Udruga vinogradara i voćara Cernik, novogradiški ogranak Udruge Živa Zemlja, Savjetodavna služba, LAG Zapadna Slavonija i OPG Hudolin iz Dragalića, uz potporu Brodsko-posavske županije, Općine Cernik, Hrvatskih šuma, Uprava Nova Gradiška i tvrtke Ravnica, pripremaju razmjenu sjemenja starih sorti povrća i po prvi put veću razmjenu plemki starih sorti voća, ali i plemki šumskih voćkarica pod nazivom „Sačuvajmo stare sorte“.

Razmjena će se održati u subotu, 3. ožujka ove godine u Hrvatskom domu u Cerniku s početkom u 10 sati. U dvanaest sati predviđena je tribina na temu „Važnost očuvanja starih sorti“.

Od Zvonka Živkovića, predsjednika Udruge vinogradara i voćara Cernik doznajemo da će se na tom skupu prvi put u većem broju i na jednom mjestu okupiti zaljubljenici u stare sorte voća, praktičari koji ih godinama traže, cijepe i pokušavaju spasiti od propadanja, ali i stručnjaci.

– Već nakon prvih informacija o razmjeni plemki, svoj dolazak najavilo je tridesetak entuzijasta iz cijele Hrvatske. Od Gradišta i Mirkovaca na istoku Slavonije do Gorskog kotara (Čabar, Moravice…). Očekujemo da će se u međuvremenu u ovu manifestaciju uključiti još neke mjerodavne institucije, kaže agilni predsjednik Udruge koja okuplja 56 članova. A nije slučajno što su se upravo Cerničani prihvatili ovog posla. Njihova Udruga koja je osnovana prije devet godina puno je posljednjih godina radila na obnovi voćarstva i vinogradarstva. Prije 5-6 godina kupili su zapušteno zemljište zaraslo u šikaru površine oko pola hektara. Nakon brojnih akcija iskrčili su ju, obradili i posadili ogledni voćnjak. U jednom dijelu su stare sorte jabuka i drugog voća na divljim podlogama. U drugom modernije sorte na slabobujnim podlogama.

– Želimo jednostavno usporediti kako će se one ponašati uz isti tretman: obradu, gnojidbu i zaštitu. Želimo stvoriti mali edukacijski centar. Planiramo posaditi i vinograd u kojemu će biti zastupljene i neke stare sorte, kaže Živković. Ističe da upravo u selima Općine Cernik ima još dosta starih stabala voćaka koje treba precijepiti i sačuvati. Neke su jabuke opće poznate poput petrovače, božićnice, kožare, zelenike, šiljike i drugih. No puno je dobrih starih sorti koje bi tek trebalo determinirati i širiti zbog njihove kvalitete, otpornosti na bolesti i štetnike i pogodnosti za organski način uzgoja.

– To je i jedan od glavnih naših ciljeva organiziranja razmjene plemki. Želimo na jednom mjestu okupiti čuvare starih sorti. Potaknuti ih na razmjenu plemki, iskustava, ali i da zajednički pokušamo ukazati na probleme. Ako bude moguće želimo pokrenuti i neke akcije spašavanja tog, najčešće zapuštenog i zapostavljenog tradicijskog blaga, odnosno biološke raznolikosti, pa u tome očekujemo pomoć stručnjaka, znanstvenika i mjerodavnh institucija, kaže Živković. Nastavak ove akcije bit će na jesen kada se na tradicionalni Dan cerničkog portugisca planira organiziranje veće izložbe. Također determinacija starih sorti jabuka i krušaka.

– U udruzi ozbiljno razmišljamo o nabavi strojeva i opreme za preradu voća u rakije, sušeno voće, pekmeze, sokove, jabučni ocat… Ako bude moguće, neke projekte planiramo prijaviti i na natječaje Programa ruralnog razvoja i na druge poticajne mjere. Kroz razmjenu plemki želimo inicirati i sadnju starih sorti voća, na primjer, u našem Franjevačkom samostanu, ali i zainteresiranim školama, optimist je Zvonko Živković.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje