Praznici u čaši

Božićni i novogodišnji blagdani na pragu su. To znači da je sada krajnji čas pobrinuti se za ono što će nam resiti stol u tim danima kao i za prikladne darove najbližima. Međutim, u ovome slučaju kad je u pitanju vino, poruka vrijedi ne samo uz praznike. Nego i – od praznika do praznika!

Butelja je univerzalno dobrodošla, kako na svečanome stolu doma, tako i kao dar. Međutim – koja butelja? Izbor je u trgovinama golem, pa u tome moru – za što se odlučiti? Konstanta je jedna i vrijedi za sve, ali ne nužno u istome profilu i standardu, nego i u nijansama. Ova dva nastupajuća blagdana u prosincu i na prijelazu iz prosinca u siječanj ipak su najjača u godini. Logično je da se voli da ih i u čaši. No, i na tanjuru poprati nešto što je (i znatno!) bolje i posebno.

Konstatacija kao takva jednostavna, ali i prilično komplicirana glede realizacije. Naime, unutar tog lako izrečenoga bolje, posebnije, dosta je točaka, pod. a), b), c), d), itd. o kojima valja voditi računa. Točke su, primjerice, osobni afinitet glede mirisa i okusa, (ukorijenjene) navike u konzumaciji, razina educiranosti. Zahtjevnosti pojedinca glede vina, razina educiranosti glede sljubljivanja vina s jelom. Bogme i maloprodajna cijena boce i stupanj debljine novčanika, pa i stupanj dostupnosti proizvoda u okruženju u kojemu se živi.

Potrošački putokaz – Vinske zvijezde

Htjeli bismo vam okašati stvar i pripremili smo savjete za vas, iz službenih i institucionaliziranih izvora. No i iz nekih osobnih iskustava. Počeo bih s onime što se o vinima. Dakako ostajemo pri hrvatskoj kapljici – na hrvatskom tržištu preporučivalo u okviru potrošačkog putokaza kluba Vinske zvijezde koji objavljuju. Svatko već gdje može, trojica dugogodišnjih pratitelja vinske scene iz informativnih medija i blogova. Poput 24 sata, Večernji list, Svijet u čaši, Bakhov sin, Vino Vito, i Suhiučaši. Oficijelni orijentiri za pametnu kupnju su dakako i značajnija ocjenjivanja vina u nas i u svijetu. Od ovih dana 2017. i dodjela nagrada kuća Vinart i Romerquelle za postignuća godine.

Kako je uz nazive vina što se savjetuju za praznične dane nužno znati i to gdje se ona mogu kupiti, k tome i s određenom sigurnosti da su bila i dobro skladištena pa kod njih ne bi trebalo biti problema s degradacijom zbog neprimjerenoga čuvanja, te kako su ti dani prije praznika. No i na same praznike i u stanovitom znaku opuštanja i sklonosti da se skokne i izravno ponekom vinaru. Donosimo određena imena te adrese koji bi trebali jamčiti sigurnost u izboru, kupovini kao i doživljaju na posjećenome vinskome posjedu.

Evo najprije, kao određenog putokaza u čija se vina može pouzdati i kojega vinara se sigurno isplati posjetiti, dobitnika novoustanovljene nagrade Vinarta-Romerquellea za godišnja postignuća u 2017.

Vinart za godišnja postignuća

Zagrebačka marketinška tvrtka za vino Vinart, na čelu – Saša Špiranec, organizator vinskih festivala i raznih događanja te publicist, utemeljila je nagrade za godišnja postignuća na području vina. U zagrebačkom hotelu Sheraton u studenom su podijeljena prva priznanja u nekoliko kategorija. Kako slijedi: Veletrgovac godine, Supermarket godine, Vinoteka godine, WEB shop godine, Vinarija godine za Slavoniju i Podunavlje. Zatim Vinarija godine za Bregoviti sjeverozapad, Vinarija godine za Istru i Kvarner, te Osoba godine. Osobom godine proglašen je mladi plešivički vinogradar/vinar Tomislav Tomac.

On je izabran kao primus inter pares grupe Zaslužnici. U koju je ocjenjivačka komisija uvrstila još i Nikolu Benvenutija iz istarskog vinskog podruma Benvenuti. Inače i predsjednika udruge Vinistra, zatim prof. dr. Edija Maletića, znanstvenika sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta, kutjevačkog proizvođača vina Vladu Krauthakera. Također novinara Željka Suhadolnika, glavnog urednika revije Svijet u čaši koja je s 11.11.2017. napunila 25 godina neprekidnog izlaženja. S izdanjem br. 156. Vinarija godine za Slavoniju i Podunavlje je ona u vlasništvu Jasne Antunović iz Erduta. U konkurenciji su bili još i Iločki Podrumi, Krauthaker i PP Orahovica.

Vinarija godine za Bregoviti sjeverozapad Hrvatske je Tomac. U konkurenciji za priznanje bili su još i podrumi Korak i Bolfan Vinski vrh. Za područje Istre i Kvarnera šampion je vinarija obitelji Benvenuti, kandidati su bili Fakin i Kozlović. Za područlje Dalmacije prvak je Luka Krajančić s Korčule. U konkurenciji su bili Stina Jako-vino, Badel 1862 na temelju vina Dingač i vina s benkovačkog Korlata. Zatim nominirani su i Korta Katarina, Frano Miloš i vinarija Prović. Veletrgovcem godine proglašena je tvrtka Miva i Mohor, konkurirali su Roto dinamic, Vivat fina vina, Acrobat i Apfel. Vinoteka godine je Bornstein iz Zagreba. U grupi nominiranih bili su i Vivat fina vina u Martićevoj i Miva u Vukovarskoj obje u Zagrebu. Zatim Vinita iz Osijeka i Fumar iz Splita.

Vrutak je ispred Interspara i Kauflanda pobijedio u kategoriji Supermarket godine, a u skupini Web shop godine pobjednik je Vivat fina vina (www.vivat-finavina.hr), a u konkurenciji su se našli Wine & more (www.thewineandmore.com), Vino. hr (www.vino.hr), Miva (www.miva.com.hr) i Vrutak (www.vrutak.hr) Evo i svježih korisnih informacija s festivala Zagreb Vino.com 2017. potkraj studenoga: popis je to dobitnika zvjezdica strukovno priznate kvalitete za vina kušana i vrednovana u okviru kluba Vinske zvijezde u tijeku 2017., te nagrađena na dodjeli odličja upravo na Zagreb Vino.comu 2017.

Napominjem da su uz stalni trio Vitomir Andrić, Ivo Kozarčanin i Željko Suhadolnik u ocjenjivanjima sudjelovali razni naši znani enolozi, sommelieri, vinski trgovci, dakle osobe iz struke. Žiri je svaki put bio sa po sedam članova. Pragovi za odličja su stroži nego na brojnim drugim ocjenjivanjima pa priznanje ima jači sjaj. Primjerice za četiri zvjezdice prag je 90 do 94,99 boda po skali od 100 bodova. Za pet zvjezdica raspon je od 95 do 98, 99/100. Velika šampionska zvijezda predviđena je za vino s 99 i 100 bodova. Razlika između ocjenjivanja kluba Vinske zvijezde i drugih klasičnih domaćih i inozemnih vrednovanja vina je u tome što klub Vinske zvijezde vina za ocjenu uzima izravno s tržišta. Dakle praktički kao da je potrošač. Dok druga ocjenjivanja skupljaju vina po tome kako im ih pošalju i za ocjenu prijave proizvođači. Pet zvjezdica Merlot 2012 izborna berba – Krauthaker; Zlatan plavac Grand cru 2011 – Zlatan otok; Red 2011 – Meneghetti

""

Četiri zvjezdice

Rajnski rizling 2011 Amfora – Tomac; Merlot superior 2012 – Franc Arman; Karizma 2012 – Petrač; Venje 2008 barrique kasna berba. Enjingi; Mercs 2015 – Krauthaker; Dingač 2013 – Kiridžija; Plavac mali barrique 2011 – Bastijana Tomić; Plavac mali 2015 – Grgićvina. Chardonnay 2014 Ice Wine – Bodren; Syrah 2012 Korlat – Badel 1862/Vinarija Benkovac; Satir 2015 – Crvik; Merlot 2013 – Krauthaker. Crni pinot 2015 – Galić; Teran 2011 barrique – Franc Arman; Syrah 2013 – Vina Jakob; Tvoja krv i moja 2013 – G&J vina; Sangreal Merlot 2013 – Bibich; Boškinac Cuvee 2013 – Boškinac

Najbolje ocijenjeno bijelo vino

Rajnski rizling 2011 Amfora – Tomac

Najbolje ocijenjeno crveno vino

Merlot 2012 izborna berba – Krauthaker

Najbolje vino od hrvatske autohtone sorte

Zlatan plavac grand cru 2011 – Zlatan otok Portugizac mladi Portugizac 2017 – Agro Damir Drago Režek

Hrvatski vinari nagrađeni u svijetu!

Sredinom kolovoza održano je u Bergamu u talijanskoj Lombardiji ocjenjjivanje Emozioni dal Mondo. Merlot e Cabernet insieme, svojevrsno svjetsko prvenstvo vina od sorata merlot i cabernet. Tamo u strukovnoj ocjenjivačkoj komisiji bude i po 11 članova! Zlatne medalje u Bergamu su od hrvatskih vinskih kuća osvojili Badel 1862/ Vinarija Benkovac za Korlat cabernet sauvignon 2012 supreme.

Zatim porečka Agrolaguna za Cabernet sauvignon 2011 Festigia, za Cabernet sauvignon 2015 Festigia te za Castello 2015 Festigia. Krauthaker za Merlot 2015 i za Cuvee K-7 2015, feričanačko Feravino za Miraz cuvée 2015. Concours Mondial de Bruxelles 2017 pozlatio je Dingač 50 2012 od Badela 1862. Posrebrio Badelove Ivan Dolac 2009, Korlat cabernet sauvignon 2013 i Korlat Syrah 2012. Dok je njemačko ljetno ocjenjivanje Mundus Vini donijelo zlata Tramincu 2012 izborne berbe bobica. Također Tramincu 2016 premium od Iločkih podruma. Zatim Castellu 2015 Festigia od Agrolagune, Korlat merlotu 2012 supreme od Badela 1862. Srebra Graševini 2016 Turković od Kutjeva d.d., Graševini 2016 premium od Iločkih podruma i Merlotu 2013 Puntagreca od Agroprodukta iz Vodnjana.

Navedeni nazivi vina i nazivi i imena proizvođača, pogotovu oni koji se ponavljaju, već lijepo upućuju na to za koju se etiketu i kojega vinara odlučiti u izboru za svečani stol. Iz mojega iskustva dodatno bih izdvojio i sljedeće domaće proizvođače koji nisu ispred navedeni, a kod kojih se može biti siguran u dobru kvalitetu pa i, kod nekih, i jaču intrigantnost proizvoda:

PLEŠIVICA

Korak – Rajnski rizling, sauvignon Kamenice, chardonnay sur lie, pjenušci, crni pinot, u boljim godinama i syrah. Šember – Rajnski rizling MMXI maceriran 25 dana (maceracija u kaci i dvije godine u velikoj bačvi). Qvevri rajnski rizling 2011. Noviji na tržištu, onaj iz 2013, zatim crni pinot te pjenušci bijeli (osobito!) i rosé, osobito bijeli; Jagunić – pjenušac Tri star, portugizac 2017; Kurtalj – pjenušac DRI (bijeli), portugizac 2017

ZELINSKO PRIGORJE

Puhelek Purek – Sauvignon 2016, pjenušac Kraljica; Željko Kos

HRVATSKO ZAGORJE I GRANICA ZAGREBAČKE ŽUPANIJE S HRVATSKIM ZAGORJEM

Đurinski – Traminac mirisavi 2015 izborna berba prosušenih bobica 2015, Graševina 2015 izborna berba prosušenih bobica. Petrač – Karizma; pjenušac bijeli Breg; Bodren – visoki slatki predikati. Bolfan – Riesling 2016 (polusuho), Sauvignon 2016 (suho), Pinot sivi 2015, Cuvée bijeli 2016 (suho), Pinot crni 2015 (suho)

MEĐIMURJE

Cmrečnjak – Rajnski rizling 2016 (bez drva), Sauvignon 2016; Jakopić – Pušipel 2016

SLAVONIJA

Badel 1862 / vinarija Daruvar – Sauvignon 2016. PP Orahovica – Zeleni silvanac 2016; Kutjevo d.d. – visoki slatki predikati Feravino – Frankovka Miraz 2015, Cuvée Miraz 2015. Siber – sauvignon 2016, cabernet sauvignon; Brzica – chardonnay

PODUNAVLJE

Iločki Podrumi – Traminac 2016 vrhunski; Traminac Principovac; Vina Belje – Frankovka 2015; Frankovka 2012 Goldberg, Merlot 2012 Goldberg

ISTRA

Clai – sve; Coronica – Gran Malvazija, Gran Teran, pjenušac Zero. Franko Radovan – malvazija, chardonnay, merlot, cabernet sauvignon. Degrassi – linija Terre bianche; Klaudio i Ivan Ipša – . Tomaz – ; Kabola – .

DALMACIJA

Bire, Cebalo – grk A sada evo i da predstavim, kroz njihove osobne karte, po regijama proizvođače zanimljive za posjet. Da se kod njih najprije dožive vina, a potom i izaberu za kupnju I za ponijeti doma.

BREGOVITI SJEVEROZAPAD HRVATSKE

CMREČNJAK – Urbanski biser vinogradarstva

Vinska regija, vinogorje: Zagorje-Međimurje, Međimurje, Sveti Urban;
Enolog-podrumar: Marko Cmrečnjak;
Pristup proizvodnji: konvencionalni;
Hektara: 16 vlastito; kooperacija: 19;

Sorte: pušipel (moslavac, šipon, Furmint), graševina (Welsh Riesling), silvanac zeleni (Grüner Sylvaner), sauvignon, pinot sivi (Pinot gris), rizling rajnski (Riesling), rizvanac (Müller Thurgau), muškat žuti, pinot crni (Pinot noir);

Godišnja proizvodnja vina: cca 160.000 boca / mirno, redovna berba: 93 %; bijelo: 90 %; ružičasto: 5 %: crno: 5; desertna slatka vina: 2 % • pjenušci: 5 %;

Vina kao robne marke po etiketama: Urbanski biser, rizvanac, pušipel classic, graševina, zeleni silvanac, sauvignon, rizling rajnski, pinot crni – suho • pinot sivi, pinot crni-rosé – polusuho • muškat žuti, graševina kasna berba, pušipel prestige izborna berba – poluslatko • graševina ledeno vino – slatko • pjenušac: Stridon brut (bijelo), Rosé brut;

Mogućnost kupnje vina na posjedu: da;
Degustacija vina na posjedu moguća: da;
Ponuda hrane: hladni narezak;
Kapacitet kušaonice: 45 – 50; Radno vrijeme: 08-16 h – ponedjeljak-petak: 08-12 h subota • Nedjelja, blagdani: zatvoreno;
Način plaćanja: gotovina – kartice (primaju se: Visa, Master Card, American Express);
Prirodne ljepote, kulturno-povijesni i sakralni spomenici u okruženju, za posjet: Vidikovac Mađerkin breg, crkva Svetog Jeronima; Kulturno-zabavna, folklorna događanja, festivali kroz godinu: Festival vina Urbanovo, druga polovica svibnja

""

Adresa: Vinogradarstvo-podrumarstvo Cmrečnjak, Sveti Urban 273; Štrigova • tel/fax: +385/40 830 103; +385/40 830 033 • e-mail: cmrecnjak1@net.hrwww.cmrecnjak.hr • Vlasnik: Rajko Cmrečnjak • Odgovorna osoba: Rajko i Marko Cmrečnjak • Kontakt osoba: Marko Cmrečnjak, mobile: +385/98 590 940

HAŽIĆ – veselo uz traminac mirisavi

Vinska regija, vinogorje: Zagorje-Međimurje, Međimurje;
Enolog-podrumar: Radenko Hažić;
Pristup proizvodnji: konvencionalan;
Hektara: 2,3 vlastito;
Sorte: graševina, chardonnay, sauvignon blanc, traminac mirisavi (Gewürtztraminer);

Godišnja proizvodnja vina: 25.000 boca • mirno: 100 %; bijelo: 100 %;
Vina kao robne marke po etiketama: graševina, chardonnay, sauvignon – suho • sauvignon, chardonnay – polusuho • traminac mirisavi – poluslatko;

Mogućnost kupnje vina na posjedu: da; Degustacija vina na posjedu moguća: da;
Ponuda hrane: hladni narezak;
Kapacitet kušaonice: unutarnji prostor 50 – terasa za tople mjesece 40/ 50 osoba;
Smještaj: ne na OPG-u za sad, ali 1 km su udaljene Terme sv. Martin s apartmanima i hotelom ****
Radno vrijeme: subota 12–18h, nedjelja 10–13h, ostale dane po najavi;
Način plaćanja: gotovina;
Sadržaji za sport i rekreaciju: ne na OPG-u – da u Life Class Termama sv. Martin: wellness i razni sportski sadržaji, bicikli u najam;
Prirodne ljepote, kulturno-povijesni i sakralni spomenici u okruženju, za posjet: najsjevernija točka u Hrvatskoj, mlin na rijeci Muri i mlinareva kuća, labirint ljubavi, farma jelena, stari grad Čakovec (20 km);
Kulturno-zabavna, folklorna događanja, festivali kroz godinu: Valentinovo (veljača), Urbanovo – festival vina i Dani otvorenih podruma (svibanj), Porcijunkulovo u Čakovcu (kolovoz), postavljanje klopoteca u vinskoj kući Hažić (kolovoz), Martinje (studeni)

""

Adresa: OPG Hažić-Vinska kuća Hažić, Jurovčak 72; 40313 Sv. Martin na Muri • tel/fax: +385/40 868 325; +385/99 219 94 11 • e-mail: info@opg-hazic.com www.opg-hazic.com Vlasnik: Radenko Hažić • Odgovorna osoba: Radenko Hažić • Kontakt osoba: Tatjana Hažić

TOMAC – rizling, crni pinot, pjenušci, amfora

Vinska regija, vinogorje: Plešivica;
Enolog-podrumar: Tomislav Tomac;
Pristup proizvodnji: tradicionalan, u smjeru organskoga;
Hektar: 7 vlastito;

Sorte: chardonnay, sauvignon, rizling rajnski, plavec žuti, veltlinac crveni, graševina, traminac, pinot crni;
Ekstra kvalitetni vlastiti vinogradarski položaji vrijedni navoda na etiketi: Šipkovica, Bresnica;
Godišnja proizvodnja vina: 40.000-50.000 boca • mirno: 30 %; bijelo: 70 %; ružičasto i crno: 20 %; vina nastala dugom maceracijom u amfori: 10 %; pjenušac: 70 %;
Vina kao robne marke, po nazivima na etiketama: mirna vina – rajnski rizling, sauvignon, crni pinot – suho • Amfora – macerirana, narančasta vina • pjenušci: Diplomat extra brut; Millenium, brut, Amphora brut nature;

Mogućnost maloprodajne kupnje vina na posjedu: ne;
Degustacija vina na posjedu moguća: da;
Ponuda i hrane: ne;
Kušaonica za koliko osoba: 10;
Smještaj: ne;
Radno vrijeme: samo po najavi

""

Adresa: Vinogradarstvo i vinarstvo obitelji Tomac; Donja Reka 5; 10450 Jastrebarsko • tel. fax: +385/1 6282 617 • www.tomac.hr • Vlasnik: Zvonimir Tomac • Odgovorna osoba: Zvonimir Tomac • Kontakt osoba: Tomislav Tomac; e-mail: tomac@tomac.hr

DALMACIJA

STINA-VINO – pošip, plavac mali, prošek

Vinska regija, vinogorje: Srednja i Južna Dalmacija, Brač. Vinarija Stina smještena je u samom centru turističkog bisera Dalmacije – Bolu. Vinarija je u zgradi Prve dalmatinske vinarske zadruge, sagrađene 1903. godine;
Enolog-podrumar: Rikard Petrić, Leo Gracin;
Pristup proizvodnji: konvencionalan; Hektara: 67 vlastitih ; kooperacija: 20; Sorte: pošip, vugava, chardonnay, plavac mali, cabernet sauvignon, merlot, syrah;
Godišnja proizvodnja vina: 120.000 boca • mirno: 99 %; bijelo: 45 %; ružičasto: 8 %; crno: 45 %; desertna i specijalna vina: 2 %; pjenušci: 1 %;
Vina kao robne marke, po nazivima na etiketama: cuvée, vugava, pošip, pošip Majstor, opol, plavac mali barrique, plavac mali Majstor, plavac mali Remek djelo – suho • prošek – slatko;

Mogućnost kupnje vina na posjedu: da;
Drugi proizvodi, vlastite i lokalne produkcije, koji se mogu kupiti na posjedu: maslinovo ulje;
Degustacija vina na posjedu moguća: da;
Ponuda i hrane: da – hladni narezak, mali zalogaji;
Kapacitet kušaonice: 100;
Smještaj: da, u neposrednom susjedstvu;
Radno vrijeme: svakodnevno tijekom turističke sezone od Uskrsa do listopada – 16-23:30 h • od listopada do Uskrsa samo po najavi;
Način plaćanja: gotovina – virmanom – kartice (prihvaćaju se: Maestro, Mastercard, VISA, Diners, Amex);
Sadržaji za sport i rekreaciju: U neposrednoj blizini; Prirodne ljepote, kulturno-povijesni i sakralni spomenici u okruženju, preporučeni za posjet: Zlatni rat, Zmajeva špilja, Vidova gora

""

Adresa: Jako vino d.o.o., Bračka cesta 13; 21420 Bol • tel. fax: +385/98 422 570 • www.stina-vino.hr • Vlasnik: Jako Andabak • Odgovorna osoba: Ivica Kovačević; e-mail: ivica.kovacevic@stina-vino.hr • Kontakt osoba: Emil Mehdin – e-mail: emil.mehdin@stina-vino.hr

VOLAREVIĆ – Mi stvaramo tradiciju

Vinska regija, vinogorje: Srednja i Južna Dalmacija, Komarna;
Enolog-podrumar: Josip Volarević, mag.ing.agr;
Pristup proizvodnji: ekološki, organski • certificirano: da;
Hektara: 12, vlastito. Obitelj Volarević odlučila je zasaditi vinograd na području gdje još nikad prije nije rasla vinova loza. Novi projekt bio je i novi izazov za cijelu obitelj, koja se duboko posvetila stvaranju budućnosti za mlade naraštaje. To se htjelo izraziti sloganom Mi stvaramo tradiciju;

Sorte: plavac mali, maraština, pošip;
Ekstra kvalitetni vlastiti vinogradarski položaji vrijedni navoda na etiketi: Komarna – tlo klasa litosola, kamen zastupljen s 50 %, nadmorska visina 72- 132 metra, nagib 20-35 %, južna ekspozicija, insolacija izravno od sunca, zatim od kamena (tlo) i od mora, godišnje sunca 2650 sati, oborine 750 mm;
Godišnja proizvodnja vina: 80.000 boca • mirno: 100%; bijelo: 10 %; ružičasto: 10 %: crno: 80 %;
Vina kao robne marke po podacima s etikete: Plavac mali Syrtis Gold edition – suho ; plavac mali, plavac mali rosé, plavac mali rosé premium, pošip, maraština – suho;

Mogućnost kupnje vina na posjedu: da;
Degustacija vina na posjedu moguća: zasad još ne;
Ponuda hrane: ne još;
Radno vrijeme: samo po najavi;
Način plaćanja: gotovina – kartice (primaju se: Visa, Maestro, MasterCard, Diners, American Express);
Prirodne ljepote, kulturno-povijesni i sakralni spomenici u okruženju, preporučeni za posjet: Areheološki muzaej Narona – Vid, Prirodoslovni muzej Metković, nasadi raznih voćnih vrsta kojima obiluje dolina Neretve, foto safari rijekama;
Kulturno-zabavna, folklorna događanja, festivali kroz godinu: sva kulturološka događanja organizirana su tokom godine preko Turističke zajednice; jedno od najvažnijih događanja je Maraton lađa-borba lađa na Neretvi koju prati više od 60 000 ljudi, zatim su tu razne predstave koje izvode članovi KUD-a Metković

""

Adresa: Vinogradi Volarević d.o.o., Prud 15; Vid • tel/fax: +385/20 690 632; +385/20 690 633 • email:info@vinogradi-volarevic.hrwww.vinogradi-volarevic.hr • Vlasnik: Mate Volarević • Odgovorna osoba: Mate Volarević • Kontakt osoba: Mate Volarević – mobitel: +385/91 587 6659

ZLATAN OTOK – Plenković grand cru!

Vinska regija, vinogorje: Srednja i Južna Dalmacija, Hvar, Sveta Nedjelja i Makarska, Baška Voda – Šibenik, Jadrtovac. U vinskom svijetu Zlatan otok prisutan je gotovo 30 godina. Sa zaštitom zemljopisnog porijekla u kategoriji vrhunskog vina već 26 godina. Sav trud i rad bio je uvijek usmjeren na uzgoj i očuvanje autohtonih dalmatinskih sorata vinove loze. Isključivo na tim sortama počiva asortiman vina Zlatan otok. Hvarski vinogradi su na strminama na južnoj strani otoka, na području Hvarskih plaža i pod nagibom su od 40-60%. Tu prevladava plavac mali. Kuća Zlatan otok posjeduje i vinograde na kopnu, na padinama planine Biokova, od Basta do Promajne kod Makarske. Trsje je na nadmorskim visinama od 30 do 400 metara, tu su plavac mali, crljenak/zinfandel te pošip. Treću cjelinu čine vinogradi kod Šibenika. Oni su na južnim brežuljcima Jadrtovca. Od 2014. za to područje dobiven je dobio certifiikat o ekološkom uzgoju. U šibenskome pojasu sortiment čine plavac mali, babić, crljenak/zinfandel i pošip;
Enolog-podrumar: Davor Šestanović dipl.ing.agr;
Pristup proizvodnji: neki vinogradi konvencionalan – neki vinogradi ekološki, organski;
Hektara: 150 vlastito; kooperacija: 80;

Sorte: pošip, bogdanuša, plavac mali, crljenak, babić;
Ekstra kvalitetni vlastiti vinogradarski položaji vrijedni navoda na etiketi: Hvar – Sveta Nedjelja (Plavac grand cru; Plavac Exclusive – konvencionalno) • Makarska – Baška Voda (Pošip; Crljenak/Zinfandel – konvencionalno) • Šibenik – Jadrtovac: eko;
Godišnja proizvodnja vina: 600.000 boca • mirno: 100 %; bijelo: 25 %; ružičasto: 4 %: crno 70 %; desertna i specijalna vina: 1 %;
Vina kao robne marke po etiketama: Zlatan otok, Zlatan bogdanuša, Zlatan pošip, Zlatan opol rosé, Zlatan plavac, Zlatan plavac barrique, Zlatan plavac grand cru, Zlatan plavac exclusive, Zlatan crljenak-zinfandel, Zlatan babić, Zlatan babić barrique – sve suho • Zlatan porat, desertno – slatko • eco/organic Jadrtovac: Pošip, Plavac, Crljenak-zinfandel, Babić – suho • arhiva, do 1989: Zlatan plavac, Zlatan plavac barrique, Zlatan plavac grand cru – suho;

Mogućnost kupnje vina na posjedu: da;
Degustacija vina na posjedu moguća: da;
Ponuda hrane: hladni narezak – topla jela (Restaurant & Marina Bilo Idro);
Kapacitet kušaonice: 100; Smještaj: da (vlastiti apartmani);
Radno vrijeme: u turističkoj sezoni svakodnevno – cijeli dan • izvan sezone samo po najavi;
Način plaćanja: gotovina – kartice (primaju se: sve);
Sadržaji za sport i rekreaciju: nogomet, planinarenje, ronjenje, ribolov, vožnja biciklom, šetnja; Prirodne ljepote, kulturno-povijesni i sakralni spomenici u okruženju, za posjet: Staro selo, spilje, grad Hvar; Kulturno-zabavna, folklorna događanja, festivali kroz godinu: razna manifestacije na otoku Hvaru

""

Adresa: Zlatan otok d.o.o., Put Stjepana Radića 3, Sv. Nedjelja, 21465 Jelsa • tel/fax: +385/21 745 709 • www.zlatanotok.hr • e-mail: zlatanotok@zlatanotok.hr • Vlasnik: obitelj Plenković • Odgovorna osoba: Marin Plenković, direktor • Kontakt osoba: Darko Janković, dipl.ing.agronomije – mobitel: +385/91528 6365

ISTRA I KVARNER

MATOŠEVIĆ – malvazije, i Grimalda!

Vinska regija, vinogorje: Središnja i Zapadna Istra;
Enolog-podrumar: mr.sc. Saša Topolovec;
Pristup proizvodnji: konvencionalan, u prijelazu na ekološki;
Hektara: 10 vlastito; kooperacija: 15;

Sorte: malvazija istarska, chardonnay, sauvignon blanc, merlot, teran, cabernet sauvignon;
Ekstra kvalitetni vlastiti vinogradarski položaji vrijedni navoda na etiketi: Grimalda;
Godišnja proizvodnja vina: 100.000 boca • mirno: 97 %; bijelo: 80 %; crno: 20 %; pjenušci/sparkling: 3 %;
Vina kao robne marke po etiketama: Alba malvazija, Alba malvazija barrique (hrast), Alba malvazija Robinia (akacija), Alba Antiqua (maceracija), Aura (chardonnay), Anima (chardonnay), Neo (sauvignon), Grimalda bijelo (malvazija istarska, chardonnay, sauvignon), Grimalda crno (merlot, teran), Mora (merlot), Ombra (teran) – suho • pjenušac – Barely legal (chardonnay, malvazija istarska), zero dosage, klasična metoda;

Mogućnost kupnje vina na posjedu: da;
Degustacija vina na posjedu moguća: da;
Ponuda hrane: hladni narezak;
Kapacitet kušaonice: 25;
Radno vrijeme: ljeti svakodnevno – zimi radnim danom od 09-16 h; subota 09-16h, nedjeljom zatvoreno;
Način plaćanja: gotovina– kartice (primaju se: Maestro, Visa, MasterCard, American Express);
Prirodne ljepote, kulturno-povijesni i sakralni spomenici u okruženju, preporučeni za posjet: Eufrazijeva bazilika, Mirafior, Neptunov hram – Poreč, Romualdova pećina, Limski zaljev, utvrda Dvigrad – Kanfanar, ornitološki park Palud – Rovinj, Histria Aromatica – Bale;
Kulturno-zabavna, folklorna događanja, festivali kroz godinu: Popolana – sportom s ulica i trgova do prirode i turizma – Rovinj, travanj; Red bull Air Race – Rovinj, svibanj; Photodays – Rovinj, svibanj; Croatian salsa festival – Rovinj, lipanj i srpanj, Noć Sv.Lovre Rovinj, kolovoz – Rovinj music Festival – Rovinj, prosinac

""

Adresa: Vina Matošević d.o.o., Rizzijeva 34, Pula / Podrum Krunčići, Krunčići 2, 52448 Sv.Lovreč • tel./ fax: +385/98 254 731 • e-mail: vina@matosevic.com, info@matosevic.com; office@matosevic.comwww.matosevic.com • Vlasnik: dr.sc. Ivica Matošević • Odgovorna osoba: dr.sc. Ivica Matošević • Kontakt osoba: Mihaela Kliman – mobitel: +385/99 314 6888

PERŠURIĆ MISAL – deset etiketa šampusa

Vinska regija, vinogorje: Hrvatska Istra, Zapadna Istra, K.O. Bačva, Višnjan;
Enolog-podrumar: Katarina Peršurić Bernobić;
Pristup proizvodnji: vinograd: integriran; podrum: konvencionalan;
Hektara: 5 vlastito; kooperacija: grožđe se otkupljuje iznimno, samo u nekim godinama i to od vinogradara koji imaju trsje u susjedstvu. Inače, proizvodnja pjenušavih vina klasičnom metodom – drugim vrenjem u boci – traje od 1990. godine. Deset je različitih vrsta pjenušaca. Vinariju, koju je utemeljio Đordano Peršurić, odnedavno vode sestre Katarina i Ana Peršurić, koje nakon smrti oca slijede obiteljsku tradiciju. Proizvodnja pjenušaca odvija se uz modernu opremu i u potpunosti je automatizirana;

Sorte: malvazija istarska, chardonnay, pinot crni (najveći dio čine ove tri sorte), muškat žuti, muškat bijeli i muškat ruža porečki, teran, borgonja;
Godišnja proizvodnja: 40.000 boca • pjenušci: 100 %; bijelo: 60%; ružičasto: 30 %: crno: 10 %; Vina kao robne marke po etiketama: Misal Blanc de Blancs brut nature, Misal Prestige extra brut, Misal Millennium brut, Misal Royal brut, Misal Blanc de noirs brut, Misal Istra brut, Misal Noir brut, Misal Rosé sec, Misal Rouge demi-sec, Misal Amor demi-sec;

Mogućnost kupnje vina na posjedu: da;
Drugi proizvodi, vlastite i lokalne produkcije, koji se mogu kupiti na posjedu: uskoro će biti maslinovo ulje;
Degustacija vina na posjedu moguća: da;
Ponuda hrane: ne;
Kapacitet kušaonice: 35;
Radno vrijeme: samo po najavi;
Način plaćanja: gotovina– kartice (primaju se: Master Card, Maestro, Visa);
Prirodne ljepote, kulturno-povijesni i sakralni spomenici u okruženju, preporučeni za posjet: Mjesto Bačva, Zvjezdarnica Višnjan, biciklističko-rekreacijska ruta Parenzana; Kulturno-zabavna, folklorna događanja, festivali kroz godinu: Slavlje za ljetni solsticij – Astrofest, Višnjan

""

Adresa: Pjenušci Peršurić d.o.o. Misal, Pršurići 5a; 52463 Višnjan • tel/fax: +385/52 431-586; +385/52 428-438 • e-mail: info@misal.hrwww.misal.hr • Vlasnik: Katarina Peršurić Bernobić i Ana Peršurić • Odgovorna osoba: Katarina Peršurić Bernobić • Kontakt osoba: Ana Peršurić – mobitel: +385/98 1957 037 • e-mail: ana@misal.hr

TRAPAN – kapljica specifičnog karaktera

Vinska regija, vinogorje: Hrvatska Istra, Pula, Šišan;
Enolog-podrumar: Bruno Trapan i David Diković;
Pristup proizvodnji: ekološki, organski;
Hektara: 12, vlastito. Od 2005. do danas trudom i upornošću stvoreno je 12 ha ekološki čistih vinogradi. U podrumu nastaju vina specifičnog karaktera, prepoznatljiva, s mediteranskom not; Sorte: malvazija istarska, teran, syrah, cabernet sauvignon, merlot;

Ekstra kvalitetni vlastiti vinogradarski položaji vrijedni navoda na etiketi: Šišan Cuf;
Godišnja proizvodnja vina: 60.000 lit • mirno, redovne berbe: 95 %; bijelo: 35 %; ružičasto: 20 %: crno: 45 %; pjenušci: 4 %; desertna; specijalna vina: 1 %;
Vina kao robne marke, po etiketama: Ponente (malvazija, svježe), Uroboros (malvazija, macerirano četiri dana, dozrijevano u bačvici od bagrema), Terra Mare (teran), Revolution Nigra Virgo (cabernet sauvignon 40 %, merlot 25 %, syrah 25 %, teran 10 %), the ONE (teran 50 % & syrah 50 %) – suho • Rubi rosé (teran 70 %, cabernet 10 %, merlot 10 %, syrah 10 %) – polusuho • Dark Rosé (muškat ruža poluslatki) • Pjenušac: CHE – teran rosé, pas dose;

Mogućnost kupnje vina na posjedu: da;
Degustacija vina na posjedu moguća: da;
Ponuda hrane: hladni narezak – topla jela;
Kapacitet kušaonice: 30;
Radno vrijeme: 11,00 – 19,00 h – samo po najavi;
Način plaćanja: gotovina – kartice (primaju se: Visa, Mastercard, Maestro);
Prirodne ljepote, kulturno-povijesni i sakralni spomenici u okruženju, preporučeni za posjet: Pula: Arena, Nezakcija – antikno naslje, Park prirode Kamenjak

""

Adresa: Trapan Bruno OPG, Veruda 10; Pula • tel/fax: +385/98 244457 • e-mail: bruno@trapan.hrwww.trapan.hr • Vlasnik: Bruno Trapan • Odgovorna osoba: Bruno Trapan • Kontakt osoba: Bruno Trapan – mobitel: +385/98 244 457

SLAVONIJA

GALIĆ – paleta: bijelo rosé, crno, desertno, specijalno, pjenušac

Vinska regija, vinogorje: Središnja Slavonija, Kutjevo;
Enolog-podrumar: Slaven Jeličić;
Pristup proizvodnji: konvencionalan;
Hektara: 26 vlastito; kooperacija: 15;
Vinogradi u njenome vlasništvu na četiri su lokacije: Radovanci, Kaptol, Podgorje i Vetovo;

Sorte: graševina, sauvignon, pinot crni, merlot, cabernet sauvignon;
Godišnja proizvodnja vina: 250.000 boca • mirno: 97 %; bijelo: 63 %; ružičasto; 10 %: crno: 25%; slatka desertna i specijalna vina: 2%; pjenušac: 3 %;
Vina kao robne marke po etiketama: graševina, sauvignon, chardonnay, bijelo 9 (graševina, sauvignon, chardonnay), G točka bijela, pinot crni, Crno 9 (cabernet sauvignon, merlot), G točka crna – sve suho • Rosé Galić – polusuho • graševina kasna berba – poluslatko • graševina ledena berba, Leon izbor prosušenih bobica, slatko – slatko;

Mogućnost kupnje vina na posjedu: da;
Degustacija vina na posjedu moguća: da;
Ponuda hrane: hladni narezak;
Kapacitet kušaonice: 15;
Radno vrijeme: po najavi;
Način plaćanja: gotovina

""

Adresa: Galić d.o.o, Vilima Korajca 1; 34330 Velika • tel: +385/34 440 850; fax: +385/34 440 855 • www.galic-vina.hr • Vlasnik: Josip Galić • Odgovorna osoba: Andrej Markulin; e-mail: andrej.markulin@galic-vina.hr (ili / or: anita.matijevic@galicvina.hr) • Kontakt osoba: Anita Matijević; mobile: +385/99 4400 – 568

JAKOB VINA

Zdravko Ilija Jakobovic, Vina Jakob: u vinogradu na 300 metara visine, ponad Stupnika/in the vineyard at 300 altitude, above the place of Stupnik Vinska regija, vinogorje: Slavonija, Slavonski Brod;
Enolog-podrumar: Ivona Đipalo;
Pristup proizvodnji: konvencionalan;
Hektara: 6 vlastito;: 1;
Vina Jakob obiteljska je vinarija s vinogradima na krasnim pozicijama u Stupniku kod Slavonskog Broda a sa sjedištem i s vinskim podrumom u Zagrebu, pod Sljemenom, zacrtala je sebi kao cilj proizvoditi vrhunsko vino. Kao početak vinarije bilježi se 2000. U prvih svojih 15 godina djelovanja prepoznana je kao proizvođač izvrsnog vina. Ukupna produkcija kreće se oko 20.000 litara godišnje. Namjera je još malo proširiti se, ali ne i previše. Naime s manjom proizvodnom količinom bolje se pod kontrolom drže svi procesi u produkciji. No i, kasnije, u pozicioniranju na tržištu. Odnosno zadržavanju dobre pozicije na tržištu.

Sorte: cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, syrah;
Godišnja proizvodnja vina: 25.000 lit • mirno: 100 %; bijelo: 20 %; ružičasto: 30 %; crno: 50 %;
Vina kao robne marke, po nazivima na etiketama: Jakob Cuvée, Jakob Syrah, Jakob Rosé – sve suho;

Mogućnost kupnje vina na posjedu: da;
Drugi proizvodi, vlastite i lokalne produkcije, koji se mogu kupiti na posjedu: čepovi DIAM;
Degustacija vina na posjedu moguća: da;
Ponuda i hrane: da – hladni narezak, mali zalogaji – topla jela;
Kapacitet kušaonice: 15;
Radno vrijeme: svakodnevno ali samo po najavi;
Način plaćanja: gotovina – virmanom;

""

Adresa: Vina Jakob, Gramača 1c; 10000 Zagreb • tel/fax: +385/98 207 901 • www.vinajakob.hr • Vlasnik: Ilija Jakobović • Odgovorna osoba: Ilija Jakobović; e-mail: info@vinajakob.hr • Kontakt osoba: Ilija Jakobović; e-mail: info@vinajakob.hr

KALAZIĆ – nova moderna vinarija

Vinska regija, vinogorje: Hrvatsko podunavlje, Baranja;
Enolog-podrumar: Slavko Kalazić;
Pristup proizvodnji: ekološki, organski • certificirano: da;
Hektara: 18,4 vlastito • Vinogradi se nalaze na nadmorskoj visini između 180 i 200 m, tlo je propusno, lesno (loess) s velikim sadržajem pijeska i vapnenca I kao takvo je izvrsna podloga za dobivanje izrazito mineralnih i ekstraktnih vina. Klima je s velikim oscilacijama između minimalnih zimskih i maksimalnih ljetnih temperatura. Nisu rijetke zime s temperaturama do -20 stupnjeva C kao ni ljeta s temperaturom do + 40oC. Po broju sunačanih sati godišnje Baranja tek nešto malo zaostaje za najosunčanijim hrvatskim otokom Hvarom. Po godišnjoj količini oborina od oko 700mm Baranja i Hvar su izjednačeni. • Upravo je otvorena moderna vinarija u Zmajevcu. Koja, iako su i dosadašnji rezultati impresivni, prije svega omogućuje daljnje pomicanje granica u kvaliteti vina. Objekt je opremljen vrlo modernom i sofisticiranim sustavom za kontrolu temp. tankova i objekta. Također novom linijom za punjenje i etiketiranje.;

Sorte: traminac, graševina, pinot sivi, pinot bijeli, rizling rajnski, sauvignon, chardonnay, pinot crni, cabernet sauvignon, frankovka;
Godišnja proizvodnja vina: 190.000 boca • mirno: 100 %; bijelo: 65 %; ružičasto: 5 %; crno: 30 %;
Vina kao robne marke, po nazivima na etiketama: graševina, cabernet sauvignon, pinot crni, pinot bijeli, Batina – suho • sauvignon, traminac, pinot sivi, rajnski rizling, rosé – polusuho • cabernet sauvignon – poluslatko;

Mogućnost kupnje vina na posjedu: da;
Drugi proizvodi, vlastite i lokalne produkcije, koji se mogu kupiti na posjedu:
destilati;
Degustacija vina na posjedu moguća: da;
Ponuda i hrane: ne;
Kapacitet kušaonice: 50;
Smještaj: da • u susjedstvu;
Radno vrijeme: po najavi;
Način plaćanja: gotovina;
Sadržaji za sport i rekreaciju: golf, ribolov, lov, biciklizam, vožnja Kopačkim ritom;
Prirodne ljepote, kulturno-povijesni i sakralni spomenici u okruženju, preporučeni za posjet: Spomenik pobjedi Batinska bitka;
Kulturno-zabavna, folklorna događanja, festivali kroz godinu: Surduk festival; Dani vina i turizma

""

Adresa: Kronos d.o.o. ( Vina Kalazić), Planina Istok 135; 31306 Batina • tel: +385/31 214 511; fax: +385/ 31 214 512 • www.vina-kalazic.com • Vlasnik: Slavko Kalazić • Odgovorna osoba: Slavko Kalazić; e-mail: kronos@kronos.hr • Kontakt osoba: Slavko Kalazić; e-mail: kronos@kronos.hr  

Svečanost vina u Zagrebu

Na Vinocomu je nastupio i Ilija Zdravko Jakobović. On ima 28.000 trsova u Brodskom Stupniku, a vinariju u Zagrebu, u Šestinama. Uzgaja crne sorte – cabernet sauvignon i franc, merlot i syrah, a ima i rose pjenušac. (foto: Marko Čolić) Moreno Degrassi iz Savudrije. S Morenom Coronicom, dr. Ivicom Matoševićem i Frankom Kozlovićem pokrenuo je novi stil malvazija u Istri. (foto: Marko Čolić) U hotelu Esplanade u Zagrebu održan je 12. Međunarodni festival vina i dobre hrane Vinocom koji je otvorio izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Na otvorenju je govorio i veleposlanik Ruske federacije Anvar Azimov jer je  zemlja partner na ovogodišnjem Vinocomu bila Ruska federacija. Na radionici koju je vodio predsjednik Uprave ruske tvrtke “Vino – vinogradarstvo forum” Vitalij Merkushev. – Kušala su se vina koja su dobila priznanja na međunarodnim ocjenjivanjima (Decanter, Mundus vini, IWC, IWSC). Među 40 popunjenih radionica, veliko zanimanje privukla je i radionica “Engleski pjenušci, nova Champagna?”. Kušalo se pjenušce s južnoengleskih područja Dorset, Hampshire, Sussex i Kent. Radionicu “Enjingi, crni Enjingi” vodio je novinar Ivo Kozarčanin. Gotovo je mistično da se Enjengiova vina stara i dvadeset godina vina mogu održati u dobroj kondiciji tako dugo. Iako nisu tretirana kemijskim sredstvima za zaštitu i produženje vijeka trajanja. Među ostalim kušalo se i Zweigelte iz 2012., 1994. i 1985. godine.

""

Najveće zvijezde svečanosti vina

Ivo Kozarčanin objavio je i dobitnike u ocjenjivanju vina “Pet zvijezdica”. To ocjenjivanje su prije četiri godine osnovali “vinski” novinari. Ivo Kozarčanin iz “24 sata”, Vito Andrić iz Večernjeg lista i glavni urednik revije “Svijet u čaši” Željko Suhadolnik. Uz njih u ocjenjivanju sudjeluju i enolozi, sommelieri i vinari. Za 2017.godinu Merlot 2012. izborna berba 2012., poluslatko, Krauthaker, Kutjevo, 16%, cijena 170 kn. To je najbolje ocijenjeno vino četvrte sezone Vinskih zvijezda. Zlatan plavac Grand Cru 2011., Zlatan otok, Plenković, Hvar, 15 %, 180 kuna. Dropi promocija najbolje je vino od autohtone hrvatske sorte.

Na radionicama se kušalo najpoznatija svjetska vina. Među kojima i Chateau Latour Chateau Larose, Taittinger i Almaviva-Baron Philippe de Rothschild – Vina Concha y Toro. Svi značajni hrvatski vinari nastupili su na festivalu. Bila je prisutna i “jaka” reprezentacija Slovenaca. Dok su i druge zemlje bile zastupljene izravno ili posredstvom distributera. Na terasi hotela pod šatorom nastupili su i proizvođači suhomesnatih proizvoda, sirari, uljari, pršutari i mnogi drugi s proizvodima. Kao što je sušena riba, voćna vina vinarije Raak koja su tako napravljena da se mogu sljubiti s divljači i tamnim mesima. U velikom kotlu pripremali su se rižoti s plodovima mora. Festival je posjetilo oko 8000 posjetitelja, ne samo iz Zagreba nego i iz drugih dijelova Hrvatske i iz Inozemstva.

Tomislav Radić

Hrvatski vinari u Bordeauxu

Prvi vikend u prosincu u La Cite du Vin (Gradu vina) u Bordeauxu predstavile su se 23 naše vinarije. U toj čudesnoj građevini, jedinstvenom muzeju vina u svijetu, u kojoj je prikazana povijest uzgoja vinove loze od najranijih zapisa do današnjih dana zasad su zastupljena vina iz 72 od 90 država u kojima se prostiru vinogorja.

Zahvaljujući Udruženja vinara HGK-a od sada vinoljupci iz cijelog svijeta koji posjećuju Grad vina mogu kušati i kupiti i vina iz Hrvatske. Sljedećih vinarija: Atc Coronica d. o. o., Badel 1862 d. d., Pz Janjina, Vinarija Radovan d. o. o., Dingač Skaramuca d. o. o., PZ Vrbnik, Vina Carić, Kozlović Vinarija, Krauthaker d. o. o.. Zatim Osilovac d. o. o., Poljopromet d. o. o., PP Orahovica d. d., PZ Maslina i Vino, Veralda obrt, Jako vino d. o. o., Vina Matošević d. o. o., Vina Kalazić d. o. o., Vinarija Iuris d. o. o., Zlatan Otok d. o. o., Vinarija Raak d. o. o., Z.T.O. Benvenuti, Kuća vina Ivan Katunar – Katunar estate winery d. o. o.

Tijekom Hrvatskog vikenda u Bordeauxu uz brojne degustacije posjetiteljima su predstavljena i sva hrvatska vinogorja. Mogli su kušati našu hranu i slušati hrvatsku glazbu. Slušajući komentare brojnih posjetitelja, i to ne samo iz Bordeauxa nego čak i s drugih kontinenata. Hrvatska vina a posebice naše autohtone sorte od graševine preko pušipela do tribidraga veliko su otkriće i iznenađenje za svjetske vinoljupce. Mnogi od njih izrazili su čuđenje tvrdeći da su očekivali njihovu cijenu i do tri puta višu. To je još jedna potvrda njihove kvalitete ali i potrebe ulaganja u njihovu promociju. Kako bi Hrvatska u svijetu postala prepoznata kao vinarska zemlja.

Nakon ovogodišnjih predstavljanja naših vina u Pragu, Beču, Budimpešti, Berlinu, Zurichu i Ženevi, prema riječima tajnika Udruženja vinara HGK Igora Barbarića, nastup u Bordeauxu svakako je vrhunac inozemnih nastupa naših vinara. Jer, Bordeaux s pravom nosi naziv svjetske prijestolnice vina. Oko grada vinogradi se prostiru na 112.000 ha s kojih bordoški vinari proizvedu 5 milijuna hektolitara vina. Od kojih su više od 80 % Merlot i Cabernet Sauvignon. Bijele sorte u Bordeauxu su zastupljene s manje od 10 %. Bordeaux je dosad na godinu posjećivalo 6 milijuna turista a otvaranjem Grada vina očekuje se njihov značajan porast. Zato je predstavljanje hrvatskih vina u Bordeauxu bilo od posebne važnosti.

""

Prethodni članakMinimalna površina za registraciju OPG-a
Sljedeći članakTiramisu zvjezdice
Željko Suhadolnik
Rođen je u listopadu 1946. u Zagrebu. Za sebe voli reći kako je kasne berbe, ili Spätlese, Late Harvest, vendemmia tardiva, vendange tardive… Željko Suhadolnik rođen je u listopadu 1946. u Zagrebu. Za sebe voli reći kako je kasne berbe, ili Spätlese, Late Harvest, vendemmia tardiva, vendange tardive… Živi u Zagrebu, gdje je i pohađao školu. Nakon Gimnazije studirao je strane jezike (talijanski i francuski) na Filozofskom fakultetu. Služi se s četiri strana jezika – engleskim, talijanskim, francuskim i njemačkim. Po zanimanju je novinar. U novinarstvo ulazi krajem šezdesetih godina kao suradnik tadašnjeg časopisa Izbor u izdanju kuće Vjesnik. Potom surađuje s tjednikom Studio, slijedi godina dana rada u Vjesnikovoj Press Agenciji a onda, 1975. godine, zapošljava se u popularnom tjedniku Vikend, u kojemu između ostaloga prati segment turizma i vina. U Vikendu je bio urednik sve do kraja 1991., a 1992. s kolegom i prijateljem Mladenom Horićem osniva reviju za vino, gastronomiju i turizam Svijet u čaši, koju kao glavni urednik vodi i sada. Kao degustator i ocjenjivač vina sudjelovao je na nacionalnom ocjenjivanju Vina Croatia – Vina Mosaica u Zagrebu, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, više je puta sudjelovao na ocjenjivanjima Dubrovnik FestiWine i Vinistra, pa i na ocjenjivanjima vina Zagrebačke županije, a u inozemstvu na ocjenjivanjima Vino Ljubljana u Ljubljani, Concours Mondial de Bruxelles u Bruxellesu i po raznim gradovima Europi a jednom i u Čileu, Mundus Vini u Neustadtu an der Weinstrasse u njemačkom Palatinatu, Vinitaly u Veroni, Emozioni dal Mondo: Merlot e Cabernet insieme u Bergamu, Portugieser du Monde u mađarskome Pečuhu. Krajem 2017. za svoje višedesetljetno djelovanje na vinskoj pozornici primio je, na dodjeli nagrada za godišnja postignuća u organizaciji zagrebačke marketinške kuće u segmentu vina Vinart, priznanje s titulom Zaslužnik, a za zasluge u razvoju kulture vina, pokretanju trendova, čuvanju vinske tradicije, afirmaciji umjerenosti konzumacije, poticanju znanosti o vinu, promociji kvalitete vina i za ostalo što je zadužilo vinsku scenu u 2017. i ranije.