Divlji oblik radiča raste samonikao po našim poljima. Gorka je okusa i jače izrezana lišća, a sadašnji kultivirani oblici mnogo su šireg lišća i manje gorki. Radič je po okusu nalik endiviji, a po izgledu sliči na kineski kupus.

Uvjeti rasta- radič

Njegovi zahtjevi prema toplini više su nego skromni. Zasijano sjeme niče već na 2° C. Najpovoljnija temperatura za rast i razvitak je 16 – 22° C, kad sjeme uz ostale uvjete može niknuti za 6 – 8 dana. Jedna litra sjemena teži oko 0,5 kg. Klijavost sjemena traje 4 – 5 godina.

Tlo

Radič dobro uspijeva na strukturnim, plodnim i duboko obrađenim tlima, a može uspijevati i na težim ilovastim tlima. Ipak najradije raste na dubokim nanosnim (aluvijalnim) tlima. Obrada i priprema tla za sjetvu ili sadnju ovisna je o sezoni uzgoja radiča, načinu uzgoja, plodoredu i uzgoju prethodnih kultura.

Plodored i gnojidba tla

U plodoredu radič dolazi poslije kultura koje su bile gnojene stajskim i mineralnim gnojem. Praktički to znači nakon krastavaca, krumpira, kupusnjača i rajčica, a dobro raste i daje prirod poslije graha, graška, salate i špinata. Ukupna gnojidba ovisi o rokovima sjetve. Za proljetnu sjetvu valja gnojiti u jesen, u vrijeme oranja jesenskozimske brazde, gdje se gnoji prije oranja stajskim i mineralnim gnojivima. Za ostale rokove sjetve to se redovito čini poslije uzgajane kulture.

Rokovi sjetve

U našem priobalnom području radič se sije od lipnja do rujna, da bi se trošio od jeseni do proljeća. U kontinentalnom području radič se sije potkraj lipnja do sredine srpnja.

Sjetva- radič

Uvijek se sije u redove na međuredni razmak 25 – 30 cm. Otprilike 15 dana poslije nicanja, kad mlade biljčice imaju 4 – 5 listića, obavlja se prorjeđivanje na 15 – 18 cm razmaka. Za 1 m2 dosta je posijati 2 grama sjemena. Sjetva se obavlja plitko, zbog sitnog i laganog sjemena.
Radič se može proizvoditi i iz prijesadnica na pripremljenim gredicama. Za proizvodnju radiča iz prijesadnica utroši se 0,5 – 1,0 kg sjemena da bi se proizveo rasad za 1 hektar, a za proizvodnju radiča izravno iz sjemena (prorjeđivanjem) utroši se 3 – 6 kg sjemena.

Održavanje u vegetaciji

Održavanje radiča u dobrom stanju moguće je ako se primjenjuju iste metode rada kao kod korijenastog povrća. To praktički znači da je potrebno višestruko okopavanje i zalijevanje vodom. Tim mjerama postiže se mnogo viši prirod.

Prethodni članakVrcanje meda (II.)
Sljedeći članakFerokloroza ili žutica voćaka i vinove loze
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.