Berba rajčice u Istri uspješno se odvija. Njezin završetak očekuje se krajem rujna ili početkom listopada, ovisno o prinosima i vremenskim uvjetima. Ove je godine na području Istre (Bujština, Poreč, Rovinj, Pula) zasađeno oko 1.900.000 presadnica rajčice. Zasađene su na površini većoj od 100 hektara i različitog su roka dozrijevanja. Nastavljajući dugogodišnju tradiciju, Podravkina tvornica za preradu rajčice u Umagu započela je otkup i preradu svježe rajčice uzgojene na kvalitetnoj istarskoj crvenici.

Podravka će u Istri od svoja 24 kooperanata otkupiti svu zasađenu rajčicu te se očekuje otkup oko 6.500 tona. Dnevni kapacitet prerade iznosi oko 200 tona rajčice, koje će tvornica prerađivati u 3 smjene. Iz Podravke poručuju da će pravovremeno, kroz svakodnevnu izravnu komunikaciju s kooperantima putem Podravkine internet stranice, oglasnih ploča na ulazu u tvornicu, lokalnih medija i sl., objavljivati dinamiku otkupa rajčice od svakog pojedinog kooperanta.

Suša je napravila ,,svoj rasporedʺ

Među uzornim proizvođačima rajčice na Bujštini je Dario Makovac iz Savudrije, predsjednik Udruge „Pomidor“ proizvođača rajčice u Umagu. Njegova ovogodišnja ugovorena proizvodnja je oko 500 tona na površini od deset hektara.

-Suša je utjecala na to da je zahtjev za vodom u ljetnom razdoblju bio puno veći. Najveći problem smo imali krajem travnja i cijeli svibanj s izrazito kišnim vremenom i niskom temperaturom. Rajčica zbog toga nije imala svoj normalan rast. On je bio usporen i dogodilo nam se da je izostao uobičajeni razmak koji imamo između prve i zadnje sorte. Stoga nam je prva i zadnja sorta sazrela u istom trenutku. Zbilo se to pretežito zbog velikih vrućina. U takvoj situaciji tvornici je nemoguće preraditi sve pristigle količine odjednom. Oni se trude koliko mogu, ali je to veliki problem, podvukao je Makovac.

Budućnost je velika nepoznanica

U jeku berbe i otkupa rajčice o aktualnoj temi budućnosti uzgoja i prerade rajčice u Istri proizvođači ništa ne znaju. Jednostavno o tome nitko ništa ne govori, dok o planovima Uprave Podravke nitko ništa ne obavještava. Istina, oni govore da proizvodnja ide svojim tijekom i da nema problema. Međutim, što će biti u budućnosti potpuna je nepoznanica.

– Priča o zatvaranju pogona u Umagu traje već 20 godina i mi smo se na nju navikli. Oni nam govore da nitko ne treba strahovati za budućnost proizvodnje rajčice. Realno gledajući nitko ne zna što će i kako biti. Može sutra netko reći kraj, završena je priča s rajčicom, ali bi mogao kazati i da će se proizvoditi narednih 20 godina. Upravo, ta budućnost je nepoznata jer su vremena takva, jako neizvjesna, rekao je Makovac dodavši da on i njegove kolege proizvođači i dalje rade kao da će sve biti u redu i vidjet će što će se u budućnosti dogoditi.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje