Krumpirova zlatica u Hrvatskoj se javlja svake godine i jedan je od najznačajnijih štetnika krumpira.

Odrasle zlatice su oko 10 mm i imaju crne i žute uzdužne pruge. Ličinke 1. i 2. generacije velike su do 4 mm, a ličinke 3. i 4. generacije od 4 do 15 mm. Imaju crnu glavu, a tijelo im je ružičaste boje s crnim točkama. Jaja su žute boje i nalaze se u jajnim leglima (30-70) na naličju listova. Krajem ljeta odrasle zlatice se zavlače u tlo i tako prezimljuju. U proljeće kad temperatura tla na 10 cm dubine poraste iznad 14,5°C, izlaze iz tla i kreću se hodanjem. Počinju letjeti tek kad temperatura zraka prijeđe 20°C. Ishrani zlatica pogoduju visoke temperature, pa su u tom slučaju ženke plodnije i brže odlažu jaja.

Iz jaja se razviju ličinke koje se presvlače 3 puta, a nakon svakog presvlačenja ličinke su proždrljivije. Ličinke nove generacije se razvijaju tijekom srpnja, a odrasli 2. generacije se javljaju u kolovozu. Krumpirova zlatica je oligofag koji se hrani krumpirom, patlidžanom, rajčicom. Štetu uzrokuju ličinke i odrasle zlatice izgrizanjem lisne mase krumpira. Posljedica je uništenje cime, tj. defolijacija koja može biti potpuna i rezultirati gubitkom prinosa.

Temelj prognoze pojave i potrebe za suzbijanjem krumpirove zlatice su redoviti vizualni pregledi biljaka. Suzbijati se može mehaničkim mjerama odnosno ručno ili strojno sakupljanjem odraslih zlatica i tako odgoditi potrebu tretiranja. Plodored i ranija sadnja krumpira smanjuju štete. Prag odluke za kemijsko suzbijanje odraslih je 2 zlatice/busu, a za kemijsko suzbijanje ličinki prag odluke je 10-15 ličinki na svakom šestom busu, a poslije cvatnje 20-30 ličinki/busu. Krumpirova zlatica je kukac koji se vrlo brzo prilagođava i razvija rezistentnost na insekticide pa je potrebno koristiti one različitog mehanizma djelovanja.

 class=
Jaja
 class=
Mala krumpirova zlatica