Udruga uzgajivača svinja pasmine mangulica održala je sredinom svibnja u prostorijama Dvorca Janković u Suhopolju okrugli stol na temu budućnosti uzgoja mangulica u sklopu projekta “Živi kvalitetno, živi na ruralnom području” financiranog sredstvima Ministarstva poljoprivrede.

Ovo događanje okupilo je predstavnike stručne javnosti, lokalne i regionalne uprave kao i uzgajivače svinja i drugu zainteresiranu javnost. Svoj doprinos raspravi koju je moderirao predsjednik Udruge mangulica, Tomislav Bišćan, dali su izv. prof. dr. sc. Vladimir Margeta – autor priručnika o uzgoju mangulica, izv. prof. dr. sc. Dubravko Škorput s Agronomskog fakulteta, Mato Čačić, načelnik Sektora za stočarsku proizvodnju Ministarstva poljoprivrede, dr. sc. Dragan Solić, načelnik sektora za uzgoj, testiranje i genetsko vrednovanje, HAPIH, Bojan Mijok, mag. oec., pročelnik upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Virovitičko-podravske županije. Svojim dolaskom podršku radu i ciljevima Udruge dali su i načelnik općine Suhopolje Goran Doležal i predsjednica Udruge uzgajivača svinja VPŽ Mirjana Bilović.

Ovim Okruglim stolom želja nam je upoznati širu javnost s ovom cijenjenom i vrlo kvalitetnom pasminom svinje za koju vjerujemo, ima veliku budućnost i potencijal na tržištu, kao i postaviti prijeko potrebne temelje za kvalitetan uzgoj u Republici Hrvatskoj, na početku događanja istaknuo je Tomislav Bišćan, predsjednik Udruge.

Farma mangulica
Okrugli stol

Priručnik o uzgoju mangulica

Program Okruglog stola započeo je predstavljanjem jedinstvenog Priručnika o uzgoju mangulica, prvog takvog u Hrvatskoj u kojem će trenutni i budući uzgajivači moći pronaći sve potrebne informacije i upute za pokretanje, vođenje i razvoj proizvodnje mangulica s uključenim uzgojnim programom i procesima.

Autor Priručnika, Vladimir Margeta istaknuo je kako je ovaj priručnik odgovorio na mnoga pitanja i upite zainteresiranih potencijalnih uzgajivača, kao i ponudio rješenja za trenutne probleme mnogih uzgajivača s administracijom, kako bi im ponudili konkretne odgovore i vodili ih kroz korake od uzgoja do proizvodnje po propisu i u skladu s usvojenim smjernicama programa krovne udruge uzgajivača.

Bojan Mijok okupljenima je predstavio programe, projekte i natječaje povezane s poljoprivredom i uzgojem mangulica. Pozvao je uzgajivače mangulica da nastave dobru komunikaciju, u smjeru prijedloga za donošenje novih mjera kojima bi odgovorili čim bolje na njihove potrebe i podržali uzgoj i rast broja uzgajivača.

Mato Čačić i dr. sc. Dragan Solić, složili su se kako je najvažnije za budućnost uzgoja mangulica napraviti dobre temelje da bi se priča oko mangulica dodatno proširila, kako za hrvatsko tržište, tako i na svjetsko, zatim dobiti status udruženja i dobivanje statusa priznate tradicionalne, izvorne pasmine iz RH. Također podržali su potrebu ažuriranja registra svih uzgajivača koja bi omogućila izradu genske analize i uspostavu nove matične knjige nulte generacije. Naglasili su spremnost na pomoć i podršku Udruzi mangulica od strane njihovih institucija pri ovim procesima i realizaciji navedenih aktivnosti. Prof. dr. sc. Dubravko Škorput s Agronomskog fakulteta, osvrnuo se na znanstvenu i ekonomsku valorizaciju pasmine mangulica.

Objavljeni znanstveni članci na mrežnoj stranici Udruge mangulica, novoobjavljeni Priručnik o uzgoju, kao i ostale promotivne aktivnosti udruge vrijedne su aktivnosti kojima se podiže svijest o kvaliteti mesa mangulica, ali o potencijalu ekonomske vrijednosti uzgoja mangulica na hrvatskom i svjetskom tržištu.

Za vrijeme Okruglog stola u suradnji s Udruga KReativa, EDukativa, Aktiva – KREDA, organizirana je kreativno-edukativna radionica za djecu na kojoj su kroz igru i kreativan rad učili o mangulicama, uzgoju i životu na farmi.

Prethodni članakKako će uskoro izgledati strojevi za kultivaciju u vinogradima?
Sljedeći članakZemlja – vodeni planet
Ivan Stupnišek, mag. ing. agr.
Rođen 1985. g. u Zagrebu, gdje završava osnovnu i srednju školu za dentalnog tehničara, te poslije pripravničkog staža u Stomatološkoj poliklinici Perkovčeva u Zagrebu upisuje preddiplomski studij Agroekologija na Agronomskom fakultetu, zatim diplomski studij Ekološka poljoprivreda i agroturizam koji završava 2012. g. Stručnu praksu i terenski rad obavlja na Zavodu za opću proizvodnju bilja u okviru projekta prof. dr. sc. Milana Mesića „Gnojidba dušikom prihvatljiva za okoliš“, Zavodu za voćarstvo (stručni projekt) te Zavodu za poljoprivrednu zoologiju (stručni projekt). Od 2014. urednik u Gospodarskom listu; autor nekoliko stručnih i znanstvenih članaka. Prijašnje radno iskustvo u DTC Sertić na radnom mjestu supervizora, B2B kampanje, ljudski resursi. U Stil pekarni radio kao prodajni predstavnik tijekom studija. U Interpunktu tijekom studija radio u marketingu (telesales), te u Bogadura grupaciji kao voditelj evenata za razne klijente. Služi se engleskim i osnovno španjolskim jezikom. Područja interesa: precizna i ekološka poljoprivreda, obnovljivi izvori energije, integrirana zaštita bilja, stočarstvo, peradarstvo, ljekovito bilje, nove tehnologije, PR i marketing, novinarstvo. Znanstvene publikacije: https://www.bib.irb.hr/pregled/profil/38362