Berba rajčice u Istri uspješno se odvija. Njezin završetak očekuje se krajem rujna ili početkom listopada, ovisno o prinosima i vremenskim uvjetima. Ove je godine na području Istre (Bujština, Poreč, Rovinj, Pula) zasađeno oko 1.900.000 presadnica rajčice. Zasađene su na površini većoj od 100 hektara i različitog su roka dozrijevanja. Nastavljajući dugogodišnju tradiciju, Podravkina tvornica za preradu rajčice u Umagu započela je otkup i preradu svježe rajčice uzgojene na kvalitetnoj istarskoj crvenici.

Podravka će u Istri od svoja 24 kooperanata otkupiti svu zasađenu rajčicu te se očekuje otkup oko 6.500 tona. Dnevni kapacitet prerade iznosi oko 200 tona rajčice, koje će tvornica prerađivati u 3 smjene. Iz Podravke poručuju da će pravovremeno, kroz svakodnevnu izravnu komunikaciju s kooperantima putem Podravkine internet stranice, oglasnih ploča na ulazu u tvornicu, lokalnih medija i sl., objavljivati dinamiku otkupa rajčice od svakog pojedinog kooperanta.

Suša je napravila ,,svoj rasporedʺ

Među uzornim proizvođačima rajčice na Bujštini je Dario Makovac iz Savudrije, predsjednik Udruge „Pomidor“ proizvođača rajčice u Umagu. Njegova ovogodišnja ugovorena proizvodnja je oko 500 tona na površini od deset hektara.

-Suša je utjecala na to da je zahtjev za vodom u ljetnom razdoblju bio puno veći. Najveći problem smo imali krajem travnja i cijeli svibanj s izrazito kišnim vremenom i niskom temperaturom. Rajčica zbog toga nije imala svoj normalan rast. On je bio usporen i dogodilo nam se da je izostao uobičajeni razmak koji imamo između prve i zadnje sorte. Stoga nam je prva i zadnja sorta sazrela u istom trenutku. Zbilo se to pretežito zbog velikih vrućina. U takvoj situaciji tvornici je nemoguće preraditi sve pristigle količine odjednom. Oni se trude koliko mogu, ali je to veliki problem, podvukao je Makovac.

Budućnost je velika nepoznanica

U jeku berbe i otkupa rajčice o aktualnoj temi budućnosti uzgoja i prerade rajčice u Istri proizvođači ništa ne znaju. Jednostavno o tome nitko ništa ne govori, dok o planovima Uprave Podravke nitko ništa ne obavještava. Istina, oni govore da proizvodnja ide svojim tijekom i da nema problema. Međutim, što će biti u budućnosti potpuna je nepoznanica.

– Priča o zatvaranju pogona u Umagu traje već 20 godina i mi smo se na nju navikli. Oni nam govore da nitko ne treba strahovati za budućnost proizvodnje rajčice. Realno gledajući nitko ne zna što će i kako biti. Može sutra netko reći kraj, završena je priča s rajčicom, ali bi mogao kazati i da će se proizvoditi narednih 20 godina. Upravo, ta budućnost je nepoznata jer su vremena takva, jako neizvjesna, rekao je Makovac dodavši da on i njegove kolege proizvođači i dalje rade kao da će sve biti u redu i vidjet će što će se u budućnosti dogoditi.