Stočarstvo je lokomotiva poljoprivrede, a svakoj lokomotivi potreban je dobar strojovođa. U stočarstvu je to sposoban i educiran farmer. Stoga LAG Vallis Colapis, Hrvatsko uzgojno udruženje Salers Croatia i Gospodarski list organiziraju radionicu o održivom sustavu uzgoja krava-tele. Radionica će se održati 18.lipnja u Dugoj Resi u hotelu Frankopan.

LAG Vallis Colapis, Udruženje Salers Croatia i Gospodarski list organiziraju jednodnevnu radionicu o mogućnostima razvoja stočarstva na području LAG-a i šire, za sve potencijalne uzgajivače koje interesira uzgoj salersa u sustavu krava-tele. Komparativne prednosti pasmine salers su definitivno potvrđene i po jednostavnosti i isplativosti uzgoja. Ova iznimna pasmina pokazala se vrlo zahvalna za uzgoj u sustavu krava-tele na gotovo svim prostorima RH,  od dalmatinskih krških, ličkih planinskih, pa do kontinentalnih brdskih i ravničarskih područja.

Uz stručna edukativna predavanja, uključen je i organizirani posjet sudionika s prikazom salers goveda na uzornom gospodarstvu obitelji Butina u Novigradu na Dobri, uz prijevoz autobusom od hotela do farme i povratkom u hotel, gdje će biti i degustacija jela od mesa salersa.

Obavezna prijava putem maila

Napomena: sudjelovanje na radionici (uključen obilazak farme i ručak) je besplatno, ali broj mjesta je ograničen i mjesto mogu osigurati oni samo oni koji se prethodno i prvi prijave na mail:

lag@vallis-colapis.hr

Rok za prijave je do 14.lipnja.

Nakon prijave mailom, povratno će stići potvrda prijave s pozivnicom na radionicu. Na radionicu mogu doći samo osobe s pozivnicom koje su na popisu.

Saler pasmina ima pitomu i dobroćudnu narav, a otporne su na hladnoću i vrućine
Bik Lider (5 godina) – 1 bik dovoljan za stado do 50 krava
Salers majke su izuzetne –  lako se tele, daju do 12 kg mlijeka dnevno i tele ostaje s majkom do 9 mjeseci
Meso salersa je mramorirano, ukusno i sočno
Znak više kvalitete – Label Rouge
Prethodni članakBolesti i štetnici salate
Sljedeći članakZaštita usjeva i nasada od ptica i divljači s Maskom Univerzal
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.