Zapravo, naslov može glasiti „Nikad lakše“ ili „Nikad teže“ uzgojiti ekološku hranu. Ideja Zelenog plana EU, kao i onoga što mi kao firma promoviramo jest da se u narednim godinama u Hrvatskoj dogodi prava integrirana proizvodnja. Takva proizvodnja koristi najbolje od oba pristupa, kemijskog i ekološkog. Vrijeme je da prestanemo proizvodnju gledati kao konvencionalnu ili ekološku, već je počnemo gledati kao sinergiju dobrih rješenja.

Uistinu se sve više obraća pozornost na to što jedemo. Danas u trgovačkim centrima možemo naći eko proizvode iz Italije i Španjolske. Police se uredno prazne, što znači da potražnje ima. Da je proizvodnja ekološke hrane nemoguća i skupa to je stara i potpuno neosnovana priča. Možda je to bilo tako prije 5-10 godina i prije, ali situacija na tržištu danas definitivno nije takva.

Brojna su istraživanja dokazala da ekološka sredstva u nekim slučajevima imaju veću učinkovitost od kemijskih. Osim toga potpuno je normalna stvar za kemijska sredstva da zakažu i nemaju dobro djelovanje, no kad se to dogodi biološkom sredstvu tada je naglasak na tome ogroman. Zakažu i jedna i druga, ovisno o tome kako se koriste i ako se dobro i po pravilima apliciraju. Prema izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije godišnje se od pesticida otruje više od 400 milijuna ljudi. Pričamo samo o prijavljenim slučajevima razvijenih zemalja.

Andermatt Bioinput kompanija od samog početka razmišlja isključivo u smjeru održivih, za ljude, životinje i okoliš sigurnih sredstava.

Učinkovita rješenja za važne štetnike i bolesti

U nastavku donosimo rješenja koja trenutno imamo za neke važne štetnike i bolesti. Sva sredstva kada se koriste u pravilnim strategijama imaju učinkovitost između 85-100%.

Asset five jedini je 5 % piretrin na tržištu. S obzirom na visoku fotosenzibilnost i termolabilnost, potrebno ga je koristiti s Lecitinom. Proizvod je kontaktni insekticid i ubija sve štetnike koje nađe u nasadu. Na FIS bazi postoji popis kultura gdje se koristi.

Madex je pionir među proizvodima na bazi virusa u jabukama. Djeluje na najvažnijeg štetnika jabuke,  jabučnog savijača. Količina od 100 ml dovoljna je za 1 ha. Integrirani proizvođači u zapadnim zemljama koriste ga u kombinaciji s klasičnim kemijskim zaštitama protiv jabučnog savijača sa svrhom smanjenja rezistentnosti štetnika. U tom se slučaju koristi 30 ml na 1 ha.

Vitisan je najpoznatiji biološki proizvod na tržištu po pitanju utjecaja na pepelnice na jabukama i vinogradu. U ovom ga trenutku na tržištu pokušavaju zamijeniti proizvodi koji nisu registrirani kao sredstva za zaštitu bilja i nemaju brojne studije na učinkovitost kao što to ima Vitisan. Koristi se u koncentraciji od 0,7-1%.

Tuta-vir proizvod je za suzbijanje sve važnijeg štetnika rajčice, lisnog minera. Koristi se u koncentraciji od 100 ml na ha, više puta godišnje.

Curatio je jedan od najstarijih fungicida na tržištu. Koristi se kao kurativni i preventivni tretman za pepelnice, krastavosti, moniliju i kozičavost na koštičavom voću.

Azatin je najkoncentriraniji azadiraktin trenutno na tržištu. Sadrži 2,6 % aktivne tvari. Jedini je proizvod na bazi azadiraktina koji se može koristiti u sustavima navodnjavanja.

BB protec je mikrobiološki proizvod koji djeluje na kukce na način da im stvara nepovoljne uvjete na listu. Koristi se u vrlo malim dozama i rješava probleme tripsa, lisnih uši, grinja i svih kukaca koji obitavaju na listu.

T-gro je mikrobiološki preparat koji djeluje kompetitivno na gljivice u tlu, onemogućavajući štetnim gljivama da se razmnožavaju. Najvažnije ga je koristiti u početku vegetacije da se stvori koristan film u tlu koji će onemogućiti razvoj štetnih gljivica i bakterija.

Lecitina djeluje tako da ojačava i daje elestičnost staničnim stjenkama biljaka i plodova smanjujući velik broj biljnih bolesti (pucanje, stres od vrućine i drugo) zatvarajući glavne puteve za ulaz insektima i brojnim gljivičnim bolestima. Korištenjem Lecitine plodovi su čvršći, sjajniji te kvalitetnije boje. Korištenje također poboljšava organoleptička svojstva. Lecitina poboljšava i produžuje životni vijek proizvoda u skladištu. Lecitin je savršen adjuvant koji poboljšava raspršivanje proizvoda po biljkama kada koristimo pesticide ili druge proizvode koji trebaju dobro prekriti površinu.

Promanal Neu je parafinsko ulje koje se koristi tijekom zimskog prskanja. Koristi se u manjim dozama jer specijalna formula omogućava optimalnu rasprostranjenost po biljkama. Djeluje na štitaste uši i ostale prezimjele štetnike.

ICCZN++ najnojvija je tehnologija sistemičnog bakra. Bakreni proizvod koji nije fitotoksičan na nijednu kulturu, smije se miješati sa svim proizvodima. Djeluje na način da čisti provodne snopove, krećući se kroz ksilem i floem. Smanjuje infekcije plamenjače, alternarije, paunovog oka, hrđa i ostalih gljivičnih i bakterijskih oboljenja.

Insectosec– dijatomejska zemlja koja djeluje na štetnike u peradarnicima. Osim toga registriran je na mrave u kućanstvu kao i na stjenice i žohare.

Kada birate za sebe, birajte najbolje.

Za sva pitanja stojimo vam na raspolaganju.     

Prethodni članakZagrebačka županija osigurala 4 milijuna eura za projekte gradova  i općina
Sljedeći članakPrirodno rješenje protiv najčešćih bolesti povrća i cvijeća – KRINET 102
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.