Kako oblikovati vrt, što saditi i sijati, odlučit će svako osobno. Korisni vrt bit će posijan i zasađen prema ukusu i željama obitelji koja će koristiti plodove iz svog vrta. Moguće je načiniti složeni vrt, da dio bude ukrasni, a dio korisni.

Tako će kuća imati lijepu okućnicu, na kojoj će se moći odmarati, i dio korisnog vrta iz kojega će ubirati plodove za kućanstvo.
Važno je da imate plan pri osnivanju vrta, kako biste mogli načiniti pravilan raspored bilja prema njegovim zahtjevima za svjetlom, vlagom i zračnošću prostora (zaklonjenost).

Tijekom hladnih dana skicirajte vrt. Izmjerite veličinu i označite strane svijeta, iz kojeg smjera najčešće puše vjetar (vjetroviti dio vrta). Označite i bacaju li neko veliko stablo ili kuća veću i dugotrajniju sjenu na mjesto budućeg vrta. Tako ćete sebi olakšati odabir gredice (mjesto), i koja vrsta cvijeća ili površina bi najbolje uspijevala na tom mjestu. Također, dosta je važno da negdje u kutu vrta smjestite i kompost. Zreli kompost koristit će vam u vrtu tijekom cijele godine.

Vrt možete planirati tako da pojedine cjeline odvojite. Primjerice, korisni vrt možete odijeliti od ostalog (korisnog) vrta. Grmovi ribiza ili neko niže ukrasno grmlje bit će prikladna ograda. Ako je vaš član obitelji alergičan, primjerice na lijesku, vrbu ili lipu, svakako izbjegnite sadnju tih vrsta. Resasti cvjetovi lijeske nose polen koji vjetar nosi i izaziva velike probleme u rano proljeće alergičarima. Zato razmislite o tome, sada dok je još vrijeme. Također, ako vas susjed alergičar zamoli da ne sadite određenu vrstu bilja, budite blagonakloni i ispunite njegovu želju.

Danas se pažnja sve više obraća na zdrav uzgoj voća i povrća. Naša zemlja u tom smislu ima velike mogućnosti. Biouzgoj bi trebao zauzeti važno mjesto u našoj proizvodnji povrća i voća i kod većih, a pogotovo kod malih proizvođača. Bioproizvodi imaju svoju cijenu, iako često neopravdano visoku. što se tiče potpuno čistog i kontroliranog uzgoja, moramo biti svjesni da savršenstva nema. Nažalost, možemo djelovati samo tako da izbjegavamo uporabe kemijskih zaštitnih sredstava, herbicida i sl.

Kisele kiše i dalje će onečišćavati tlo, a mi na to ne možemo utjecati, ili blizina prašnjavih prometnica (tu možemo bar malo, pomoći da se sklonimo što dalje od njih), manje ili više onečišćeni tijekovi voda također će biti problem. No, ipak se može mnogo učiniti da se vrt uzgaja u skladu s prirodnim mogućnostima i bez opterećenja velikim urodima ili genetički “napuhanim” plodovima.
Prije nabavke sjemena dobro se raspitajte o svojstvima sjemena i budućeg ploda. Često na račun nekih komercijalnih kvaliteta dobivamo plodove bez okusa, mirisa te izostankom nekih važnih i nama dragih svojstava.

Vrt i obitelj

Ako ste odlučili ove godine sijati ili saditi korisni vrt – povrće, bilo bi dobro da s obitelji dogovorite što uzgojiti. Ako većina članova obitelji, primjerice, ne voli špinat, onda ga nemojte ni sijati.Ako ga voli samo jedna osoba, posijte manju površinu da bude za svakoga ponešto. Kulturu koju vole svi, dakako, sijat ćete ili saditi na najvećoj površini. Ako volite salate, bilo bi dobro da sijete razne vrste, kako bi mogli pripravljati razne miješane salate.

Evo nekoliko uputa na što morate obratiti pažnju prije sjetve i pripreme vrta za sadnju.

  • Upitajte se volite li vi i vaša obitelj povrće, ili biste radije uživali samo u cvjetnjaku
  • Ako ste se odlučili za povrtnjak, a to ne znači da dio vrta nećete uređivati kao cvjetnjak, odredite što ćete uzgajati i raspitajte se o svakoj kulturi, koliko je vremena potrebno od sjetve do berbe. To će vam dobro doći tijekom sezone uzgoja.
  • Odabrano povrće upoznajte preko literature ili upitajte o njemu znance koji ga već uzgajaju. Dobro je znati voli li odabrana kultura topliju klimu naših južnijih krajeva, ili svježiju kakva je na kontinentu.
  • Važno je znati koliko će biljka, npr. rajčica ili grah, narsti. Hoće li to biti visoka ili niska kultura, i koliko treba prostora za svoj normalan rast i razvoj.
  • Odredite koliko ćete sijati i saditi određene kulture. Primjerice, posadit ćete 5 sadnica rajčica, 5 sadnica paprika, graška ćete posijati duž gredice koja je možda duga 2 metra. U posebne sandučiće možete sijati krastavce i smjestiti ih na rub gredice. Kao potporanj kojim će se penjati postavite 4 kolca i na vrhu svežite.

Konačno, na kraju sezone sabrat ćete rezultate i uspjehe u uzgoju. S obitelji ćete odlučiti što biste željeli mjenjati u idućoj sezoni i je li uzgoj vrijedan truda.Ako tako postupate i od početka uključujete mlade članove obitelji (djecu) u vaš hobi, ili možda posao, odgojit ćete ih da poštuju prirodu, cijene prirodni uzgoj, te da općenito zavole zelenilo.