Jedno od vodećih hrvatskih prehrambenih poduzeća, PPK karlovačka mesna industrija, predstavila je kampanju Biraj mudro, za sigurnu budućnost. Kampanja se provodi u cilju promicanja strukovnog zanimanja mesar/mesarica. Proizvodni pogoni te tvrtke u Karlovcu obuhvaćaju površinu od čak 20.000 četvornih metara. Budući da kontinuirano šire proizvodne kapacitete, potrebe za stručnim kadrom također rastu. Sa željom da u godinama koje dolaze obogati tim novim kvalificiranim stručnjacima, kompanija će u nadolazećoj školskoj godini davati stipendije u iznosu od 1.000 kuna mjesečno. Stipendije će davati svim učenicima koji upišu zanimanje mesar i za pohađanje stručne prakse odaberu upravo PPK.

Zanimanje mesar ima sigurnu budućnost. S obzirom na poslovne planove PPK karlovačke mesne industrije i Grupe Pivac koji obuhvaćaju daljnje širenje, logično je da će potrebe za kvalificiranim stručnim kadrom rasti. Iako tehnologija stalno napreduje, a mi u mesoprerađivačkoj industriji taj napredak pratimo, mesari će bez ikakve sumnje i u budućnosti ostati nezamjenjiv dio proizvodnog procesa. Kako bi buduće srednjoškolce motivirali da odaberu ovo zanimanje, nudimo im novčane stipendije od 1.000 kuna mjesečno. Osim toga, nudimo im besplatne udžbenike, plaćen rad na praksi i troškove prijevoza te druge pogodnosti. Nadamo se da će ova mjera biti kvalitetan poticaj mladima da se odluče za zanimanje mesar. Time će si omogućiti bezbrižno školovanje, ali i zaposlenje nakon završetka škole te rad u sigurnoj i stabilnoj tvrtki koja cijeni znanje i rezultate, istaknuo je Igor Miljak, predsjednik Uprave PPK karlovačke mesne industrije.

stipendije za mesare
Igor Miljak, predsjednik Uprave PPK d.d.

Pozitivno iskustvo

PPK već nekoliko godina daje stipendije. Svoje iskustvo podijelio je jedan od aktualnih stipendista, učenik MIOŠ-a Karlovac, Dario Ostrman.

Dolazim iz obitelji u kojoj postoji duga tradicija zanimanja mesar. Djed i otac bili su mesari pa sam i ja od djetinjstva pokazivao interes prema radu s mesom. Sada završavam prvi razred srednje škole i jako sam zadovoljan, pogotovom praktičnim dijelom nastave u PPK, gdje sam se odlično snašao. Puno učim od starijih kolega mesara, a sretan sam i što imam šefove koji vode brigu o meni. Trude se da svoj posao naučim obavljati što bolje, i to na siguran i lak način. Kad završim školu, želim ostati raditi u PPK jer ovdje vidim svoju budućnost, ispričao je Dario. 

stipendije za mesare
Dario Ostrman, učenik MIOŠ Karlovac – zanimanje mesar

Perspektivno zanimanje

Nastavni program zanimanja mesar u Mješovitoj industrijsko-obrtničkoj školi Karlovac odvija se po jedinstvenom modelu obrazovanja. Sastoji se od općih predmeta, stručnih predmeta, izbornih predmeta i praktične nastave. Nakon tri godine, učenici stječu srednju stručnu spremu.

Mesar je specifično zanimanje, vrlo korisno, traženo i zanimljivo. Tko izuči taj zanat, naći će dobro plaćen posao u struci. Taj posao jednako kvalitetno i dobro mogu odrađivati osobe oba spola. Pozivamo učenike da odaberu zanimanje mesar, a mi ćemo im omogućiti dobre uvjete obrazovanja, vrlo kvalitetne i stručne nastavnike. I što je najbitnije, dobru radnu i prijateljsku okolinu u kojoj će se dobro osjećati, poručila je Snježana Erdeljac, ravnateljica MIOŠ Karlovac.

Tehnologija olakšala rad

Nužan je preduvjet uspješnog obrazovanja kvalitetna praktična nastava. Na stručnoj praksi u PPK budući mesari imaju priliku usvojiti čitav proizvodni proces, i to koristeći najmoderniju tehnologiju.

Kao i svaki drugi posao, i ovaj ima svoje zahtjeve, ali napredak tehnologije i modernizacija poslovnih procesa olakšala je i uvjete i zahtjevnost rada u zanimanju mesar. Potražnja za mesarima na europskom, a svakako i hrvatskom tržištu rada iznimno je velika i očekivano će biti sve veća. Nedostatak kvalificiranih mesara doveo je do znatnog rasta plaća, poboljšanja uvjeta rada i brzog pronalaska posla za radnike sa specifičnim znanjima mesara. Treba istaknuti i mogućnost primanja stipendije tijekom školovanja. Ovo je zanimanje sigurno jedno od onih koje neće nestati razvojem tehnologija. Onima koji se za njega odluče pružit će financijsku sigurnost za lijep i uspješan život, naglasila je Ivana Mehle, predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područni ured Karlovac.

Školovanje mladih za ovo deficitarno i lako zapošljivo zanimanje podržala je i Karlovačka županija.

-Želimo zadržati mlade ljude s kvalitetnim strukovnim obrazovanjem te kvalitetnim poslom. Upravo zato kao jednog od kvalitetnih gospodarstvenika koji to može osigurati i omogućiti na ovom prostoru svakako vidimo PPK karlovačku mesnu industriju. Naš je cilj da u školstvu Karlovačke županije uvodimo nove programe. Oni su prethodno komunicirani s gospodarstvom i usmjereni k potrebama gospodarstva na tržištu rada. Tu svakako vidimo i zanimanje mesar. Upravo je ova inicijativa tvrtke PPK na tragu naših planova i ciljeva i vrijedna je naše podrške, istaknula je zamjenica župana Karlovačke županije dr. sc. Vesna Hajsan Dolinar.

Ulaganje u zaposlenike

Po završetku školovanja stipendisti su obvezni godinu do dvije ostati u radnom odnosu u PPK karlovačkoj mesnoj industriji, ovisno o broju godina korištenja stipendije. Međutim, nudi im se i dugoročno zaposlenje uz stimulativna primanja.

U svakom smo trenutku svjesni činjenice da za uspješne poslovne rezultate prije svega možemo zahvaliti našim djelatnicima. To su stručnjaci zaslužni za vrhunsku kvalitetu naših proizvoda. U godinama pred nama nastavit ćemo jačati poziciju na domaćem i inozemnom tržištu. Pritom nam je u cilju očuvati tradiciju i kvalitetu karlovačkih mesarskih obrta. Također, cilj je i kontinuirano ulagati u naše zaposlenike. Svjesni smo da bez motiviranog i zadovoljnog radnika nema ni dugoročnog uspjeha, zaključio je predsjednik Uprave PPK Igor Miljak.

U sklopu kampanje Biraj mudro, za sigurnu budućnost PPK je pripremio istoimenu brošuru i promotivni spot namijenjene učenicima osmih razreda. U planu je i Dan otvorenih vrata za učenike koji žele razgledati proizvodne pogone PPK karlovačke mesne industrije.

Stipendije za buduće mesare nudi i Mesna industrija Vajda Čakovec koja, kao i PPK, djeluje u sustavu Grupe Pivac.

Prethodni članakNove potpore i novi natječaj za potresom pogođena područja
Sljedeći članakVinari “Graševine Croatica” zajedno u promociji graševine
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.