No, vinovu lozu ne napadaju samo peronospora i pepelnica. Posljednjih 4 – 5 godina tijekom srpnja često na grožđu bilježimo promjene boje u ljubičastoplavu, uz smežuranje bobica. To naposlijetku rezultira gubitkom dijela ili cijeloga grozda. Uzroci takvih promjena mogu biti vrlo različiti, a posljedice su naizgled iste. Stoga vinogradari često stručne upute i determinaciju negativnih promjena traže od stručnih poljoprivrednih službi, a redovitim obilaskom praćenih lokaliteta i sorata u vinogorju sjeverozapadne Hrvatske otkriveno je pet glavnih razloga opisanih negativnih promjena.

1) “kasna” peronospora na peteljkovini grozda. 2) negativni utjecaj visokih temperatura i sunčeve radijacije. 3) nekroza peteljkovine zbog nedostatka ili blokade magnezija. 4) pojava fitoplazmatskih bolesti. 5) početak razvoja apopleksije trseva.

Simptomi peronospore na bobicama su različiti, ovisno o stadiju kad je zabilježena zaraza. Na bobama zaraženim nakon cvatnje pojavljuje se bijela prevlaka (slično pepelnici). Kad bobice prerastu trećinu sortne veličine, prirodni otvori ili puči prestaju s funkcijom. Tada je infekcija bobica moguća kroz puči peteljkovine. Bobice se tada smežuraju i postaju ljubičastosmeđe, a bijela prevlaka sporonosnih organa plamenjače na njima se ne razvija (vidi sliku). Ova slika bolesti je na nedovoljno zašÎtićenu grožđu u kontinentalnom vinogorju moguća tijekom drugog desetodnevlja srpnja. Zabilježeno 1997., 1998., 2004. i 2005. godine!

Ali, vrlo slične promjene kasnoj peronospori na grožđu uzrokuje pomanjkanje magnezija, pojačana sunčana radijacija štetnog UV-spektra, fitoplazme ili apopleksija. Već više godina na osjetljivim sortama (pr. Graševina, Pinot sivi, Rajnski rizling, Sauvignon i dr.) i različitim položajima u vinogorju primjećujemo znakove nedostatka magnezija na li- šću, ali i na grožđu. Pomanjkanje ili nepristupačnost magnezija zbog antagonizma s drugim hranjivima (pr. kalijem ili kalcijem) uzrokuje vrlo štetni fiziološki poremećaj “nekrozu” peteljkovine grozda. Često se kao posljedica “magnezijeve nekroze peteljkovine” u donjoj trećini grozda bobice smežuraju i poprime ljubičastoplavu boju. Kao sekundarna posljedica nedostatka magnezija tijekom vlažnijeg završetka ljeta i početka jeseni snažnije se razvija siva plijesan ili botritis.

Drugi fiziološki poremećaj nastaje zbog pojačanog sunčanog zračenja, osobito u sorte Rajnski rizling i sl., ako se zona grožđa tijekom srpnja “odlistavanjem” naglo izloži jačem suncu. Štete na poljoprivrednim kulturama od štetne koncentracije ozona i pojačane sunčeve radijacije postaju posljednjih desetak godina učestalije i veće. Pod pokroviteljstvom Komisije UN-a (UN/ECE), od 1988. provodi se međunarodni monitoring štetne koncentracije ozona i njegova negativna utjecaja na kultivirane biljke. Za biljke je kritična vrijednost AOT40 = 3.000 ppb/h izmjereno u tri uzastopna dana. Dok zemlje okruženja (Slovenija, Italija) proteklih su godina mjerile značajno veće količine (5.290-23.378 ppb/h!).

Posljednjih godina primjećujemo negativne promjene nalik fitoplazmozama, a osobito nakon 2003. godine kada je znanstveno dokazana njihova stvarna prisutnost u većini hrvatskih vinogorja. Također bilježimo porast učestalosti razvoja apopleksije ili iznenadnog “ljetnog” propadanja pojedinih trsova. Osim tipičnih promjena na lišću od fitoplazme ili apopleksije, mogu se vrlo rano pojaviti i negativne promjene na grožđu, koje rezultiraju njihovim potpunim propadanjem i nemogučnošću iskorištenja u vinofikaciji.

Prethodni članakDalije za kraj ljeta
Sljedeći članakBerba i čuvanje voća
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.