Udruga uzgajivača svinja pasmine mangulica održala je sredinom svibnja u prostorijama Dvorca Janković u Suhopolju okrugli stol na temu budućnosti uzgoja mangulica u sklopu projekta “Živi kvalitetno, živi na ruralnom području” financiranog sredstvima Ministarstva poljoprivrede.

Ovo događanje okupilo je predstavnike stručne javnosti, lokalne i regionalne uprave kao i uzgajivače svinja i drugu zainteresiranu javnost. Svoj doprinos raspravi koju je moderirao predsjednik Udruge mangulica, Tomislav Bišćan, dali su izv. prof. dr. sc. Vladimir Margeta – autor priručnika o uzgoju mangulica, izv. prof. dr. sc. Dubravko Škorput s Agronomskog fakulteta, Mato Čačić, načelnik Sektora za stočarsku proizvodnju Ministarstva poljoprivrede, dr. sc. Dragan Solić, načelnik sektora za uzgoj, testiranje i genetsko vrednovanje, HAPIH, Bojan Mijok, mag. oec., pročelnik upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Virovitičko-podravske županije. Svojim dolaskom podršku radu i ciljevima Udruge dali su i načelnik općine Suhopolje Goran Doležal i predsjednica Udruge uzgajivača svinja VPŽ Mirjana Bilović.

Ovim Okruglim stolom želja nam je upoznati širu javnost s ovom cijenjenom i vrlo kvalitetnom pasminom svinje za koju vjerujemo, ima veliku budućnost i potencijal na tržištu, kao i postaviti prijeko potrebne temelje za kvalitetan uzgoj u Republici Hrvatskoj, na početku događanja istaknuo je Tomislav Bišćan, predsjednik Udruge.

Farma mangulica
Okrugli stol

Priručnik o uzgoju mangulica

Program Okruglog stola započeo je predstavljanjem jedinstvenog Priručnika o uzgoju mangulica, prvog takvog u Hrvatskoj u kojem će trenutni i budući uzgajivači moći pronaći sve potrebne informacije i upute za pokretanje, vođenje i razvoj proizvodnje mangulica s uključenim uzgojnim programom i procesima.

Autor Priručnika, Vladimir Margeta istaknuo je kako je ovaj priručnik odgovorio na mnoga pitanja i upite zainteresiranih potencijalnih uzgajivača, kao i ponudio rješenja za trenutne probleme mnogih uzgajivača s administracijom, kako bi im ponudili konkretne odgovore i vodili ih kroz korake od uzgoja do proizvodnje po propisu i u skladu s usvojenim smjernicama programa krovne udruge uzgajivača.

Bojan Mijok okupljenima je predstavio programe, projekte i natječaje povezane s poljoprivredom i uzgojem mangulica. Pozvao je uzgajivače mangulica da nastave dobru komunikaciju, u smjeru prijedloga za donošenje novih mjera kojima bi odgovorili čim bolje na njihove potrebe i podržali uzgoj i rast broja uzgajivača.

Mato Čačić i dr. sc. Dragan Solić, složili su se kako je najvažnije za budućnost uzgoja mangulica napraviti dobre temelje da bi se priča oko mangulica dodatno proširila, kako za hrvatsko tržište, tako i na svjetsko, zatim dobiti status udruženja i dobivanje statusa priznate tradicionalne, izvorne pasmine iz RH. Također podržali su potrebu ažuriranja registra svih uzgajivača koja bi omogućila izradu genske analize i uspostavu nove matične knjige nulte generacije. Naglasili su spremnost na pomoć i podršku Udruzi mangulica od strane njihovih institucija pri ovim procesima i realizaciji navedenih aktivnosti. Prof. dr. sc. Dubravko Škorput s Agronomskog fakulteta, osvrnuo se na znanstvenu i ekonomsku valorizaciju pasmine mangulica.

Objavljeni znanstveni članci na mrežnoj stranici Udruge mangulica, novoobjavljeni Priručnik o uzgoju, kao i ostale promotivne aktivnosti udruge vrijedne su aktivnosti kojima se podiže svijest o kvaliteti mesa mangulica, ali o potencijalu ekonomske vrijednosti uzgoja mangulica na hrvatskom i svjetskom tržištu.

Za vrijeme Okruglog stola u suradnji s Udruga KReativa, EDukativa, Aktiva – KREDA, organizirana je kreativno-edukativna radionica za djecu na kojoj su kroz igru i kreativan rad učili o mangulicama, uzgoju i životu na farmi.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakKako će uskoro izgledati strojevi za kultivaciju u vinogradima?
Sljedeći članakZemlja – vodeni planet
Ivan Stupnišek, mag. ing. agr.
Rođen 1985. g. u Zagrebu, gdje završava osnovnu i srednju školu za dentalnog tehničara, te poslije pripravničkog staža u Stomatološkoj poliklinici Perkovčeva u Zagrebu upisuje preddiplomski studij Agroekologija na Agronomskom fakultetu, zatim diplomski studij Ekološka poljoprivreda i agroturizam koji završava 2012. g. Stručnu praksu i terenski rad obavlja na Zavodu za opću proizvodnju bilja u okviru projekta prof. dr. sc. Milana Mesića „Gnojidba dušikom prihvatljiva za okoliš“, Zavodu za voćarstvo (stručni projekt) te Zavodu za poljoprivrednu zoologiju (stručni projekt). Od 2014. urednik u Gospodarskom listu; autor nekoliko stručnih i znanstvenih članaka. Prijašnje radno iskustvo u DTC Sertić na radnom mjestu supervizora, B2B kampanje, ljudski resursi. U Stil pekarni radio kao prodajni predstavnik tijekom studija. U Interpunktu tijekom studija radio u marketingu (telesales), te u Bogadura grupaciji kao voditelj evenata za razne klijente. Služi se engleskim i osnovno španjolskim jezikom. Područja interesa: precizna i ekološka poljoprivreda, obnovljivi izvori energije, integrirana zaštita bilja, stočarstvo, peradarstvo, ljekovito bilje, nove tehnologije, PR i marketing, novinarstvo. Znanstvene publikacije: https://www.bib.irb.hr/pregled/profil/38362