Na ovogodišnje vinsko natjecanje pristiglo je uobičajeno oko 400 uzoraka, no zabilježen je rekord u mladim vinima, a to je 116 uzoraka. Po prvi puta bilježi se i najveći broj pojedinačno etiketa plavca 25 i najveći broj pojedinačno etiketa pošipa 19. Ovogodišnji odabir uzoraka među crnim vinima posebno je zadao glavobolju ocjenjivačkoj komisiji. Konkurencija je bila iznimno velika, a nikada do sada tako ujednačena visoka kakvoća crnih vina.

Samo zdrava konkurencija i natjecanje je ono što nas vodi naprijed, istaknuo je profesor Bernard Kozina, predsjednik ocjenjivačkog povjerenstva, prilikom uručenja nagrada.

Trodnevni 32. Međunarodni susret vinogradara i vinara Sabatina 2022. u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije, započeo je u četvrtak 3. studenog, sadnjom spomen loze ispred hotela Olympia u Vodicama. Tom prigodom, Lordan Ljubenkov, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije podsjetio je na same početke susreta vinara i vinogradara.  

Prije 32. godine Sabatina je počela spontanim okupljanjem prije svega zadruga, sastavljenih od velikog broja vinogradarskih obitelji. One su surađivale sa svima u lancu, od onih s opremom, strojevima, ambalažom, gnojivima, do znanstvenika, stručnjaka i drugih. To je tako brzo napredovalo da je za tri godine počelo ocjenjivanje. Svake godine to eksponencijalno raste, pa sada gdje god dođemo imamo problema sa smještajnim kapacitetima jer je odaziv izuzetno velik. Ove godine smo se uspjeli tek četvrti put u potpunosti opet okupiti, nakon trogodišnjih pandemijskih mjera i ograničenja susreta.

Ipak u natjecateljskom dijelu uvijek smo bilježili oko 400 uzoraka većih vinarija, tako je bilo svih ovih godina pa i ove, s tim da bilježimo rekorde u mladim vinima, a to je 116 uzoraka. U više od 30 godina nam nikad nisu ovako kasno pristizali uzorci u natjecateljskom dijelu. Velika suša, pa potom dosta kiše, uzrokovali su izazovnu i jako kasnu berbu, rekao je Lordan Ljubenkov.

Dodao je kako je poseban značaj Sabatine i u tome što ubrzava nužne promjene unutar sektora vinogradarstva i vinarstva.

Dodijeljena priznanja

Izaslanik Predsjednika RH Zorana Milanovića i njegov ekonomski savjetnik Velibor Mačkić, svečano je otvorio 32. Sabatinu u kongresnoj dvorani hotela Olympija u Vodicama, gdje su dodijeljena priznanja ovogodišnjim laureatima manifestacije.

Dobitnike priznanja pozdravio je i državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Zdravko Tušek. On je tom prilikom istaknuo kako je Ministarstvo poljoprivrede dobilo odobrenje Europske komisije za Strateški plan od 2023.-2027. To će otvoriti mogućnost za financiranje programa regionalne samouprave, a također i individualnih poljoprivrednika.

Uz dosadašnju samostalnu vinsku omotnicu, najavio je i veća financijska sredstva nego dosad koja će vinogradarima i vinarima biti na raspolaganju početkom iduće godine. Posebno je pozdravio mlade ljude u toj grani poljoprivrede čijem će napredovanju biti usmjerena sredstva, jer kako je rekao, na njima je budućnost agrara.

 Ljubav prema vinogradarstvu i maslinarstvu

A upravo je među mladim vinogradarima-vinarima, priznanje “Zlatan Plenković” pripalo Anti Sladiću, iz sela Plastovo kod Skradina, pa je to bila prilika da iz “prve ruke” doznamo koliko mladom vinaru znači jedno takvo priznanje u budućem radu, te koliki je interes mladih za posao vinara i vinogradara.

Kad vas netko kao mladog vinara prepozna, to je veliki poticaj, motivacija da se trudimo još jače. Nadam se da smo ovim pokazali kako se trud isplati. Nadam se da smo potakli još jednog mladog vinara da se bavi s ovim poslom, rekao je Sladić.

Državni tajnik Zdravko Tušek s mladim vinogradarom Antom Sladićem.

Na pitanje treba li se fakultetski obrazovati kako bi se bavilo vinarstvom i vinogradarstvom. Nagrađeni mladi vinar odgovorio je da je po struci agronom i enolog što mu je doista bila jedna dobra baza za ovo čime se sada bavi.

No, i tradicija tu igra jednu veliku ulogu. Onaj njen bolji dio, a spoj jednoga i drugoga je dobitna kombinacija.

Na žalost jako je malo mladih vinara i vinogradara u šibenskom kraju jer tu su i jako male površine. Ipak uzme li se u obzir ono što smo imali prije, kada je bilo puno teže raditi s lozom. Trebalo bi to biti sada puno lakše, a mladih vinara više, no nije tako. U našem kraju kažu da je maslina mater, a loza ljubavnica, pa se o lozi mora brinuti stalno. Ali jednako se mora brinuti i o maslini, ako želite dobre rezultate. Mi se bavimo i maslinarstvom, imamo maslinovo ulje za koje smo nagrađeni u New Yorku. Razlika je što maslinu možete napustiti i uvijek joj se možete vratiti, a lozu baš ne, veselo objašnjava mladi vinar.

Same početke bavljenja vinogradarstvom i vinarstvom, ispričao nam je Ante, duguje svom ocu. On ga je od malih nogu vodio u vinograd gdje je pomalo pomagao, a kako je odrastao sve je više posla preuzimao, pa je to preraslo u ljubav.

Nisam ni bio svjestan da me zarazio s tim. U jednom momentu sam zalutao u jednu drugu struku. Međutim, brzo sam se vratio jer sam shvatio da je to moj pravi put. Tako da sada imamo 6 hektara uz još 3 u pripremi. Vinogradi se nalaze na brdu iznad Skradina, na različitim pozicijama. Klima je jako raznolika, kao i tla, pa možemo proizvoditi različite stilistike vina na jednom malom području. Najviše proizvodimo Debit, jer to je jedno lagano, pitko vino, s izrazitom mineralnošću. Super je za naše potrebe i turizam gdje se na visokim temperaturama, uz laganu hranu poslužuje i takvo vino.

Isto tako radimo dosta s maraštinom, koja je jedna kompleksnija, ozbiljnija sorta. Imamo plavinu i lasinu koje su naše crne sorte, jako vrijedne i zanimljive same po sebi. To su autohtone sorte, većina njih i je nastala na ovom području. Zapravo, to je sve ono što smo dobili u naslijeđe. Ono što su naši stari selekcionirali, a mi nismo nikad odustali od tih sorti iako u nekom razdoblju nisu bile najpopularnije, kaže Ante.

Istaknuo je i da postoje brojne poteškoće na koje nailaze uzgajivači. Ova je godina za njih bila posebno izazovna zbog suše, naročito u vinogradima koji nisu imali navodnjavanje.

Imamo novi vinograd koji ima sustav navodnjavanja koji dolazi iz bušotine. Ali loza je pokazala da je otporna biljka, uspjela je iznijeti grožđe iako je to donijelo neke teškoće koje smo uz maksimalan trud ipak riješili, zadovoljno je zaključio Ante.

Nagrađeni na Sabatini

Inače, višednevni program Sabatine, bio je bogat događanjima, predavanjima i izlaganjima. Posebnu pažnju privukao je okrugli stol Održivi razvoj vinogradarsko-vinskog sektora u Hrvatskoj i važnost autohtonih sorata vinove loze, te brojne druge radionice.

Dodajmo još i kako su tijekom trodnevnog održavanja, svečano uručena priznanja za kvalitetu Otvorenih mladih vina, te za kvalitetu i izgled Buteljiranih proizvoda. Proglašen je i Šampion Sabatine Ante Palihnić. O njemu možemo samo kratko reći kako je tu titulu ponio već četvrti put, a sve o najuspješnijem proizvođaču opojnog pelješkog vina Dingač moći ćete pročitati u sljedećem broju Gospodarskog lista. U njemu ćemo objaviti intervju s “winemakerom” čije je vino najdraže bivšem britanskom premijeru Borisu Johnsonu, te bivšoj predsjednici RH Kolindi Grabar Kitarović, koja mu je uputila i zahvalnicu za njegova vina.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje