Ovogodišnje zanimanje za razmjenu plemki starih sorti voća i sjemenja povrća koja je nedavno održana u Cerniku, bilo je iznad svih očekivanja organizatora. Uz već poznate čuvare starih sorti bilo je i puno početnika. Također i dosta i mladih iz raznih krajeva Hrvatske. Svi oni su iskazali zanimanje za uzgoj starih sorti i proizvodnju zdrave hrane na vlastitim površinama.

Ovo u Cerniku je prava „ludnica“. Na svim štandovima je velika gužva. Za kratko vrijeme posjetitelji su jednostavno razgrabili oko 1500 paketića sjemenja raznih sorti rajčica koje sam pripremila za ovu razmjenu. Žao mi je što više nisam imala sjemenja za neke mlade ljude. Oni su došli nešto kasnije, rekla nam je Trudi Boršoš iz Požege, najveća hrvatska kolekcionarka sjemenja rajčica iz cijelog svijeta i velika zagovornica organske proizvodnje voća i povrća.

Svatko je mogao barem nešto pronaći

Na razmjeni se osjećalo puno dobre i pozitivne energije između čuvara starih sorti. Svi oni su nudili svoje plemke i sjeme, brojnih posjetitelja i predavača.

Drago mi je što je od 250 plemki od 45 sorti raznih vrsta voća ostalo samo njih desetak. Znači, radimo dobar posao, širimo stare i otporne sorte. To je cilj ove manifestacije u Cerniku, komentirao je Marko Turas, poznati čuvar starih sorti iz Lipovljana.

Sve je super! Velika je ponuda plemki i svatko si je mogao barem nešto pronaći. Kao zaljubljenik u kruške i početnik u cijepljenju uspio sam nabaviti sorte tikvicu, tikvenjaču, jeruibasmu, žućku, više vrsta lubeničarki i citronku, rekao je Ivan Bošnjaković, „novopečeni“ voćar koji se iz Zagreba vratio u Komarnicu kod Nove Gradiške.  

Slično smo mogli čuti od većine ostalih zaljubljenika u stare i udomaćene sorte voća i povrća. Oni su na razmjenu plemki i sjemenja stigli iz cijele Hrvatske te nekoliko njih iz Bosne i Hercegovine i Srbije. Svi su se iznenadili ovogodišnjem neočekivanom interesu za tu, sada već tradicionalnu stručno-edukativnu manifestaciju koja se pretvorila u veliku darovaonicu. Osim razmjenjivanja, zaljubljenici u voćarstvo i povrtlarstvo poklanjali su tisuće plemki i paketića sjemenja.

Oduševljena razmjenom starih sorti bila je i Mateja Angelina Kramar. Ona je prije tri godine pokrenula hvalevrijednu akciju kolektivne sadnje drveća u Hrvatskoj „Zasadi stablo, ne budi panj“. Istaknula je dodirne točke s akcijama cijepljenja i sadnje tisuća stabala starih sorti voća i šumskih voćkarica koje organiziraju članovi Facebookove grupe „Sačuvajmo stare sorte“. Zbog toga se nada dobroj zajedničkoj suradnji, osobito na projektu javnog voćnjaka u Varaždinu.

Sunčana Pešak, tajnica Hrvatskog saveza udruga ekoloških proizvođača i Robert Hadžić, novi predsjednik Udruge OPG-a Život, koji su također bili u Cerniku, pohvalno su se izrazili o čuvarima starih sorti koji godinama traže, razmnožavaju i čuvaju tradicijsko blago. Izrazili su nadu da će i oni kroz nacionalni program svojim idejama i projektima dati još veći doprinos u očuvanju sjemena kao osnovnog ljudskog prava.

eko juretić
Eko Juretić sa svojom ponudom sjemena na razmjeni u Cerniku

U sklopu stručno-edukativne manifestacije “Sačuvajmo stare sorte Cernik 2022“ održana su i stručna predavanja. Prof. dr. sc. Zoran Keserović s Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu govorio je o suvremenoj proizvodnji šljive i trešnje, dr. sc. Silvio Šimon iz Ministarstva poljoprivrede o izazovima suvremenog voćarstva. Doajen u spašavanju starih sorti voća Mirko Veić iz Mihaljevaca, autor dviju knjiga o starim sortama, govorio je o iskustvima u spašavanju i čuvanju starih sorti voća.

Svake godine dolazi sve više čuvara starih sorti

Pozitivno je to što nam svake godine dolazi sve više čuvara starih sorti. Također i onih koji tek počinju, koji u Cerniku nabavljaju prve plemke i sjeme i pomalo se vraćaju zemlji. Raduje nas što se za spašavanje tog tradicijskog blaga sve više zanimaju i mlađi ljudi. Ovo je svojevrsna promidžba spašavanja, čuvanja i razmnožavanja sorti. One su zbog svoje otpornosti pogodne za ekološki uzgoj, čijom sjetvom i sadnjom doprinosimo i biološkoj raznolikosti. Ponosni smo što je Cernik po tome postao prepoznatljiv diljem Hrvatske, ali i šire, ističe načelnik Općine Cernik i tajnik Udruge voćara i vinogradara Cernik Vitomir Žakić.  

Dodaje da se za jesen priprema i izložba plodova starih sorti i prerađevina od njih.

Ovu stručno-edukativnu manifestaciju uspješno su organizirali Udruga vinogradara i voćara Cernik, Općina Cernik, članice novogradiške Udruge Živa zemlja i OPG Voće Hudolin iz Dragalića uz potporu Ministarstva poljoprivrede i Brodsko-posavske županije. Velik doprinos dali su članovi Facebook grupe ,,Sačuvajmo stare sorte“. Onatrenutačno okuplja više od 15 tisuća zaljubljenika u stare sorte.