3.6.2022. u hotelu Pinija u Petrčanima, u organizaciji Kokot Agra, održan je Laffort Croatia Seminar 2022. Seminar namijenjen vinarskoj struci privukao je brojne hrvatske vinare kao i ostale iz vinarske struke. U uvodnom obraćanju su sve prisutne pozdravili vlasnik Kokot Agra, Ivica Kokot i direktor tvrtke Laffort, Luc Laffort.

Na seminaru su održana brojna zanimljiva predavanja. Gosti predavači bili su Alana Seabrook (Voditeljica tehničke prodaje, Laffort Australija) i Ana Hranilović (Voditeljica asortimana kvasca i hranjiva, Laffort); Bastien Nazaris (Voditelj razvoja i inovacija, Laffort), Morne Kemp (Generalni direktor, Laffort Južna Afrika), Daniel Dycus (Tehnički voditelj, Laffort U.S.A.), Claudio Cereghino (Generalni direktor, Laffort Čile).

 class=
Ivica Kokot

 class=
Luc Laffort

Predstavljeni novi kvasci

Alana Seabrook (Voditeljica tehničke prodaje, Laffort Australija) i Ana Hranilović (Voditeljica asortimana kvasca i hranjiva, Laffort), predstavile su dva nova kvasca Zymaflore XArom i Zymaflore XOrigin.

ZYMAFLORE® XORIGIN, kvasac Saccharomyces cerevisiae selekcioniran je za proizvodnju dobrobalansiranih i kompleksnih vina, poštujući tipičan karakter sorti grožđa i terroira.

Daje glatkoću i aromatsku profinjenost. Njegova niska proizvodnja SO2 čini ga posebno prikladnim za proizvodnju vina gdje je glavni cilj kontrolirati razine sulfita. Niska proizvodnja hlapive kiselosti i njegov negativan POF(-) karakter omogućuju proizvodnju vina s vrlo velikom aromatskom čistoćom.

ZYMAFLORE® XAROM, selekcionirani Saccharomyces cerevisiae kvasac odabran je zbog svoje sposobnosti poticanja fermentacije visokog intenziteta te dobivanja vina amilnih, fermentativnih aroma.

Preporučuje se za proizvodnju aromatičnih vina, povećava potencijal grožđa i služi kao dobra baza za blend. Ovaj soj ima genetsku sposobnost koja omogućuje očuvanje jabučne kiseline tijekom alkoholne fermentacije. Osim toga, zbog vrlo niske proizvodnje hlapljivih kiselina i njenog POF(-) karaktera dobivaju se vina čistog, preciznog i intenzivnog aromatičnog profila.

 class=
Ana Hranilović

Biozaštita s Laffortom

Ana Hranilović i Bastien Nazaris, voditelj razvoja i inovacija u Laffortu, predstavili su novitete u biozaštiti s Laffortom. Morne Kemp predstavio je primjenu biozaštite u Južnoj Africi.

Tako je predstavljen ZYMAFLORE® KHIO, ne-Saccharomyces kvasac, vrste Metschnikowia pulcherrima za biološku zaštitu bijelih i rosé moštova i grožđa u uvjetima niskih temperatura tijekom dugih pre-fermentacijskih faza.

ZYMAFLORE® KHIO je rezultat masovne selekcije iz flore grožđa i mošta tijekom hladne stabulacije. Ovaj soj karakterizira njegova sposobnost da održi svoju populaciju kroz nekoliko dana na vrlo niskim temperaturama. Zbog vrlo niskog kapaciteta fermentacije, ZYMAFLORE® KHIO omogućuje biozaštitu berbe ili mošta od prevlasti potencijalno nepoželjnih autohtonih mikroorganizama.

Predstavljen je i ZYMAFLORE® ÉGIDE, rješenje iz LAFFORT®a za biozaštitu grožđa i mošteva. Osobito je prikladan kao dio strategije smanjenja SO2. Sastoji se od dva soja vrsti Torulaspora delbrueckii i Metschnikowia pulcherrima kako bi se prilagodio svim situacijama i očuvao kvalitetu vina.

Kvasci za bioacidifikaciju


ZYMAFLORE® OMEGA je ne-Saccharomyces kvasac. Pripada vrsti Lachancea thermotolerans i koristi se za BIO acidifikaciju vina (crveno, bijelo i rosé).

Odabran je zbog svog visokog potencijala za proizvodnju L-mliječne kiseline iz fermentirajućih šećera, ZYMAFLORE® OMEGA.  Donosi svježinu i vraća ravnotežu vinima. Njegov jedinstveni metabolizam dovodi do smanjenja pH vrijednosti i povećanja ukupne kiselosti vina uz blago smanjenje udjela alkohola. Poboljšava percepciju kiselosti dajući prednost svježijim organoleptičkim profilima, istovremeno olakšavajući mikrobiološku stabilizaciju tijekom starenja. Koristi se u ko-inokulaciji (istodobno dodavanje kvasca) ili u sekvencijalnoj inokulaciji sa sojem Saccharomyces cerevisiae kvasaca za dovršetak alkoholne fermentacije.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je IMG_3331-1024x683.jpg


Mannosweet i Laffortov asortiman za poboljšanje osjećaja vina u ustima


Bastien Nazaris i Daniel Dycus (tehnički voditelj Laffort U.S.A.) predstavili su Mannosweet i Laffortov asortiman za poboljšanje osjećaja vina u ustima.

MANNOSWEET® je 100% prirodni pripravak čistih manoproteina i biljnih polisaharida posebno odabranih za stabilizaciju koloida u vinu te dodavanje finoće. Može se koristiti i u ekološkoj proizvodnji vina.

Zahvaljujući specifičnom procesu pročišćavanja, manoproteini ekstrahirani iz staničnih stijenki kvasca zadržavaju svoja stabilizirajuća svojstva. Povezivanje s biljnim polisaharidima poboljšava njihovu učinkovitost i pomaže u očuvanju organoleptičke ravnoteže vina.

MANNOFEEL® je specifični manoprotein stanične stijenke kvasca iz Saccharomyces cerevisiae za koloidnu stabilizaciju vina.

MANNOFEEL® mannoproteini se ekstrahiraju iz staničnih stijenki kvasca specifičnim postupkom. Ono nam omogućuje dobivanje visoko pročišćenog proizvoda s najvećim sadržajem manoproteina na tržištu. Doprinosi stabilizaciji tartara vina. Doprinosi koloidnoj stabilizaciji vina. Može se koristiti pred kraj odležavanja i tijekom pripreme vina za punjenje u boce.

Inovacija za čuvanje i osvježavanje vina

POWERLEES® LIFE je posebno bogat reducirajućim sastojcima, ukljućujući reducirani glutation. Rad R&D na istraživanju zamjena za sulfite tijekom dozrijevanja omogućio nam je selekciju ovih inaktivnih kvasaca zbog njihove mogućnosti da uspore potrošnju kisika u vinima.

Korišten jednom ili više puta tijekom dozrijevanja, POWERLEES® LIFE štiti vina od preuranjene oksidacije, osvježava već oksidirana vina i povećava potencijal za dozrijevanje. Vrlo visok potencijal zaštite, posebno u kontekstu proizvodnje vina bez dodatka sulfita. Formulacija je bazirana 100% na derivatima kvasca i prema tome prikladna za ekološku proizvodnju.

Na kraju seminara, Claudio Cereghino (Generalni direktor, Laffort Čile) predstavio je prakse iz Čilea u stabilizaciji tartara, Morne Kemp i Bastien Nazaris nove prakse i iskustva iz Južne Afrike u pročišćavanju crnoga vina.

 class=