Vinarija Trdenić iz Popovače nalazi se 50 km od Zagreba. Vinarija koju vode braća Tomislav i Krešimir, najveća je moslavačka vinarija. Trdenići više od stotinu godina proizvode vina. Od kućne manufakture do početka devedesetih, zasadivši 1500 loza, nepovratno su zaplovili u avanturu vinogradarstva i vinarstva.

Danas je površina povećana na 15 hektara sa godišnjom proizvodnjom od oko 100 tisuća litara vina. Najviše imaju škrleta, a proizvode i bijeli i sivi pinot, rajnski rizling, traminac crveni te od crnih sorti cabernet sauvignon i portugizac. Također, proizvode i voćna vina od eko kupine i jagode.

 class=

Proizvodnja vina od jagoda

Vino od jagoda Trdenić, proizvod pod oznakom “Golden fruits”, novi je brand razvijen u suradnji s PG Faltis – uzgajivačem jagoda Igorom Faltisom. Igor uzgaja sortu clery, čije je podrijetlo iz Italije i koja izvrsno uspijeva na moslavačkom tipu tla (glinasto ilovasto, pseudoglej). Jagode se uzgajaju na otvorenom terenu na položaju “Grede” u Velikoj Ludini. Desertno voćno vino dobiveno je fermentacijom soka od jagode, te intenzivno miriše po zreloj šumskoj jagodi uz dodir kandiranih aroma. Osim toga, jagode su izvrstan izvor folata i vitamina B i C, a sadrže i biljne fenole zajedno s antioksidansima. Nakon izborne berbe, radi se karbonska maceracija na 3 C. Nakon prešanja masulja jagode (randman prešanja je 1 litra soka od 3 kg jagode), odvija se klasična alkoholna fermentacija, kratko odležavanje u inox tanku i kratko odležavanje u boci.

 class=
Vino od jagoda

Šampionska vina Trdenić

Svoje najbolje vino Pinot sivi 2015. founder’s reserve posvetili su pradjedu s mamine strane Josipu Blaškoviću te vino od milja zovu Deda. To je vino 2014. godine je na velikoj izložbi u Kutini 2015. dobilo 92 boda i titulu šampiona. I godine 2019. bili su šampioni sa škrletom odležane berbe iz 2015. dobivši 89 bodova. Osvojena je i bronca za škrlet na najvećem svjetskom ocjenjivanju vina u Londonu na Decanteru. Trdenići su tijekom posljednjih 10-ak godina, a posebno u posljednjih 5-6, podigli kvalitetu nekadašnjeg škrleta za široku potrošnju u lepezu vrlo dobrih vina. Tako imaju više godišta škrleta označenih s private collection, Gewurtz traminer p.c 2017. i Pinot sivi 2015. founder’s reserve.

Imaju i vlastiti ribnjak

Najviše vinograda je na položaju Donja Vlahinićka – oko 12 000 trsova cabernet sauvignona, 8 000 pinota sivog, 8 000 škrleta i oko 1 500 portugizca. Na Medvedovu, gdje imaju i vlastiti ribnjak (85x15m) poribljen vranskim i lonjskim šaranom s mrijestilištem, na 18 000 trsova prevladava škrlet . Na Bukovcu je oko 20 000 trsova pinota, a na Krmelovcu još 8 000 škrleta.