Komorač, lat.Foeniculum vulgare Mill, a još ga nazivaju koromač, anason, slatki aniš, slatki kopar, morač i janež. Samonikla je višegodišnja trajnica koja se razvija iz jakog vretenastog podzemnog dijela. Raste na osunčanim položajima, na kamenjaru i naraste do 120 cm u visinu. Cijela je biljka ugodnog osvježavajućeg mirisa i aromatična okusa. Stabljika komorača je okrugla i šuplja, dobro razgranata, a listovi su igličasti i tanki. Cvjetići su sitni, žućkaste boje, spojeni u cvat na vrhu stabljike, a cvjetaju sredinom ljeta.

Za jelo se koriste svi dijelovi komorača, a posebno mladi listovi koji se dodaju raznom kuhanom povrću s ostalim sastavnicama samoniklog bilja. Često se sitno sjeckani komorač stavlja u salate, juhe, rižote, umake, sir i paštete. Cijela se stabljika stavlja i u drop za pravljenje rakije, a sjeme komorača se koristi za peciva i spravljanje likera.

U pučkoj medicini se komorač koristi kao antiseptik, spazmolitik i blagi diuretik te protiv nadimanja i vjetrova. Pomaže kod upala očiju, bolesti želuca i grla. Komorač je dobra medonosna biljka i pčele ga uglavnom posjećuju ujutro skupljajući nektar.

 class=
Pčele rado posjećuju komorač