Na godišnjoj skupštini Udruge Graševina Croatica, održanoj u vinariji Kalazić u Baranji, vinari Slavonije, Baranje i Srijema osvrnuli su se na proteklu godine i probleme uzrokovane pandemijom korona virusa. Također, definirali su ciljeve rada u 2021. godini. Naglasak je bio na završetku marketinške strategije vinske regije na kojoj se intenzivno radi.

Od aktivnosti u protekloj godini vinari su pozdravili donošenje interventnih mjera za pomoć vinskom sektoru, destilaciju vina u kriznim slučajevima i skladištenje vina, te njihovo produženje i u 2021. godini. Većina vinara se suočila s padom prodaje od 30 do 50%. Oni koji su bili orijentirani na suradnju s ugostiteljima bili su primorani okrenuti se drugim kanalima prodaje.

Članovi udruge su odali počast prerano preminulom kolegi Igoru Hruškaru koji je cijeli svoj život proveo promovirajući slavonska vina. Na skupštini je izabran novi Upravni odbor.

graševina croatica
Udruga Graševina Croatica

Više od 90% vina je kvalitetno i vrhunsko

Kako je istaknuto tijekom rasprave, Udruga Graševina Croatica ima aktivnu i značajnu ulogu u vinskom sektoru u Hrvatskoj. Još aktivniju ulogu u svakodnevnom poslu vinogradara i vinara preuzet će kao Regionalna organizacija vinara Slavonije i Hrvatskog Podunavlja.

Pred nama je dovršetak marketinške strategije naše regije kojom će se postaviti smjer daljnjeg razvoja. Razvoj se tiče vinara, naše udruge, ali i graševine kao sorte. Glavni cilj nam je tržišni plasman naših vina koji je adekvatan kvaliteti koju stvaramo u vinogradima i podrumima. Više od 90% vina koja proizvedemo pripadaju u kategoriju kvalitetnih i vrhunskih pa je jasno o kakvom je potencijalu riječ. Uz to, Slavonija i Hrvatsko Podunavlje je iznimno atraktivno turističko područje. Mi ćemo se maksimalno uključiti kako bismo kreirali atraktivnu i zanimljivu eno-gastro ponudu. Kroz nju će gosti imati prilike upoznati naša vina. Dobar primjer je regija Baranja, u kojoj se trenutno nalazimo, koja je već sada prepoznatljiva i nagrađivana turistička destinacija. Njezin sastavni dio ponude upravo su baranjski vinari i njihova vina, istaknuo je Josip Pavić, predsjednik Udruge.

Udružili vinare sa 6000 ha vinograda

Udruga Graševina Croatica jedna je od četiri velike nacionalne udruge vinara, a samo ime udruge jasno prezentira i glavni cilj, a to je promocija graševine. Graševina je dominantna sorta ovog područja koja je po količini vinograda i prodajnim rezultatima najznačajnija vinska sorta u Hrvatskoj. Dugogodišnjim radom Udruga Graševina Croatica uspjela je udružiti snage vinara koji zajedno obrađuju 6.000 hektara vinograda. Oni u sinergiji i brendiranju vinske regije vide budućnost svojih podruma i vina s ovog područja, s posebnim naglaskom na graševinu.  

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakStipendije za buduće mesare i sigurno zaposlenje
Sljedeći članakKOLUMNA: Prijedlog Zakona o sjemenu
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.