Udruga maslinara Kaštela „Mastrinka“ jedna je od većih maslinarskih udruga u regiji koja ima više od 120 članova i raste. Aktivno sudjeluje u projektima od općeg društveno – korisnog djelovanja te njeguje međunarodnu suradnju.

Cilj udruge UMK ,, Mastrinka” je postati središnje mjesto za educiranje i informiranje maslinara, promoviranje maslinovog ulja i maslinovih prerađevina te povezivanje poljoprivrednih proizvođača i drugih srodnih organizacija. Goran Pavlov predsjednik UMK ,,Mastrinka” koji se rado odazvao na razgovor i predstavljanje udruge posebno ističe nekoliko aktivnosti: suradnju sa Sveučilištem u Splitu na projektu ARISTOIL, suradnju s Javnom ustanovom RERA SD-e na projektu BACAR te projekt grupne kupnje s udrugama: „MI“ Split, Društvo ,,Bijaći” i Permakultura Dalmacija.

ARISTOIL je međunarodni projekt sufinanciran iz programa Interreg MED, a provodio se od 2016. do 2019. godine te je u njemu sudjelovalo pet mediteranskh država, proizvođača ekstra djevičanskog maslinovog ulja: Španjolska, Italija, Grčka, Cipar i Hrvatska. Koordinatorica projekta u Hrvatskoj bila je dr. sc. Tea Bilušić s Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu, a jedan od partner na projektu bila je i Udruga maslinara Kaštela “Mastrinka” čiji su članovi također dali svoja ulja na analizu sadržaja fenola te su sudjelovali u edukacijskim radionicama za poboljšanje kvalitete maslinovog ulja kao i u aktivnostima tima proizvođača zainteresiranih za maslinovo ulje s pojačanim zdravstvenim učinkom. Svrha projekta bila je utvrditi u kojoj mjeri analizirana maslinova ulja sadržavaju povećan udio fenola kako bi se mogla deklarirati kao proizvod s pozitivnim zdravstvenim učinkom na krvožilni sustav prema europskoj legislativi. Naime, fenolni spojevi u djevičanskom i ekstra djevičanskom ulju spadaju u sastojke maslinovog ulja koji su u njemu zastupljeni u maloj količini, ali se smatraju jednim od važnijih sastojaka finalnog proizvoda. Oni utječu na organoleptičke karakteristike (ekstra) djevičanskog maslinovog ulja, produljuju oksidacijsku stabilnost ulja i dugoročno ga štite od procesa kvarenja, a značajni su i sa nutritivnog stajališta s obzirom da su im dokazana brojna pozitivna svojstva na ljudsko zdravlje, prepoznata od strane Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) te uključena u EU regulativu 432/2012 koja opisuje zdravstvene tvrdnje vezane za konzumaciju komponenata hrane. Pozitivan učinak nastaje ako se dnevno konzumira 5 mg fenola unutar dnevne količina ulja od 20 g. U sklopu projekta analizirano je više od četiri tisuće ekstra djevičanskih maslinovih ulja pri čemu su hrvatska ulja pokazala najbolje zdravstvene karakteristike. Istraživanje je pokazalo da je maslinovo ulje s povećanim udjelom fenola funkcionalna hrana pa bi se trebalo moći bolje plasirati u prehrambenoj, ali i u farmaceutskoj industriji.

            Oblica je iznimna

  • Kojim se sve djelatnostima bavite?

-Organiziramo „Noći mladog maslinovog ulja” – Kaštela, kao i edukacije te praktične radionice iz maslinarstva, voćarstva, održive uporabe pesticida, ljekovitog bilja i ruralnog razvoja. Maslinovo ulje i ostale prerađevine naših članova promoviramo na lokalnim i regionalnim manifestacijama. Djelujemo i kao Centar za podršku klasterima.

  • Koliko imate  članova i stalnih zaposlenika?

-Imamo 120 članova i jednu osobu zaposlenu na pola radnog vremena radi administracije i promocije. Ostali članovi su volonteri. Među članovima Udruge ima nekoliko maslinara  i ujedno vlasnika uljara s područja Kaštela i okolice, a uljari Tonći Alfirević i Srećko Katinac ujedno su i članovi Upravnog odbora UMK Mastrinka.

 class=
Goran Pavlov, predsjednik udruge Mastrinka
  • Koje sorte maslina su zastupljene na vašem području i koja prednjači u proizvodnji i kvaliteti?

Oblica! Oblica je najzastupljenija sorta, na nekim lokalitetima zastupljena je i više od 90 %. Tako veliku zastupljenost zasigurno može zahvaliti svojoj iznimnoj rustičnosti/prilagodljivosti, dvojakoj primjeni (stolna i uljna sorta), vrhunskoj kvaliteti ulja. No velik problem joj je promjenjiva rodnost. Od drugih sorti tu su Levantinka i Lastovka, ali i tzv. Talijanke (Leccino, Pendolino, Cipressino …). Prošla maslinarska godina u Kaštelima je bila dosta loša. Nepovoljno vrijeme tijekom i nakon cvatnje uzelo je danak. Kasnije smo imali dosta intenzivan napad maslinovog moljca i maslinove muhe. U međuvremenu je tuča uništila brojne maslinike. Visoke temperature i suša su ostavile traga. Sorta Oblica je najgore prošla, a Levantinka, Lastovka i ostale sorte puno bolje. Očekujemo da bi ulje od plodova koji su ostali moglo biti vrhunsko. 

  • Kakvu proizvodnju imate (konvencionalnu, ekološku, integriranu)?

-Kao Udruga nemamo vlastitu proizvodnju. Među članovima prevladava konvencionalna proizvodnja. Imamo i nekoliko ekoloških proizvođača, od njih najpoznatiji je OPG Pensa.

Tehnološka opremljenost varira. Najviše ovisi o veličini i broju maslina pojedinog maslinara, ali i o starosti maslinara. S uljarima je situacija drugačija. Oni imaju vrhunski opremljene uljare često s najnovijim linijama.

            Dobra suradnja i edukacije

  • Imate li stručnog savjetnika koji prati proizvodnju maslina i preradu u ulje?

-Potpredsjednica Udruge dr. sc. Tatjana Klepo (Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu – Viša stručna savjetnica u Zavodu za voćarstvo i povrćarstvo – ispostava Solin) naš je glavni stručni savjetnik koji prati preradu maslina i proizvodnju ulja. Imamo izvrsnu suradnju sa Savjetodavnom službom Ministarstva poljoprivrede s kojom smo organizirali više edukacija.

  • Kakve su vam vizije za budućnost – je li pratite nove tehnologije?

-Idemo u korak s tehnologijama. Redovito se informiramo o novostima u opremi za branje, rezidbu i preradu maslina. U suradnji s udrugama maslinara ,,Vela Luka” i ,,Zlatna Šoltanka” radimo na realizaciji klastera za proizvodnju maslinovog ulja sa visokim udjelom fenola. U proljeće 2021.g. kroz projekt „Aktivna i kvalitetna starost“ s Udrugom „MI“ i drugim partnerima, nastojat ćemo realizirati radionice maslinarstva i autohtonog tradicijskog kuhanja u Kaštelima. Planiramo pokrenuti društveno poduzetništvo.

  • S kojim problemima se susrećete i što vas najviše muči?

-Kao udruga najviše ovisimo o vanjskom financiranju, natječajima i donacijama. U jeku pandemije koronavirusa sve se to znatno smanjilo, kao i  sredstva za redovan rad udruge. Maslinarima je sve teže pronaći radnu snagu za branje maslina pa smo kroz projekt ,,Maslinske žurnate” pokušali povezati berače i maslinare.

  • Kome se trebaju obratiti novi maslinari ako žele biti vaši članovi?

-Novi maslinari mogu se učlaniti u UMK Mastrinka ispunjavanjem pristupnice i plaćanjem članarine, koja je dostupna na www.mastrinka.hr ili osobnim dolaskom uz prethodnu najavu na broj 095/851-5482 u ured na novoj adresi Braće Radić 1, Kaštel Sućurac. Aktivni smo i na društvenim mrežama.

  • Koji benefit imaju maslinari od Udruge?

-Članstvo u Udruzi omogućuje redovno primanje savjeta Savjetodavne službe putem SMS-a, ostvarivanje popusta repromaterijala u partnerskim trgovinama, besplatno sudjelovanje na edukacijskim aktivnostima te posudbu opreme za maslinarstvo.

Prethodni članakUzgoj kapara
Sljedeći članakUpala mliječne žlijezde ovaca i koza
Ivan Marjanica, dipl.ing.
Ivan Marjanica, dipl.ing. pomorskog prometa, rođen 1956 u Trogiru, novinarstvom se bavi od 2002. godine. Uže područje su mu maslinarstvo i manifestacije vezane uz izvorne domaće proizvode. Rođen 30. srpnja 1956. u Trogiru. Osnovnu školu završio u Ljubitovici – jedno od mjesta bivše općine Trogir, a danas općine Seget. Srednju školu završio u Trogiru, gdje danas živi s obitelji (supruga, dva sina i jedna kćer). Završio u Splitu I. stupanj elektotehnike i kao inženjer geofizičke elektronike radio 27 godina u tvrtci „Brodospas – Split“. Diplomirao Pomorski menadžment i stekao zvanje: diplomirani inženjer pomorskog prometa. Od 2002. urednik u listu „ Kampanel“. A od 2004. dopisnik Glas Koncila s trogirskog područja, kao i dopisnik Gospodarskog lista i Agroglasa. Prati Sabatine, Noćnjake i druge maslinarske skupove i sve sajmove i manifestacije vezano uz izvorne domaće proizvode. Pisao je i za Novu Zemlju, te za Hrvatsko Slovo i Novu Zadrugu. Prati stručna predavanja o maslinovom ulju, vinu, bijelom luku i to primjenjuje u praksi kao osnivač zadruge Rašeljka. Organizator manifestacije Bakalarijada i promotor novih proizvoda na bazi češnjaka.