Kraj ljeta i početak jeseni donose dugotrajne magle i jake jutarnje rose. Takvo vrijeme pčelama ne dozvoljava izlaz iz košnica do podneva, a ponekad i cijeli dan. To je znak da je vrijeme za završno uređenje pčelinjaka prije zime- priprema pčelinjaka za zimu.

Uređenjem pčelinjaka, bilo da je on zatvoren kao paviljon, otvoren ili ispod nadstrešnice, smanjujemo privlačnost za različite vrste životinja koje se također spremaju za zimu. Ako pčele držimo u AŽ košnicama najčešće su smještene na vozilima ili u paviljone gdje iza košnica imamo dovoljno natkrivenog i zatvorenog prostora za rad i kretanje, a nerijetko i za skladištenje opreme i alata. Takva suha i topla mjesta bez stalne prisutnosti čovjeka ili prirodnih neprijatelja najbolja su za zimovanje miševa, rovki, nerijetko mrava i mnogih drugih kukaca. Ponekad se zbog blizine šuma u potkrovlje znaju naseliti i puhovi.

Zbog toga je u jesensko vrijeme potrebno očistiti i pospremiti unutrašnjost svakog zatvorenog paviljona. Nečistoće po uglovima, nabacan alat i oprema najčešća su skloništa životinjama koje tu grade svoja zimska gnijezda. Nakon pospremanja i čišćenja dobro je u kutove i ispod postolja košnica postaviti mamce protiv glodavaca uz pridržavanje mjera opreza propisanih za svaki pripravak. Raskužbu možemo obaviti i iskuhavanjem ili kemijski, ispiranjem 4 do 5 postotnom vrelom otopinom kristalne sode kakva se koristi u podrumarstvu za pranje bačava. Nakon raskužbe košnice osušimo, zatvaramo leta i sve druge otvore te složimo na suho mjesto podignute od tla. Na isti način pospremimo i prazne nastavke.

U uređenje pčelinjaka ubrajamo čišćenje i popravak košnica i njihovih dijelova kao i održavanje pčelarskog pribora i uređaja. Prazne košnice, nastavke i nukleuse prije uskladištenja treba temeljito ostrugati od ostataka voska i propolisa koje razdvojimo i dalje prerađujemo. Sve ostale nečistoće koje se znaju pronaći u košnicama, a naročito po uglovima, pukotinama i drugim za pčele nepristupačnim mjestima također ostružemo, sakupimo na papir i što je prije moguće spalimo ili duboko zakopamo. Poslije mehaničkog čišćenja unutrašnjost košnica ili nastavaka raskužujemo opaljivanjem plinskim plamenikom.

Zaštita protiv voskova moljca

Zimske pčele

Cijeli članak možete pročitati u tiskanom izdanju Gospodarskog lista br. 19/2018

Prethodni članakPrenošenje OPG-a i plaćanje poreza
Sljedeći članakLička janjetina 20-ti hrvatski proizvod registriran na EU razini
Kruno Lažec, dr. vet. med.
Rođen je u Zagrebu gdje završava svoje redovno školovanje i Veterinarski fakultet. Autor je stotinjak znanstveno popularnih članaka iz područja pčelarstva, i povremeni predavač u pčelarskim udrugama. Rođen je 1967. godine u Zagrebu gdje završava osnovnu i srednju školu te Veterinarski fakultet. Pčelarstvom se, uz oca, bavi od ranog djetinjstva do početka Domovinskog rata. Odsustvo s pčelinjaka zbog ratnih zbivanja smanjuje broj košnica do simboličnog broja. Autor je stotinjak znanstveno popularnih članaka iz područja pčelarstva i nešto manje iz kunićarstva koji su objavljivani u nekoliko časopisa i kao prilog dnevnim novinama. Stručni je recenzent jedne knjige i povremeni predavač u pčelarskim udrugama.