Kako bi šira javnost saznala korisne informacije o jedinstvenom egzotičnom plodu iz Sjeverne Amerike sredinom rujna u Donjoj Bistri održan je 3. Festival indijanske banane. On je okupio brojne potencijalne potrošače. Pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije i općine Bistra festival su organizirali Šulog d.o.o i Udruga za razvitak ekološke poljoprivrede Z-Eko.

Festival je započeo edukativnim predavanjima koja su održali doc.dr.sc Jana Šic-Žlabur s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu,mag.nutr. Branimir Dolibašić, mr. sc. Josip Kraljičković, pročelnik Upravnog odbora za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije, i osnivač portala Burza hrane Slaven Kulić.

Ekološka i inovativna poljoprivreda

U svom izlaganju pročelnik Josip Kraljičković osvrnuo se na akcijski plan i provedbu „Programa razvoja ekološke poljoprivrede u Zagrebačkoj županiji do 2030 godine“. Vizija Programa je da Zagrebačka županija postane vodeća zelena županija koja svoj razvoj temelji na ekološkoj i inovativnoj poljoprivredi. Strateški ciljevi su da do 2030 godine 100 posto poljoprivrednih površina bude pod ekološkim uzgojem, da 100 posto hrane u dječjim vrtićima, bolnicama i školama bude iz ekološkog uzgoja, te da svi restorani i objekti seoskog turizma imaju eko jelovnik. Za provedbu Programa u ovoj godini izdvojeno je 3 milijuna kuna.

Kraljičković je rekao da se ovaj ambiciozni Program sastoji od nekoliko mjera. Smatra kako je izuzetno važno da je u sklopu jedne od mjera održana edukacija za poljoprivredne savjetnike, stručnjake i poljoprivrednike koji se bave ekološkom poljoprivredom.

Edukacija se dva dana održavala u Ivanić Gradu i četiri dana u Gradišću. Bilo je vrlo korisno, jer su se mogli vidjeti uspješni primjeri ekološke proizvodnje. Dobro je da se i država zajedno  sa Zagrebačkom županijom uključila u ovo. Radi se o značajnom koraku za cijelu Hrvatsku. Da se krene brže, bolje i ambicioznije prema zdravoj prehrani, proizvodnji i okolišu, kazao je Kraljičković.

Naglasio da je trenutno u Zagrebačkoj županiji registrirano 14 293 poljoprivrednih gospodarstava. To je najviše u Hrvatskoj. No,malo se poljoprivrednika bavi ekološkom poljoprivredom, odnosno registrirano je njih 270.

Neki od najboljih vinara u Zagrebačkoj županiji su se preusmjerili prema ekološkoj proizvodnji. To su primjerice vinarije Tomac, Šember, Korak. Mogu biti dobar primjer drugim poljoprivrednicima da se okrenu ekološkoj poljoprivredi, tvrdi Kraljičković.

Naglasio je da je uzgajivač egzotičnog voća i povrća Ivan Šulog najbolji promotor inovativnog poduzetničkog pristupa poljoprivredi.

Ivan Šulog i Josip Kraljičković

Ivan Šulog u Donjoj Bistri 1996 godine osnovao je tvrtku Šulog d.o.o. Ona se bavi uzgojem egzotičnog voća i povrća pod brendom „Exotic King“. Prvi se u Hrvatskoj počeo baviti plantažnim uzgojem indijanskih banana. Danas je vlasnik eko nasada od 3,5 hektara, a s kooperantima indijansku bananu uzgaja na oko 30 ha. Uglavnom izvozi u Njemačku, Austriju, Belgiju i Nizozemsku.

Oduvijek sam htio raditi što ne radi nitko drugi. Godinama sam uzgajao drugo egzotično voće i povrće. Stoga je uzgoj indijanskih banana bio logičan slijed. Ovu vrstu banana je jednostavno uzgajati, nije potrebno prskanje, ništa nije potrebno, osim da se pokosi trava i da se navodnjava, rekao nam je Šulog. Dodao je da je interes za indijanske banane hrvatskih kupaca iz godine u godinu sve veći.

Posjetitelj Festivala indijanskih banana Igor Pavlek već je nekoliko puta kušao indijanske banane i njihov okus ga nije ostavio ravnodušnim.

Posjetio sam imanje Ivana Šuloga, gdje sam kušao indijanske banane. Svidio mi se njihov okus koji je vrlo zanimljiv. Radi se o kombinaciji okusa različitog voća, te sam se odlučio na kupnju. Osim što sam ovu vrstu banana konzumirao kao svježe voće, izradio sam i vrlo ukusnu tortu. Preporučio bih i drugima da konzumiraju ovo voće, jer je ukusno, hranjivo, a najvažnije zdravo, kazao je Pavlek.

U sklopu festivala predstavljeno je 50 vrsta egzotičnog povrća i voća. Uz indijanske banane od neobičnog egzotičnog voća posjetitelji su mogli vidjeti tamarillo, pepino, kiwano, jackfruit…Također su mogli degustirati različite deserte od indijanske banane – Pavlovu tortu, muffine, sladoled i džem.

Jedan od izlagača na festivalu OPG “Family Ranch Reza&Company“ iz Virja predstavio je svoj novi proizvod, kremasti med s dodatkom indijanskih banana. Radi se o ukusnoj kombinaciji domaćeg meda i indijanskih banana.

Naš OPG bavi se uzgojem mongolskih borovnica, zasadili smo 950 grmova mongolskih borovnica. Prije 14 godina zasadili smo i prve nasade indijanskih banana, ukupno 60 stabala. Za uzgoj indijanskih banana odlučili smo se zbog nutritivnih sastojaka tog voća. Njega su koristili i članovi obitelji, a i zbog toga jer smo se željeli okušati u nečem novom, rekao nam je vlasnik OPG-a Ivan Đurišević.

Sudionici su pozorno pratili zanimljiva predavanja