Nakon 52 godine produktivnog rada uzgoja i prerade rajčice u Istri, čini se da je njezina budućnost neizvjesna. Zatvara li se u Umagu Podravkin tvornički pogon „Povrće“ ? To je aktualno pitanje unatoč naizgled optimističnoj poruci Podravke svojim istarskim kooperantima.

-Kad je riječ o suradnji s našim dugogodišnjim kooperantima s područja Istre, navedenu suradnju smatramo korektnom te smo u kontinuiranoj komunikaciji s njima. Želja nam je da naši kooperanti proizvode dostatne količine industrijske rajčice za potrebe naše proizvodnje, no situacija posljednjih godina je nažalost nešto drugačija. S obzirom da iz godine u godinu količina proizvedene rajčice za potrebe naše proizvodnje pada pa smo prisiljeni tražiti kooperante i s drugih područja, a kako bi u potpunosti mogli zadovoljiti naše potrebe, stoji u izjavi Podravke.

Kako su prethodnu poruku doživjeli umaški proizvođači rajčice upitali smo Daria Makovca, predsjednika Udruge „Pomidor“, proizvođača rajčice u Umagu.

Mi kao proizvođači ne znamo koji su stvarni planovi Podravke glede proizvodnje i prerade rajčice u Istri. Unatoč njihovim izjavama da će i dalje ostati u Umagu, zbivanja koja se događaju ukazuju na nešto drugo. Nas proizvođače ne informiraju na bilo koji način, a za nas je poslovna suradnja s Podravkom jako bitna. Odavno se bavimo s tom proizvodnjom i uložili smo znatna sredstva na tom planu. Istina, poslali su nam ugovore za ovogodišnju proizvodnju i jedan njihov službenik se obratio proizvođačima da ih animira za potpisivanje ugovora. Međutim ni on ili bilo tko drugi nije nas upitao o cijeni otkupa rajčice, jesmo li smo zadovoljni i odgovara li nam ta cijena, koja je kao i lani i kreće se od 72 do 82 lipe, ovisno o kvaliteti rajčice. Ova cijena je za nas neprihvatljiva, ali mi nemamo drugog izbora, istaknuo je Makovac.

podravka rajčice umag
Predsjednik Udruge „Pomidor“ Dario Makovac

Odustaje se od proizvodnje rajčice zbog niske otkupne cijene

Dario Makovac uzorni je proizvođač rajčice od 1995. godine i njegova je godišnja proizvodnja od 500 do 800 tona.

Prije tri godine proizvođači su isporučili Podravki oko 10 tisuća tona, dok ove neće biti više od šest tisuća tona. Kooperanti su odustali od veće proizvodnje zbog niske otkupne cijene, s kojom je proizvodnja neisplativa. Koliko smo saznali od dobro upućenih izvora iz Podravke, problem je i što se prosječni urod rajčice kod istarskih proizvođača kreće oko 55-60 t/ha, dok je u Italiji i više nego dvostruko veći, pa je i proizvodnja isplativija i po nižim otkupnim cijenama, a istarski proizvođači su u tim okolnostima nekonkurentni.

– Upravi Podravke moralo bi biti aktualno pitanje zašto se smanjuje proizvodnja. Očito ih to ne zanima, pa o tome nema razgovora i nikakvih garancija o budućnosti proizvodnje rajčice. Zadnji su razgovori bili u Upravi Podravke prije dvije godine i činilo se da su dobro protekli. Mjesec dana kasnije uvjeti poslovne suradnje bilo su još teži, lošiji.

Dario Makovac nije optimističan po pitanju budućnosti proizvodnje i prerade rajčice u Istri.

-Kad je riječ o budućnosti mogu samo kazati dok su oni tu u Umagu, radit ćemo i proizvoditi. Međutim s vremenom ćemo se morati orijentirati na druge poljoprivredne kulture. Podravka se jedina u RH bavi preradom rajčice i čvrsto sam uvjeren da ova proizvodnja i prerada treba o(p)stati. Međutim, poznato mi je da je proizvodna linija premještena u Podravkinu tvornicu Kalnik u Varaždinu, a odavno se govorilo o izgradnji nove tvornice u poduzetničkoj zoni Ungarija. Točnije, o premještanju pogona prerađivačke industrije rajčice iz stare Podravkine tvornice koja na toj lokaciji radi od 1969. godine i nalazi se u strogom centru grada, što je atraktivno za hotelske i ugostiteljske sadržaje.

Hoće li onda Istra i Umag izgubiti i privlačnu feštu rajčica?

 –Da, bilo je to vrijeme entuzijazma, ali i dobre zarade. Otkupna cijena prije pet godina bila je 90 lipa. Od tada cijena je goriva i svega ostalog vezanog za proizvodnju narasla, a naša otkupna cijena se smanjila. Prije desetak godina bilo je oko stotinu kooperanata, no kad smo u proizvodnju uveli strojeve, mnogi mali proizvođači odustali su od proizvodnje koju je preuzelo nas dvadesetak kooperanata strojno dobro opremljenih. Sada, vjerujem da se više nitko novi neće niti pokušati baviti proizvodnjom rajčice u ovoj nesigurnoj situaciji za takvu proizvodnju. Jer, Podravka u svojoj poruci ističe da je proizvodnja smanjena, ali bez objašnjenja zašto je došlo do smanjenja proizvodnje. A na smanjenje proizvodnje smo bili prisiljeni zbog abnormalno niske cijene, poručio je Makovac.

Zaključno valja ponoviti dvije važne činjenice. To je da po usvojenom Prostornom planu Podravka može graditi u centru Umaga turističke kapacitete te da im je Grad Umag rezervirao prostor za izgradnju nove tvornice u poduzetničkoj zoni Ungarija. Podravka taj projekt više ni ne spominje.