30. travnja završio je rok za predaju prijava na natječaj za tip operacije 4.1.1 Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava – ulaganja u reprocentre u sektoru svinjogojstva. Na natječaj je pristiglo 20 projekata u vrijednosti od 410 milijuna kuna, s iznosom tražene potpore od 220 milijuna kuna. Time će se povećati kapaciteti u svinjogojskoj proizvodnji za novih 20.000 krmača. Također, u sklopu natječaja operacije 4.1.2 Zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš zaprimljeno je 17 projekata. Oni su ukupne vrijednosti 47 milijuna kuna s iznosom tražene potpore od 22 milijuna kuna.

Ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore po Natječaju za ulaganja u reprocentre u svinjogojstvu je 250 milijuna kun. Pri tome je 125 milijuna kuna namijenjeno mikro, malim i srednjim korisnicima (poljoprivredna gospodarstva ekonomske veličine od 8.000 do 250.000 EUR SO i zadruge ili proizvođačke organizacije). Drugih 125 milijuna kuna za velike korisnike (poljoprivredna gospodarstva ekonomske veličine preko 250.000 EUR SO). Svrha natječaja je podizanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava u sektoru svinjogojstva.

Također, cilj operacije 4.1.2 je smanjenje štetnog utjecaja na okoliš. Osim toga, cilj je i povećanje plodnosti tla, za što je ukupno raspoloživo 50 milijuna kuna.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje