Vinarija Trdenić iz Popovače nalazi se 50 km od Zagreba. Vinarija koju vode braća Tomislav i Krešimir, najveća je moslavačka vinarija. Trdenići više od stotinu godina proizvode vina. Od kućne manufakture do početka devedesetih, zasadivši 1500 loza, nepovratno su zaplovili u avanturu vinogradarstva i vinarstva.

Danas je površina povećana na 15 hektara sa godišnjom proizvodnjom od oko 100 tisuća litara vina. Najviše imaju škrleta, a proizvode i bijeli i sivi pinot, rajnski rizling, traminac crveni te od crnih sorti cabernet sauvignon i portugizac. Također, proizvode i voćna vina od eko kupine i jagode.

 class=

Proizvodnja vina od jagoda

Vino od jagoda Trdenić, proizvod pod oznakom “Golden fruits”, novi je brand razvijen u suradnji s PG Faltis – uzgajivačem jagoda Igorom Faltisom. Igor uzgaja sortu clery, čije je podrijetlo iz Italije i koja izvrsno uspijeva na moslavačkom tipu tla (glinasto ilovasto, pseudoglej). Jagode se uzgajaju na otvorenom terenu na položaju “Grede” u Velikoj Ludini. Desertno voćno vino dobiveno je fermentacijom soka od jagode, te intenzivno miriše po zreloj šumskoj jagodi uz dodir kandiranih aroma. Osim toga, jagode su izvrstan izvor folata i vitamina B i C, a sadrže i biljne fenole zajedno s antioksidansima. Nakon izborne berbe, radi se karbonska maceracija na 3 C. Nakon prešanja masulja jagode (randman prešanja je 1 litra soka od 3 kg jagode), odvija se klasična alkoholna fermentacija, kratko odležavanje u inox tanku i kratko odležavanje u boci.

 class=
Vino od jagoda

Šampionska vina Trdenić

Svoje najbolje vino Pinot sivi 2015. founder’s reserve posvetili su pradjedu s mamine strane Josipu Blaškoviću te vino od milja zovu Deda. To je vino 2014. godine je na velikoj izložbi u Kutini 2015. dobilo 92 boda i titulu šampiona. I godine 2019. bili su šampioni sa škrletom odležane berbe iz 2015. dobivši 89 bodova. Osvojena je i bronca za škrlet na najvećem svjetskom ocjenjivanju vina u Londonu na Decanteru. Trdenići su tijekom posljednjih 10-ak godina, a posebno u posljednjih 5-6, podigli kvalitetu nekadašnjeg škrleta za široku potrošnju u lepezu vrlo dobrih vina. Tako imaju više godišta škrleta označenih s private collection, Gewurtz traminer p.c 2017. i Pinot sivi 2015. founder’s reserve.

Imaju i vlastiti ribnjak

Najviše vinograda je na položaju Donja Vlahinićka – oko 12 000 trsova cabernet sauvignona, 8 000 pinota sivog, 8 000 škrleta i oko 1 500 portugizca. Na Medvedovu, gdje imaju i vlastiti ribnjak (85x15m) poribljen vranskim i lonjskim šaranom s mrijestilištem, na 18 000 trsova prevladava škrlet . Na Bukovcu je oko 20 000 trsova pinota, a na Krmelovcu još 8 000 škrleta.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje