Nastavak rasta rekordno visokih otkupnih cijena mlijeka na EU tržištu pratimo i u studenom ove godine. Rast cijena energenata, stočne hrane, radne snage i dalje najviše utječe na rast otkupnih cijena kravljeg mlijeka. Cijene energije i maziva su prema podacima Državnog zavoda za statistiku u prva tri kvartala ove godine više za 78,9 %. Cijene stočne hrane više su za 30,1 %. Prema prvim procjenama Europske komisije prosječna EU otkupna cijena kravljeg mlijeka realne kakvoće u studenom je ove godine iznosila 57,23 €/100 kg. Preračunato u kune to je 4,26 kn/kg.

Vrijednost uvoza je povećana

U odnosu na prošlomjesečnu cijenu, prosječna procijenjena otkupna cijena mlijeka u EU u studenom je bila viša za 1,1 %, u odnosu na godinu prije za 43 %, a u odnosu na isti mjesec 2020.g. za 62 %. Usporedno s EU prosječnom otkupnom cijenom rastu i otkupne cijene kravljeg mlijeka i u Hrvatskoj. Ipak, cijene su u prosjeku niže za 15,4 %. U studenom ove godine, prema prvoj procjeni, prosječna otkupna cijena sirovog kravljeg mlijeka realne kakvoće iznosila je 48,41 €/100 kg. To je za dva posto niže nego u listopadu. Tad smo bilježili najvišu prosječnu mjesečnu otkupnu cijenu kravljeg mlijeka u Hrvatskoj, te za 38,2 % u odnosu na lanjske cijene.

Prema podacima Europske komisije, u listopadu su gotovo sve države članice, osim Francuske, Mađarske i Slovačke imale višu prosječnu otkupnu cijenu u odnosu na Hrvatsku. U studenom je nižu procijenjenu otkupnu cijenu kravljeg mlijeka imala jedino Slovačka. Što se tiče maloprodajnih cijena mlijeka one su trenutno u prosjeku više od 29 do 33 % u odnosu na prošlu godinu. U odnosu na prosječnu cijenu mlijeka iz 2020. g. više su i do 40 %. Cijene sireva u veleprodaji ove godine su u listopadu bile više u odnosu na prošlu godinu od 31,2 do 58,7 %. U maloprodaji su više od 20 do 33 %. Cijene maslaca u veleprodaji više su za 46,5 % (250 g) u odnosu na prošlu godinu. U maloprodaji su više za za 14 %.

U osam mjeseci ove godine ukupna vrijednost uvoza mlijeka i mliječnih prerađevina povećana je za 49 %. Vrijednosti izvoza povećana je za 34 %. Količinski bilježimo rast uvoza za 9 %, a izvoza za 10 %. U ukupnoj vrijednosti uvoza najviše, gotovo 48 % otpada na uvoz sira i skute i to prije svega iz Njemačke i Nizozemsk. 41 % vrijednosti ukupnog uvoza mlijeka i mliječnih prerađevina otpada na uvoz mlijeka i vrhnja. Izvezli smo oko 17.285 tona u vrijednosti od 14,3 milijuna eura.

Hrvatska vanjskotrgovinskom razmjenom mlijeka i mliječnih prerađevina bilježi deficit u iznosu od 199,7 milijuna eura. To je više za 54 % u odnosu na isto razdoblje lani.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede na dan 02.11.2022. g. zabilježeno je prema veterinarskom pregledu 145.823 grla krava. Od toga je 66 % krava kombinirane pasmine, 21 % mliječnih, 10 % mesnih i . To je za 5,46 % manje nego godinu ranije. U rujnu ove godine bilo je 3.090 isporučitelja mlijeka krava. To je u odnosu na početak godine smanjenje od 8,55 % a u odnosu na rujan prošle godine za 16,19 %.

Osim stalnog povećanja prosječne isporuke kravljeg mlijeka po isporučitelju, pozitivan je i stalni visoki mjesečni udio mlijeka prvog razreda kakvoće. U rujnu ove godine taj postotak je iznosio 97,4 %. Najniži udio evidentiran je u srpnju ove godine i iznosio je visokih 97 %.

Rast otkupne cijene sirovog kravljeg mlijeka stvarne kakvoće u €/100kg

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje