Krumpirova zlatica u Hrvatskoj se javlja svake godine i jedan je od najznačajnijih štetnika krumpira.

Odrasle zlatice su oko 10 mm i imaju crne i žute uzdužne pruge. Ličinke 1. i 2. generacije velike su do 4 mm, a ličinke 3. i 4. generacije od 4 do 15 mm. Imaju crnu glavu, a tijelo im je ružičaste boje s crnim točkama. Jaja su žute boje i nalaze se u jajnim leglima (30-70) na naličju listova. Krajem ljeta odrasle zlatice se zavlače u tlo i tako prezimljuju. U proljeće kad temperatura tla na 10 cm dubine poraste iznad 14,5°C, izlaze iz tla i kreću se hodanjem. Počinju letjeti tek kad temperatura zraka prijeđe 20°C. Ishrani zlatica pogoduju visoke temperature, pa su u tom slučaju ženke plodnije i brže odlažu jaja.

Iz jaja se razviju ličinke koje se presvlače 3 puta, a nakon svakog presvlačenja ličinke su proždrljivije. Ličinke nove generacije se razvijaju tijekom srpnja, a odrasli 2. generacije se javljaju u kolovozu. Krumpirova zlatica je oligofag koji se hrani krumpirom, patlidžanom, rajčicom. Štetu uzrokuju ličinke i odrasle zlatice izgrizanjem lisne mase krumpira. Posljedica je uništenje cime, tj. defolijacija koja može biti potpuna i rezultirati gubitkom prinosa.

Temelj prognoze pojave i potrebe za suzbijanjem krumpirove zlatice su redoviti vizualni pregledi biljaka. Suzbijati se može mehaničkim mjerama odnosno ručno ili strojno sakupljanjem odraslih zlatica i tako odgoditi potrebu tretiranja. Plodored i ranija sadnja krumpira smanjuju štete. Prag odluke za kemijsko suzbijanje odraslih je 2 zlatice/busu, a za kemijsko suzbijanje ličinki prag odluke je 10-15 ličinki na svakom šestom busu, a poslije cvatnje 20-30 ličinki/busu. Krumpirova zlatica je kukac koji se vrlo brzo prilagođava i razvija rezistentnost na insekticide pa je potrebno koristiti one različitog mehanizma djelovanja.

Jaja
Mala krumpirova zlatica

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje