Najpoznatiji i najcjenjeniji povrtlar i čuvar autohtonih međimurskih sorata povrća i starijih sorti cvijeća u Međimurju, ali i u Hrvatskoj je Stanko Trstenjak koji živi i na starinski način uzgaja na desetke vrsta povrća i tako čuva tradiciju življenja u naselju Marof koji dodiruje, u javnosti poznatiji Žabnik, najsjeverniju hrvatsku točku u Općini Sveti Martin na Muri.

Osim bavljenjem povrtlarstvom, te uzgojem sjemenskih sorti povrtlarskih kultura koje se na ovom području, ali i preko rijeke Mure u slovenskom Pomurju uzgajaju jako, jako dugo, Trstenjak je poznatiji po kulinarskim dobrotama spravljenih od samo domaćih sastojaka i na stoljetnoj tradiciji kuharstva koje u susjednim državama ima visoki status, dok se kod kuće tek pokazuje kako nekada „mladenka u vjenčanici, zaručniku na dan vjenčanja“.

Ne dirajte nam vrtove i polja naša!

Kao dječak sam u selu počeo razmjenjivati sjemenje vrtlarskih kultura i tako smo čuvali naše stare sorte. Danas smo izgubili sve sajmove za razmjenu starinskih sorti sjemenja, a imali smo Dubrovnik, Zagreb, Čakovec, Varaždin i druge. Bojim se da predstavljeni Zakon o sjemenu nije dobar i apeliram na Ministarstvo poljoprivrede da se sajmovanje i razmjena autohtonog sjemena i dalje dopusti prema uvjetima kakvi su bili.

autohtonih sorata
Domaća cikla sa stogodišnjom tradicijom

Trstenjak je i vlasnik Etno muzeja s više od tisuću predmeta, stvari i knjiga. Knjiga, koje čuvaju tajne izvornih seljačkih vrtova, njiva i voćnjaka, ali i recepata tradicionalnih starinskih jela, kao što su pretepeni grah, pretepeni vugorki ,grah sa suhim mesom, makvići, hladnetina… Stanko kaže kako su autohtono povrće i voće dobri zaštitnici od aktualnog COVID-a 19 i završava izrekom: „Kako daleko se osjeti miris luka i češnjaka, tako je daleko uništen svaki po zdravlje štetni virus“.

Pročitajte još: Čuvarica sjemena autohtonih sorata povrća