Poštovani čitatelji, u ovom članku Gospodarskog lista odlučili smo Vam predstaviti ekološko certificirani preparat Maska Univerzal. Već iz samog naziva može se zaključiti da se radi o preparatu koji ima jako široku primjenu (ratarstvo i povrćarstvo).

Razgovarajući s brojnim ratarima saznali smo da često imaju razne probleme s pticama (vrane, fazani) i divljači (svinje, zečevi, srne) koji na  usjevima prave štete na već poniklim biljkama.

Kako spriječiti nenadoknadivu štetu?

Šteta na poniklim biljkama posebno je izražena na suncokretu jer oštećene biljke u fazi dva listića ne nastavljaju rast i time se značajno smanjuje sklop i prinos. Često nastaju i štete od vrana koje čupaju već ponikle biljke kukuruza kako bi došle do žičnjaka koji se nalazi u korijenovom sustavu. U svim ovim slučajevima potreban je folijarni tretman Maskom Univerzal u koncentraciji 3-5 % po samim biljkama kako bi poprimile izrazito neugodan miris i okus. Kako divljač ima vrlo jaka osjetila mirisa i okusa u većini slučajeva biljke će im biti odbojne i neće ih dirati.

Kod primjene rade se tzv. barijere(djelomičan tretman)  ili tretman cijele zasijane površine (ovisi o okolišu i intenzitetu napada).

Posebno bismo izdvojili zaštitu sjemenskih usjeva koji su izuzetno osjetljivi na ovakve probleme jer se mora uskladiti nicanje muških i ženskih biljaka zbog kvalitetne oplodnje. Ako se to ne dogodi može propasti cijela proizvodnja što ima velike i dugoročne posljedice.

Tretirati prije pojave štetnika

Kad je u pitanju proizvodnja povrća, uz zaštitu od divljači Maska Univerzal služi i za zaštitu biljaka od raznih kukaca nametnika (podzemnih i nadzemnih). Primjena se sastoji od folijarnog tretmana biljaka prije pojave štetnika koji je obično napada. Naglašavamo PRIJE POJAVE – PREVENTIVNO jer je princip djelovanja maskiranje mirisa biljke domaćina kako je štetnik ne bi pronašao (kukci se služe MIRISOM).

Tretmane treba ponavljati 3-4 puta tijekom vegetacije dok štetnici ne obave cikluse razmnožavanja ne nekim drugim predjelima i korovskim biljkama. Maska univerzal se može koristiti i u sustavima kap po kao u istoj koncentraciji (3 – 5%) gdje u kombinaciji s UFREZANOM  praškastom Maskom izvrsno štiti korijenje biljaka od podzemnih štetnika.

Izvrsne rezultate smo postigli i u borbi protiv štetnih nematoda i lisnog minera rajčice (Tuta absoluta).

Više u video prilozima:

S obzirom da su svi ovi problemi u nastupajućoj fazi nadamo se da će Vam ovaj preparat pomoći da imate uspješnu proizvodnju.

Primjena

Zaštita kukuruza, suncokreta, soje, graška i drugih ratarskih kultura od ptica – vrana (Corvus sp.), golubova, fazana i drugih ptica koje prave štete.  Maska Univerzal se koristi i u sustavima za natapanje protiv zemljišnih insekata (kao repelent). 

Količina primjene: Protiv ptica pomiješati 3-5 litara proizvoda Maska Univerzal sa 100 litara vode (3-5 %). U sustavima za natapanje 3-5 % proizvoda. 

Način primjene: Folijarna primjena različitim tipovima traktorskih prskalica. U različitim vrstama sustava za natapanje. 

Vrijeme primjene: Za zaštitu od ptica: poslije sjetve, tijekom nicanja usjeva, tretira se tlo i mlade biljke. Za zemljišne insekte: U sustavima za natapanje nekoliko puta tijekom sezone, protiv žičnjaka (Elateridae), grčica (Melolontha sp.), rovaca (Gryllotalpa sp.), podgrizajućih sovica (Agrotis sp.). Pogodno za miješanje sa gnojivima ( preporuka Mortonic plus )

Prednosti proizvoda Maska univerzal

  • Organski proizvod registriran za ekološku proizvodnju – EC regulativa br. 834/2007;
  • Siguran za životnu sredinu;
  •  Sigurno rukovanje;
  • Nema ostataka pesticida, kao ni ostataka teških metala; 
  • Nema karencu;
  •  Pogodan za hobi i profesionalnu upotrebu; 
  • Siguran za ptice i korisne insekte.

Do sljedećeg članka, srdačan pozdrav od Morpho Agra!

Prethodni članakKako uspješno i isplativo uzgajati stoku u sustavu krava-tele?
Sljedeći članakGabi šnite
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.