To je činio na različite načine, posebice izgradnjom i uzgojem biljaka u zaštićenim prostorima različitog tipa, kao staklenici, plastenici, visoki ili niski tuneli i slično. U posljednjih nekoliko desetaka godina razvija se tehnologija proizvodnje koja u svojoj osnovi kao element zaštite usjeva ima polimerne materijale poput polietilenskih (PE) folija i netkanih materijala kojima se usjevi izravno prekrivaju bez nosive ili potporne konstrukcije. U novije su doba u ekspanziji netkani materijali (agrotekstil), izrađeni tehnikom valjanja polimernih vlakana promjera 10 do 25 µm (mikrometara), a ne njihovim tkanjem (slika 1). Glavna karakteristika agrotekstila je mikroporoznost, zbog koje ima odličnu propusnost za svjetlost, zrak i vodu. Istovremeno služi kao toplinska barijera koja ima osnovnu ulogu u postizanju “učinka staklenika” te služi kao zaštita usjeva od vjetra. Materijali za izravno prekrivanje usjeva primjenjuju se u ranoj proizvodnji na otvorenome krajem zime i početkom proljeća, da bi se ubrzala ranozrelost, a isto tako primjenjuju se za produženje vegetacije u jesen, kao zaštita od ranih mrazeva. Najčešće se koriste u uzgoju povrtnih kultura (korabica, rotkvica, salata, mrkva, grašak, tikvice, krumpir…), kao i u uzgoju jagoda. Mogu se upotrijebiti i u zaštićenom prostoru, gdje se usjevi izravno prekrivaju također radi dopunske zaštite od niskih temperatura i ubrzavanja rasta krajem zime, a koriste se i u proizvodnji presadnica.
Prednosti uporabe materijala za izravno prekrivanje
Optimaliziranje abiotskih faktora sredine
Zbog pozitivnog utjecaja na nekoliko čimbenika, tehnika izravnog prekrivanja osigurava bolje uvjete rasta usjeva, povećavajući ranozrelost i produktivnost uzgoja u usporedbi s uzgojem bez prekrivanja. Prekrivke umanjuju nepovoljne utjecaje abiotskih čimbenika sredine, što se prvenstveno tumači povišenjem temperature u mikroklimatu ispod prekrivke, odnosno, postizanjem “učinka staklenika”. U prirodnim uvjetima kratkovalna se sunčeva radijacija (svjetlo) na površini Zemlje transformira u toplinu te danju zagrijava tlo, biljke i atmosferu, a Zemljina dugovalna radijacija (toplina) noću ih hladi. Smještanjem folije između biljaka i atmosfere osigurava se dobra transmisija sunčeve radijacije, a smanjuje gubitak topline radijacijom iz tla (slika 2). Tijekom noći toplina se usporeno gubi zahvaljujući tankom filmu vode s donje strane prekrivke, koji nastaje kondenziranjem vodene pare te djeluje kao izolator. Minimalna je temperatura zraka ispod agrotekstila za 1,4 do 4,5 °C viša nego na neprekrivenoj površini, što omogućava kontinuirani rast biljaka usprkos niskim vanjskim temperaturama. Folije su djelotvorne i protiv slabih mrazeva, s obzirom na to da spomenuti tanki film vode s donje strane folije smrzne i štiti usjev od temperatura nižih od 0 °C. S druge strane, za sunčanog je dana prosječna dnevna temperatura zraka ispod agrotekstila za 1,4 °C viša nego na neprekrivenoj površini, dok je najveća apsolutna razlika samo 4,3 °C i bilježi se u podnevnim satima. Prekrivke, dakle, osiguravaju tek umjereno povišenje temperature zraka u zoni usjeva, dok je pojava maksimalnih temperaturnih ekstrema spriječena zbog dobre izmjene zraka koju osigurava polupropusnost agrotekstila. Strujanje zraka odvija se zbog razlike u njegovoj gustoći – topli je zrak ispod prekrivke lakši, diže se i izlazi, a na njegovo mjesto pada hladniji zrak izvan prekrivke. Izmjena zraka ispod agrotekstila trostruko je brža nego ispod PE-folije s 500 perforacija/m2. Međutim, ugljični dioksid koji se u tlu oslobađa raspadom organske tvari, slabije difundira u atmosferu te mu je povećana koncentracija ispod prekrivke, odnosno, u području biljaka. Takvi povoljniji uvjeti pridonose poboljšanju asimilacije u smislu njenog trajanja i intenziteta, a time i rastu biljaka i ranozrelosti.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakZašto je mali interes poljoprivrednika za IPARD program?
Sljedeći članakPaprika za ajvar
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.