""

Sponzorirani prilog

Suzbijanje korova započinje samom obradom tla poljodjelskim alatima ili kultivatorima. U nekim slučajevima mali razmaci u vinogradima, ali i nepristupačni ili neravni položaji, mogu uvelike otežati obradu tla. Osim toga, korovi koji se uništavaju okopavanjem ili kultivacijom vrlo brzo se obnavljaju, pa učinak obrade ne traje dugo. Ovakav mehanički način uništavanja često nije dovoljan da bi se vinogradi, voćnjaci i maslinici u potpunosti očistili od korova, pa je potrebno tijekom godine u nasadima upotrijebiti i herbicide. Kako bi se smanjila opasnost od korova u sljedećoj sezoni mogu se koristiti sistemični i rezidualni herbicidi, koji suzbijaju jednogodišnje travne i širokolisne korove, ali i tvrdokorne višegodišnje korove s dubokim korjenom.

Suzbijanje korova i prije nicanja

U prošloj sezoni odlični rezultati suzbijanja korova u vinogradima postignuti su korištenjem zemljišnog herbicida GOAL™.

GOAL™ je kontaktni i zemljišni selektivni herbicid na osnovi 240 g/l djelatne tvari oksifluorfen. Primjenjuje se prije i/ili nakon nicanja. Namijenjen je suzbijanju širokolisnih, te smanjenju zaraze uskolisnim korovima u suncokretu, luku, kupusu, voćnjacima i vinogradima. Djeluje na sjemenske korove koji još nisu niknuli, ili su u ranoj fazi nicanja. Tako možemo produljiti vrijeme u kojem će vinogradi, voćnjaci i maslinici biti slobodni od korova.

""

GOAL™ oštećuje stanične membrane ciljanih korovskih vrsta, uzrokujući sušenje tkiva pa se korovna biljka vrlo brzo suši i propada. Osim toga, GOAL™ preko tla stvara prevlaku, koja sprječava nicanje korova. Važno je za uspješno djelovanje tog herbicida da nakon što obrađeno tlo poprskamo, u kratkom vremenu padne malo kiše kako bi se herbicid upio plitko u zemlju. U primjeni za prskalicu od 15 l u vodi otopimo 50 do 75 ml pripravka Goal. Ova količina otopine dovoljna je za površinu od 500 m2.

Goal se primjenjuje prije kretanja vegetacije u vinogradima. GOAL™ je praktički nepokretan u tlu zbog slabe topivosti u vodi. Zbog brzog vezanja na čestice tla, što mu je i velika prednost u odnosu na druge zemljišne herbicide, a kad je u pitanju njihov odnos prema okolišu. Jako se veže na čestice tla, pa je klasificiran kao nepokretan u tlu, osim na vrlo pjeskovitim tlima. Obzirom da mu je topivost u vodi mala (0,1 ppm), mala je i vjerojatno da će se aktivna tvar taložiti u vodama. GOAL™ se u nasadima voća i vinovoj lozi najčešće kombinira s pripravcima na osnovi glifosata (SATELITE). U omjeru 1 dio GOALa na 10 dijelova pripravka SATELITE i to u kasnu jesen u dozi 0,2 l/ha + 2 l/ha, odnosno u proljeće 0,3 l/ha + 3 l/ha. GOAL™ se, osim u višegodišnjim nasadima, može primijeniti kod uzgoja luka iz lučica i presadnica, te u proizvodnji kupusa.

Osim herbicida GOAL, u voćnjacima i vinogradima može se koristiti i herbicid KERB. On ima djelovanje na korove u nicanju i prije nicanja.

Primjena pri niskim temperaturama

KERB je registriran za primjenu u voćarstvu, cvijeću, ukrasnom bilju i šumarski kulturama. Izdvajamo korištenje u vinovoj lozi (stolne i vinske sorte) u količini od 5 kg/ ha uz utrošak vode od 400-1000 l/ha. Primjenjuje se u nasadima starijim od 2 godine u vrijeme mirovanja vegetacije (u zimskom razdoblju). Primjenjivati se može u kasnu jesen ili zimi pri temperaturama nižim od +10 °C. Poželjna je primjena sredstva nakon zimske obrade tla.

""

Prethodni članakObavijest za potrošače ,povlačenje i opoziv proizvoda:
Sljedeći članakUputa o načinu držanja peradi na gospodarstvima
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.