Otišao sam u mirovinu, a nositelj sam OPG-a kojeg bih želio prebaciti na sina. Rekli su da moram platiti 70.000,00 kn poreza na sve što imamo zbog otpisa strojeva i dr. stvari s gospodarstva. Zašto za prenošenje OPG-a unutar člana obitelji trebam platiti toliki porez i trebam li uopće?
S obzirom da namjeravate prenijeti OPG na sina koji bi bio nositelj OPG-a ovim putem dajem samo načelni odgovor, jer nemam uvida u poslovanje vašeg OPG-a (npr. jeste li obveznik poreza na dohodak, jeste li u PDV-u i slično). Naime, ako ste organizirani kao obrt, tada se obrtnička djelatnost prenosi kao gospodarska cjelina s vas na sina, a što obuhvaća i prijenos strojeva, zaliha robe, potraživanja i obveze na osobu, tj. vašeg sina. Ako ste u sustavu PDV-a isti se u cijelosti može odbiti kao pretporez, tada se ne plaća PDV i promet se smatra neoporezivim sukladno Zakonu o PDV-u i Pravilniku o PDV-u. Ta odredba se primjenjuje jedino u slučaju da su oba poduzetnika u trenutku prijenosa gospodarske cjeline obveznici PDV-a. Ako stjecatelj nije obveznik PDV-a, ne može priznati pretporez, a isporučitelj gospodarske cjeline na cijelu vrijednost treba obračunati PDV. Međutim, navedeno možete riješiti ulaskom sina u sustav PDV-a. Također, imate mogućnost kod prijenosa OPG-a iskoristiti zakonsku mogućnost koju vam daje ugovor o korištenju, npr. nekretnine – poslovnog prostora, strojeva bez naknade na vašeg sina koji je dovoljno ovjeriti kod javnog bilježnika. Naime, sin će postati nositelj OPG-a, a vi ćete temeljem navedene vrste ugovora koja nije naplatni pravni posao ostati vlasnik poslovnog prostora, strojeva i svega za što se odlučite. I na kraju predlažem da se u svakom slučaju obratite i odgovarajućem računovodstvenom servisu ili npr. Hrvatskoj poljoprivredno-šumarskoj savjetodavnoj službi koja vam preko savjetnika na terenu može dati detaljniji odgovor na navedeno pitanje.

Alan VAJDA, mag. iur.

Prethodni članakKolač bake Jelene
Sljedeći članakPriprema pčelinjaka za zimu i zimske pčele
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.