3.6.2022. u hotelu Pinija u Petrčanima, u organizaciji Kokot Agra, održan je Laffort Croatia Seminar 2022. Seminar namijenjen vinarskoj struci privukao je brojne hrvatske vinare kao i ostale iz vinarske struke. U uvodnom obraćanju su sve prisutne pozdravili vlasnik Kokot Agra, Ivica Kokot i direktor tvrtke Laffort, Luc Laffort.

Na seminaru su održana brojna zanimljiva predavanja. Gosti predavači bili su Alana Seabrook (Voditeljica tehničke prodaje, Laffort Australija) i Ana Hranilović (Voditeljica asortimana kvasca i hranjiva, Laffort); Bastien Nazaris (Voditelj razvoja i inovacija, Laffort), Morne Kemp (Generalni direktor, Laffort Južna Afrika), Daniel Dycus (Tehnički voditelj, Laffort U.S.A.), Claudio Cereghino (Generalni direktor, Laffort Čile).

 class=
Ivica Kokot

 class=
Luc Laffort

Predstavljeni novi kvasci

Alana Seabrook (Voditeljica tehničke prodaje, Laffort Australija) i Ana Hranilović (Voditeljica asortimana kvasca i hranjiva, Laffort), predstavile su dva nova kvasca Zymaflore XArom i Zymaflore XOrigin.

ZYMAFLORE® XORIGIN, kvasac Saccharomyces cerevisiae selekcioniran je za proizvodnju dobrobalansiranih i kompleksnih vina, poštujući tipičan karakter sorti grožđa i terroira.

Daje glatkoću i aromatsku profinjenost. Njegova niska proizvodnja SO2 čini ga posebno prikladnim za proizvodnju vina gdje je glavni cilj kontrolirati razine sulfita. Niska proizvodnja hlapive kiselosti i njegov negativan POF(-) karakter omogućuju proizvodnju vina s vrlo velikom aromatskom čistoćom.

ZYMAFLORE® XAROM, selekcionirani Saccharomyces cerevisiae kvasac odabran je zbog svoje sposobnosti poticanja fermentacije visokog intenziteta te dobivanja vina amilnih, fermentativnih aroma.

Preporučuje se za proizvodnju aromatičnih vina, povećava potencijal grožđa i služi kao dobra baza za blend. Ovaj soj ima genetsku sposobnost koja omogućuje očuvanje jabučne kiseline tijekom alkoholne fermentacije. Osim toga, zbog vrlo niske proizvodnje hlapljivih kiselina i njenog POF(-) karaktera dobivaju se vina čistog, preciznog i intenzivnog aromatičnog profila.

 class=
Ana Hranilović

Biozaštita s Laffortom

Ana Hranilović i Bastien Nazaris, voditelj razvoja i inovacija u Laffortu, predstavili su novitete u biozaštiti s Laffortom. Morne Kemp predstavio je primjenu biozaštite u Južnoj Africi.

Tako je predstavljen ZYMAFLORE® KHIO, ne-Saccharomyces kvasac, vrste Metschnikowia pulcherrima za biološku zaštitu bijelih i rosé moštova i grožđa u uvjetima niskih temperatura tijekom dugih pre-fermentacijskih faza.

ZYMAFLORE® KHIO je rezultat masovne selekcije iz flore grožđa i mošta tijekom hladne stabulacije. Ovaj soj karakterizira njegova sposobnost da održi svoju populaciju kroz nekoliko dana na vrlo niskim temperaturama. Zbog vrlo niskog kapaciteta fermentacije, ZYMAFLORE® KHIO omogućuje biozaštitu berbe ili mošta od prevlasti potencijalno nepoželjnih autohtonih mikroorganizama.

Predstavljen je i ZYMAFLORE® ÉGIDE, rješenje iz LAFFORT®a za biozaštitu grožđa i mošteva. Osobito je prikladan kao dio strategije smanjenja SO2. Sastoji se od dva soja vrsti Torulaspora delbrueckii i Metschnikowia pulcherrima kako bi se prilagodio svim situacijama i očuvao kvalitetu vina.

Kvasci za bioacidifikaciju


ZYMAFLORE® OMEGA je ne-Saccharomyces kvasac. Pripada vrsti Lachancea thermotolerans i koristi se za BIO acidifikaciju vina (crveno, bijelo i rosé).

Odabran je zbog svog visokog potencijala za proizvodnju L-mliječne kiseline iz fermentirajućih šećera, ZYMAFLORE® OMEGA.  Donosi svježinu i vraća ravnotežu vinima. Njegov jedinstveni metabolizam dovodi do smanjenja pH vrijednosti i povećanja ukupne kiselosti vina uz blago smanjenje udjela alkohola. Poboljšava percepciju kiselosti dajući prednost svježijim organoleptičkim profilima, istovremeno olakšavajući mikrobiološku stabilizaciju tijekom starenja. Koristi se u ko-inokulaciji (istodobno dodavanje kvasca) ili u sekvencijalnoj inokulaciji sa sojem Saccharomyces cerevisiae kvasaca za dovršetak alkoholne fermentacije.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je IMG_3331-1024x683.jpg


Mannosweet i Laffortov asortiman za poboljšanje osjećaja vina u ustima


Bastien Nazaris i Daniel Dycus (tehnički voditelj Laffort U.S.A.) predstavili su Mannosweet i Laffortov asortiman za poboljšanje osjećaja vina u ustima.

MANNOSWEET® je 100% prirodni pripravak čistih manoproteina i biljnih polisaharida posebno odabranih za stabilizaciju koloida u vinu te dodavanje finoće. Može se koristiti i u ekološkoj proizvodnji vina.

Zahvaljujući specifičnom procesu pročišćavanja, manoproteini ekstrahirani iz staničnih stijenki kvasca zadržavaju svoja stabilizirajuća svojstva. Povezivanje s biljnim polisaharidima poboljšava njihovu učinkovitost i pomaže u očuvanju organoleptičke ravnoteže vina.

MANNOFEEL® je specifični manoprotein stanične stijenke kvasca iz Saccharomyces cerevisiae za koloidnu stabilizaciju vina.

MANNOFEEL® mannoproteini se ekstrahiraju iz staničnih stijenki kvasca specifičnim postupkom. Ono nam omogućuje dobivanje visoko pročišćenog proizvoda s najvećim sadržajem manoproteina na tržištu. Doprinosi stabilizaciji tartara vina. Doprinosi koloidnoj stabilizaciji vina. Može se koristiti pred kraj odležavanja i tijekom pripreme vina za punjenje u boce.

Inovacija za čuvanje i osvježavanje vina

POWERLEES® LIFE je posebno bogat reducirajućim sastojcima, ukljućujući reducirani glutation. Rad R&D na istraživanju zamjena za sulfite tijekom dozrijevanja omogućio nam je selekciju ovih inaktivnih kvasaca zbog njihove mogućnosti da uspore potrošnju kisika u vinima.

Korišten jednom ili više puta tijekom dozrijevanja, POWERLEES® LIFE štiti vina od preuranjene oksidacije, osvježava već oksidirana vina i povećava potencijal za dozrijevanje. Vrlo visok potencijal zaštite, posebno u kontekstu proizvodnje vina bez dodatka sulfita. Formulacija je bazirana 100% na derivatima kvasca i prema tome prikladna za ekološku proizvodnju.

Na kraju seminara, Claudio Cereghino (Generalni direktor, Laffort Čile) predstavio je prakse iz Čilea u stabilizaciji tartara, Morne Kemp i Bastien Nazaris nove prakse i iskustva iz Južne Afrike u pročišćavanju crnoga vina.

 class=

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje