Ovaj članak je posvećen proizvođačima povrća i cvijeća te njihovoj proizvodnji i borbi protiv najčešćih bolesti povrća, a to su pepelnice i plamenjače.

Budući da smo upoznati s intenzitetom proizvodnje i čestim izmjenama kultura koje rastu u plastenicima koji su pogodni za razvoj ovih bolesti, razmišljali smo kako im doskočiti, a ne upasti u probleme s karencama kemijskih proizvoda.

Vrlo učinkovit i nema karencu

Odlučili smo napraviti prirodni preparat na bazi kapsicina (prirodni fungicid) Krinet 102. Preparat je ekološki (posjeduje certifikat) i vrlo učinkovit, pa je pogodan za sve vrste proizvodnje (konvencionalnu i ekološku). Nema karencu. Sigurno ste već primijetili čitajući ovaj tekst da smo nekoliko puta spomenuli karencu, zašto je to važno!? U ovako intenzivnim proizvodnjama, koje se često odvijaju u zatvorenom prostoru, tijekom cijele godine se moraju održavati povoljni uvjeti za razvoj biljaka, što znači da mora biti dovoljno vlage i topline. Upravo ova dva faktora utječu na razvoj bolesti koje je čestim i preventivnim tretmanima potrebno spriječiti.

Istovremeno treba voditi računa o tome da proizvedena hrana bude zdrava i bez kemijskih ostataka. U posljednje vrijeme smo sve češće upoznati s činjenicom da trgovački lanci povlače iz upotrebe proizvode u kojima su pronađeni pesticidi jer nije ispoštovana karenca. Kako jedna nevolja ne dolazi sama, problemi s pepelnicom, plamenjačom, ali i drugim bolestima često se javljaju u fazama pred berbu i tada se proizvođači nalaze pred velikom dilemom: tretirati i sa čime ili ne tretirati kulturu?

Primjena u svim fazama rasta biljke

Krinet 102 uvelike može pomoći u svim, pa i u ovakvim situacijama. Možete ga bez straha od karence primijeniti u svim fazama rasta biljke (pogotovo poslije kiše u proizvodnji na otvorenom) i broj primjena je neograničen. Na ovaj način možete biti sigurni da je povrće koje ste isporučili kupcu zdravstveno ispravno. Za kraj bismo još napomenuli da Krinet 102 ima i repelentno djelovanje u smislu odbijanja kukaca koji često prenose bolesti i prave štetu na plodovima. Možete ga kupiti u svim boljim poljoprivrednim ljekarnama i dolazi u devet varijanti.

Povrće (krumpir, krastavac, rajčica, paprika, krastavac i salata) i cvijeće (begonije, petunije i pelargonije).

Za sve druge vrste povrća možete upotrijebiti bilo koji od navedenih povrtnih vrsta, a isto vrijedi i za cvijeće (bilo koja cvjetna vrsta Krineta 102).

Način i količina primjene: Primijenjuje se prskanjem kao 1% otopina, što znači da npr. trebate pomiješati 50 ml proizvoda KRINET 102 s 5 l vode, ili 500 ml proizvoda KRINET 102 s 50 l vode.

Savjet: dodati u vodu folijarno gnojivo Mortonic plus  (10- 100g,ovisno o količini vode)

Prednosti Krineta 102

  • Organski proizvod
  • Proizvod 2 u 1 (bio fungicidno i repelentno djelovanje) 
  • Registriran za ekološku proizvodnju – EC regulativa br. 834/2007 
  • Siguran za životnu sredinu 
  • Sigurno rukovanje
  • Nema ostataka pesticida, kao ni ostataka teških metala 
  • Nema karencu 
  • Pogodan za hobi i profesionalnu upotrebu

Primjere s terena možete pogledati na:

Prethodni članakNikad lakši uzgoj uz profesionalna sredstva za ekološku i integriranu proizvodnju
Sljedeći članak6,6 milijuna EUR za projekte infrastrukture na područjima naseljenima nacionalnim manjinama
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.