Podržavajući razvoj održive poljoprivrede tvrtka Bayer na tržište uvodi biološka sredstava za zaštitu bilja. Serenade ASO QST 713 prvi je biološki fungicid i baktericid u ponudi tvrtke Bayer d.o.o.!

Serenade ASO efikasan je u suzbijanju širokog spektra gljivičnih bolesti poput truleži i raznih pjegavosti te bakterioza na voću, povrću, vinovoj lozi i nekim ratarskim kulturama.

Preparat je pogodan za ekološku i integralnu proizvodnju. Može se primijeniti folijarno prskanjem te preko tla u krumpiru i povrću.

Preparat treba primjenjivati preventivno, a za dobru učinkovitost ključna je kvalitetna aplikacija i dobra pokrovnost biljnih dijelova!

Bez karence i može se kombinirati s ostalim sredstvima

U programima integrirane zaštite može se kombinirati sa svim fungicidima, insekticidima, herbicidima i folijarnim gnojivima, do sada nije uočena nekompatibilnost. Preporučuje se kombinacija sa konvencionalnim fungicidima ili samostalno u rotaciji s konvencionalnim fungicidima.

Kod primjene u ekološkoj proizvodnji primjeni pristupiti preventivno, odnosno kod prvih znakova zaraze.

Serenade ASO suzbija patogene na potpuno novi način. Bakterija Bacillus amyloliquefaciens soj QST 713 uništava stanične membrane patogena te tako sprječava daljni razvoj stanica patogena. Sprječavanjem razvoja patogena potiče se obrambeni mehanizam biljke što pozitivno utječe na rast i stabilan prinos.

Za amatersku i profesionalnu primjenu

Zahvaljujući visokim tehnološkim standardima u procesu fermentacije tijekom proizvodnje, Serenade ASO odlikuje vrlo stabilna formulacija, dug rok trajanja (2 godine) te kombiniranje sa konvencionalnim fungicidima ne umanjuje efikasnost preparata.

Primjena Serenade ASO ima mnoge prednosti: novi je alat u antirezistentnoj strategiji, povećava učinkovitost postojećih programa zaštite bilja, pruža fleksibilnost u primjeni prije berbe (karenca nije propisana) te pozitivno utječe na prinos i tržnu vrijednost svježih proizvoda. Serenade ASO fungicid je registriran za profesionalnu i amatersku primjenu.

Prilikom primjene treba poštivati dozu i vremenski razmak između primjena!

Registrirane primjene

KulturaIndikacijeDozaBroj primjenaKarenca
Vinova lozaBotriyis cinerea4 L/ha4 x (5 dana razmak)
Jabuka, Kruška,   Breskva, Marelica, Nektarina, Trešnja, Šljiva, Badem, JagodaErwinia amylovora,Stemphilium sp.     Monilia spp., Xanthomonas spp.4-8 L/ha6 x (5 dana razmak)
Salata*, Rajčica*, Paprika*, Patlidžan*, Krastavci* *na otvorenom i ZP     Botrytis cinerea, Sclerotinia spp., Pseudomonas syringe, Xanthomonas spp. Fusarium oxysporum4-8 L/ha,   10 L/ha (u brazdu)6 x (5 dana razmak)
KrumpirRhizoctonia solani2,5-5 L/ha  Tretiranje u brazdu1
Uljana repicaSclerotinia spp.2 L/ha2 (5 dana razmak)
Šećerna repaCercospora beticola2-4 L/ha4 (5 dana razmak)
 class=

 class=
https://www.cropscience.bayer.hr/

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakOsigurane donacije za obnovu stočnog fonda na potresom pogođenim područjima
Sljedeći članakUgodna i osvježavajuća biljka – komorač
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.