počeo razmjenjivati sjemenje vrtlarskih kultura i tako smo čuvali naše stare sorte. Danas smo izgubili sve sajmove za razmjenu starinskih sorti sjemenja, a imali smo Dubrovnik, Zagreb, Čakovec, Varaždin i druge. Bojim se da predstavljeni Zakon o sjemenu nije dobar i apeliram na Ministarstvo poljoprivrede da se sajmovanje i razmjena autohtonog sjemena i dalje dopusti prema uvjetima kakvi su bili.

autohtonih sorata
Domaća cikla sa stogodišnjom tradicijom

Trstenjak je i vlasnik Etno muzeja s više od tisuću predmeta, stvari i knjiga. Knjiga, koje čuvaju tajne izvornih seljačkih vrtova, njiva i voćnjaka, ali i recepata tradicionalnih starinskih jela, kao što su pretepeni grah, pretepeni vugorki ,grah sa suhim mesom, makvići, hladnetina… Stanko kaže kako su autohtono povrće i voće dobri zaštitnici od aktualnog COVID-a 19 i završava izrekom: „Kako daleko se osjeti miris luka i češnjaka, tako je daleko uništen svaki po zdravlje štetni virus“.

Pročitajte još: Čuvarica sjemena autohtonih sorata povrća

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje