Od Osijeka, Bjelovara, Nove Gradiške, Zagreba i Rijeke do Štipa u Sjevernoj Makedoniji, nekoliko stotina posjetitelja okupilo se na IV. Festivalu indijanske banane koji se sredinom rujna održao u Donjoj Bistri u voćnjaku Ivana Šuloga, vlasnika tvrtke Exotic King. Ova tvrtka se 20-ak godina bavi egzotičnim kulturama kojih u ponudi ima više od 50 vrsta, a uzgajaju ih u plastenicima te na plantaži na obroncima Sljemena.

Marica i Antun Ištvanović došli su iz Bjelovara kupiti sadnice indijanske banane, po cijeni od 60 do 90 eura, jer imaju u planu proširiti voćnjak sa sadašnjih 2,5 ha, uglavnom starih sorata jabuka i 700 stabala aronije, na tri do 4 ha s nekim novim vrstama voća, pa je izbor pao na indijansku bananu. U glas kažu da su čuli da se radi o super voću, uz goji bobice, pa se nadaju da će s njom krenuti izvrsno kao i sa sibirskom borovnicom. Oni su još prije 15 godina sadili jagode, trešnje, višnje, rikolu za Biovegu.

Otporna na klimatske promjene

Kao iskusan voćar Antun ističe da dobro paze što unose u voćnjak, pa se savjetuju sa strukom. Mora se o svemu voditi računa u eko voćnjaku, jer je ove godine

u proljeće bio jak mraz, koji zna biti neugodan, iako su jabuke stabilnije od drugog voća, a tu su i sve učestalije klimatske promjene, koje se jako odražavaju na prinose voća. Čuli su da indijanska banana dobro podnosi klimatske promjene i da je zahvalna za uzgoj, iako traži navodnjavanje, ali daje plodove koji imaju kremasti okus i mogu se koristiti za niz zdravih proizvoda koji se sve više traže i kod nas.

Kristina Abramović radi u školi, a potegnula je iz Nove Gradiške na predavanje i obilazak voćnjaka od jednog hektara na Sljemenu, kako bi se i sama uvjerila u ono što je vidjela i čula u medijima o učinkovitosti i blagotvornosti za zdravlje pomalo neuglednih plodova indijanske banane, koja je podrijetlom iz Sjeverne Amerike i starija je od dinosaura, ali i pčela, koje je ne oprašuju, a preživjela je i ledeno doba. Naime, ove godine, zbog kiša, njihova zrelost je kasnila skoro dva tjedna, iako se obično beru sredinom rujna. Ona želi i u Slavoniji saditi indijansku bananu, kako bi se pokušalo nešto novo u tradicionalnom poljoprivrednom kraju, za koji drži da treba ”novi početak” u uzgoju hrane na ekološki prihvatljiviji način.

Ivan Šulog je kratko podijelio s nazočnima svoja iskustva u uzgoju indijanske banane i ostalih egzota. Htio je proizvoditi neku kulturu koje još nema na domaćem tržištu i izbor je pao najprije na kiwano, a onda i na niz drugog egzotičnog voća. On ništa ne prepušta slučaju pa tako redovito osigurava nasad, koji nema nekoga većeg prirodnog neprijatelja, niti divlje svinje i srne, a voćnjak nije ni ograđen.

Kod uzgoja indijanske banane treba osigurati dovoljno vode, što znači 800 mm godišnje prve dvije godine. Nadalje, ova kultura voli sjenovitiji dio u voćnjaku, kao i obilniju gnojidbu, a plemka se kalemi dok se sjemenjak formira nakon pete godine, te onda i bolje podnosi sušu. Prinosi ploda indijanske banane iznose 20 do 25 kilograma po stablu. Idealno bi je bilo saditi na razmak od četiri puta četiri metra, ali je u Italiji sade na razmak od samo jednoga metra, dok je u Šulogovu voćnjaku ona posađena na razmak od tri puta četiri metra. Šulog je otkrio da otkupna cijena ove godine iznosi tri eura po kilogramu indijanske banane, koju proizvodi i sve veći broj njegovih kooperanata.

Izvoz u Sjevernu Makedoniju

S obitelji na festival je stigla i prof. Janka Dimitrova iz dalekog Štipa u Sjevernoj Makedoniji, koja kaže da je puno čitala o dobrobitima ovoga super voća, kojeg želi saditi kod kuće, jer je fascinirana da ono ne traži agrotehničku zaštitu i mjere već treba samo sunca i vode. Kazala nam je da je za indijansku bananu, kada je tražila sadnice, čula putem društvenih mreža, a kako nema puno vremena za njegu nasada, odlučna je da prve indijanske banane u Sjevernoj Makedoniji posadi uz pomoć tvrtke Exotic King.

Na festivalu smo sreli u voćnjaku Riječane Vanju Cimerman i Tomislava Pernjaka koji su došli vidjeti što se to događa s egzotičnim voćem u Zagrebu jer vole probati nešto novo, pa tako i craft pivo, između brojnih proizvoda od indijanske banane.