Moguće je da do zaraze povrća virusima i bakterijama dolazi znatno ranije nego što se pretpostavlja. Pregled negrijanih plastenika na području Podravine 2. i 7. veljače ove godine, iznenadio je proizvođače povrća. Na konstrukciji plastenika, a posebno na zaostalim korovima pronađena je visoka populacija štetnih insekata: bijela mušica, crveni pauk i lisne uši.

Temperature zraka u vrijeme pregleda kretale su se od – 2 do °0 C tijekom noći i od + 2 do + 4 °C tijekom dana. Nakon unošenja korova sa štetnicima u toplu – grijanu prostoriju, nakon 15- ak minuta štetnici su postali vidljivo aktivni. Tako će s povišenjem temperatura štetnici prijeći na presadnice, započeti ishranu i prijenos bakterija i virusa.

Štetnici – prenosnici virusa i bakterija u plastenicima su cijele zime

Može se zaključiti da se mjere dezinfekcije i dezinsekcije plastenika ne provode pravilno i temeljito, kao i postupak nakon završetka berbe povrća. Simptomi bolesti, posebno bakterija i virusa vide se znatno kasnije kad se uzročnici bolesti dovoljno razmnože u biljci i kada se biljke posade u znatno nepovoljnije uvjete. Naime, temperature zraka u uzgoju presadnica blizu su ili gotovo optimalne. Kada se biljke posade u negrijani plastenik ili na njivu tada često uvjeti rasta nisu optimalni, jer i u travnju i svibnju dolazi do velikih oscilacija u temperaturama. Osim bakterija i virusa, oštećenja od insekata omogućuju put ulaska uzročnicima truleži, čiji simptomi se također vide kasnije.

Insekticide, ali i nepesticidne mjere zaštite povrća potrebno je primijeniti još u vrijeme uzgoja presadnica.

Krajem zime preporučuju se nepesticidne metode suzbijanja štetnika na i u tlu. Iznošenje korova izvan plastenika i paljenje. Tlo u plasteniku tretirati sa vapnom, koje je poznato dezinfekcijsko sredstvo, u količini koja odgovara kalcizaciji tla. Presadnice je moguće prekriti poljoprivrednom tkaninom, koja će fizički spriječiti dolazak pojedinih štetnika.

Presadnice rajčice

Insekticide je potrebno primijeniti vrlo rano, još u uzgoju presadnica, kad su dnevne temperature u plasteniku više od 20 °C tijekom nekoliko dana. Prilikom primjene potreban je oprez i mjere zaštite. Potrebno je otvoriti plastenik prije i u vrijeme primjene insekticida i koristiti zaštitnu opremu. Ako se presadnice uzgajaju u kontejnerima, možemo ih iznijeti izvan plastenika, tretirati, prekriti najlonom 15- ak minuta i ponovo ih vratiti u plastenik.

Bakterije i virusi uglavnom su u žilnom sustavu biljaka i kurativna primjena pripravaka na zaraženim biljkama ne daje rezultate, stoga je potrebno rano preventivno suzbijanje prenosnika i zaštita nezaraženih biljaka u gredicama. Također je potrebno paziti na vrijeme koje mora proći od primjene insekticida do unošenje predatora i parazita.

Izravna i preventivna zaštita presadnica

Moguća je izravna, ali samo preventivna zaštita presadnica od bakterija i virusa pripravcima koji su poznati u organskoj kemiji i biokemiji: pripravci na osnovu bakra vezanog za organske spojeve, pripravci na osnovu klora i natrija (NaOH, NaCO3), pripravci na osnovu biljnih fenola i salicinske kiseline (Kombano BFL) i drugi… Navedene spojeve potrebno je primijeniti folijarno u količini 20 -40 litara škropiva na 1000 m². Ne zalijevati supstrat!

Zbog redovite zaštite, biljke u intenzivnom uzgoju su previše ovisne o kemijskim sredstvima. Stoga je važna primjena spojeva koji osnažuju biljke i podižu njihov imunitet. 

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje