Mnogi zaljubljenici u voćarstvo i posebice u jabuke, žele imati različite i zanimljive sorte u svojim voćnjacima. U ovom članku donosimo priču o sorti Apistar – vrlo neobičnoj i dekorativnoj sorti jabuke.

Prije svega, treba naglasiti da se radi o komercijalno zaštićenoj sorti. Preci navedene jabuke su bili poznati još u doba Rimskog carstva te su jedne od najstarijih sorti u Švicarskoj. Jabuka takvih svojstava izvorno se pojavila u Francuskoj oko 1628. godine te se proširila u Englesku gdje je postala iznimno popularna u dekoraciji viktorijanskih stolova.

Zvjezdoliki plodovi

‘Apistar’ jabuka ima plodove s pet rubova koji izgledaju kao zvijezda. Plodovi su žute boje s narančastim obrazima. Prema legendi, Adam je stisnuo jabuku s pet prstiju te je ona poprimila oblik zvijezde.

Osim što se može koristiti u dekorativne svrhe, plodovi su također vrlo dobri za konzumaciju. Plodovi su čvrsti i bijele boje mesa, dobrog odnosa kiseline i šećera. Okus je vrlo aromatičan.

Upravo takav oblik ovu sortu čini idealnom za dekorativne svrhe. Plodovi dozrijevaju u listopadu te se mogu lako i dobro skladištiti. Međutim plodovi ostaju na stablu i nakon opadanja lišća, te sama voćka poprima vrlo dekorativan izgled tijekom zime zbog zvjezdolikih plodova koji vise na jabuci.

Plodovi se također koriste tijekom Božića kao ukras. Rast je srednje bujan, stablo naraste do 2 m, ovisno o izboru podloge. Srednje rano cvate te je slabo osjetljiva na mraz. Dobri oprašivači su sljedeće sorte jabuke: ‘James Grieve Super Compact’, ‘Idared’, ‘Mairac®’, ‘Maigold’, ‘Karneval’, ‘Arlet’. U mladim stablima oblik ploda nije još jasno definiran (blago je neravan), ali kad stabla dovoljno ostare plodovi poprimaju tipičan zvjezdolik oblik. Posjeduje dobru otpornost na bolesti. Prorodi od 2 do 4 godine nakon sadnje, a kako bi se osigurali redoviti i stabilni prirodi preporuča se provesti prorjeđivanje.

Ako se uzgaja iz hobija, najlakše i najbolje je obaviti ručno prorjeđivanje nakon oplodnje dok su plodovi promjera 8 do 12 mm. Svaka gronja bi trebala biti udaljena 10 do 15 cm jedna od druge. Po 1, eventualno 2 ploda po gronji bi se trebalo ostaviti, a ostalo odstraniti. Sadnice ove zanimljive sorte mogu se nabaviti u Vrtnom centru Drijen, a adresu i kontakte možete naći u oglasu.

apistar