Čaj od kamilice je blagi biljni čaj koji se često koristi zbog svojih umirujućih učinaka i sposobnosti da smiri blage želučane tegobe. Međutim, korištenje čaja od kamilice u vrtlarstvu može dati mnoge prednosti koje mnogi ne znaju. Donosimo tri jednostavna načina za korištenje čaja od kamilice u vrtu. Cvjetovi kamilice nisu samo atraktivni dodaci vrtu!

Najčešća upotreba čaja od kamilice u vrtovima je za sprječavanje prevelikog vlaženja uslijed kojeg mogu nastati mnoge gljivične bolesti, posebno na korijenu biljaka. Često biljke propadnu zbog prejakog vlaženja. Za zaštitu mladog nasada odnosno presadnica, kuhanim čajem od kamilice napravite slabu otopinu čaja (tekućina otopine čaja treba biti blijedožuta). Sadnice i površinu tla lagano zalijte tri do četiri puta tjedno, a potom ostavite da se sadnice osuše na sunčevoj svjetlosti. Nastavite s postupkom dok sadnice ne postanu dovoljno čvrste za sadnju na otvorenom. Odmah poprskajte presadnice ako primijetite bijelu prevlaku na površini tla. Napravite svježi čaj od kamilice za biljke svakih tjedan dana.

Čaj od kamilice sadrži tanine koji mogu pospješiti klijanje sjemena omekšavanjem ovojnica sjemena. Namakanje sjemenki u čaju od kamilice također će pomoći u sprječavanju nastanka nekih bolesti. Da biste koristili čaj od kamilice za klijanje sjemena, skuhajte šalicu ili dvije slabog čaja, a zatim ostavite čaj da se ohladi dok ne postane lagano topao. Stavite pripravak u zdjelu, zatim dodajte sjemenke i ostavite ih dok ne počnu bubriti – obično osam do 12 sati. Ne ostavljajte sjeme dulje od 24 sata jer može početi truliti. Čaj od kamilice najbolje funkcionira za veće sjemenke s tvrdim vanjskim ovojnicama, kao što su kukuruz, grah, grašak, tikva itd. Sitnije sjemenke općenito ne zahtijevaju namakanje, a kad su mokre, njima se rukuje teže.

Prirodni insekticid

Korištenje čaja od kamilice u vrtu služi kao dobar prirodni insekticid, a kad se pravilno koristi, čaj od kamilice za biljke ima nisku toksičnost i ne predstavlja veliki rizik za pčele i druge korisne kukce. Da biste koristili čaj od kamilice kao prirodni insekticid, skuhajte jaku (trostruku) količinu čaja i ostavite da stoji do 24 sata. Ulijte čaj u bočicu s raspršivačem. Koristite čaj za prskanje napadnutih biljaka, ali pazite da ne prskate biljku kad su prisutne pčele ili drugi korisni kukci, pa je to najbolje činiti predvečer. Nemojte prskati tijekom dnevne vrućine ili kad je biljka izložena izravnoj sunčevoj svjetlosti.

Recept kod zatvora

-1 žlica lanenih sjemenki

-2 dcl čaja od kamilice

Priprema:

Istucati u tarioniku sjemenke lana i preliti ih svježe napravljenim i mlakim čajem od kamilice. Ostaviti da odstoji 5 minuta i zatim procijediti i popiti. Piti treba 2 do 3 puta dnevno.

Izvor i foto: rekonektivnolecenje.com

Prethodni članakŠto trebaju znati proizvođači rajčice za industrijsku preradu?
Sljedeći članakKupci prepoznaju domaći proizvod kojeg cijene
Ivan Stupnišek, mag. ing. agr.
Rođen 1985. g. u Zagrebu, gdje završava osnovnu i srednju školu za dentalnog tehničara, te poslije pripravničkog staža u Stomatološkoj poliklinici Perkovčeva u Zagrebu upisuje preddiplomski studij Agroekologija na Agronomskom fakultetu, zatim diplomski studij Ekološka poljoprivreda i agroturizam koji završava 2012. g. Stručnu praksu i terenski rad obavlja na Zavodu za opću proizvodnju bilja u okviru projekta prof. dr. sc. Milana Mesića „Gnojidba dušikom prihvatljiva za okoliš“, Zavodu za voćarstvo (stručni projekt) te Zavodu za poljoprivrednu zoologiju (stručni projekt). Od 2014. urednik u Gospodarskom listu; autor nekoliko stručnih i znanstvenih članaka. Prijašnje radno iskustvo u DTC Sertić na radnom mjestu supervizora, B2B kampanje, ljudski resursi. U Stil pekarni radio kao prodajni predstavnik tijekom studija. U Interpunktu tijekom studija radio u marketingu (telesales), te u Bogadura grupaciji kao voditelj evenata za razne klijente. Služi se engleskim i osnovno španjolskim jezikom. Područja interesa: precizna i ekološka poljoprivreda, obnovljivi izvori energije, integrirana zaštita bilja, stočarstvo, peradarstvo, ljekovito bilje, nove tehnologije, PR i marketing, novinarstvo. Znanstvene publikacije: https://www.bib.irb.hr/pregled/profil/38362