Više nemamo što čekati, sada je krajnje vrijeme za posaditi masline posebno na otocima i u priobalju. No ako to još niste učinili, a želite, evo još nekoliko savjeta, pa ako ne za ovu godinu, a ono za dogodine.

Položaj je jako važan čimbenik uspješnog uzgoja maslina. Kako smo baš danas u oskudici slobodnih površina, to baš i nismo u mogućnosti birati idealne položaje za naš budući maslinik. Razlog tome je što zapuštene, neobrađene i opožarene površine nitko neće da ustupi ili proda, vjerujući u ,,boljeʺ sutra. Država tome pogoduje i ne naplaćuje porez na neobrađene poljoprivredne površine, kao što to rade mnoge europske države. Najpogodniji su položaji na blago nagnutim padinama do 15 posto nagiba okrenutim prema moru. Oni nisu izloženi udarima olujnog vjetra.

Položaji u dolinama – docima nisu povoljni zbog veće relativne vlage zraka, magle, posolice i drugog. Na izabranim blago nagnutim padinama najvažnije je izgraditi potporne zidove, suhozide, podzide i gomile. Oni će nam olakšati rad u masliniku, a i ono malo zemlje neće nam ,,bježatiʺ iz maslinika.

Gnojidba

Nažalost, došlo je naglog i velikog poskupljenja mineralnih gnojiva, zato se potrudite da nađete najjeftinija, jer ćete ih uskoro trebati. Razdoblje tijekom ožujka pogodno je za dodavanje uree, ako nije dodana u veljači. Na višim temperaturama brzo se razgrađuje i hlapi u obliku amonijaka, zato se unosi 1-2 centimetra u tlo. Ako je tlo izrazito skeletno, urea se razbacuje pred kišu. Ako još niste obavili ovu meliorativnu gnojidbu, obavite to sada.

Ako ste se odlučili pognojiti s KAN-om u dva navrata, onda je sada vrijeme da dodate drugu količinu KAN-a. Na karbonatnim tlima često se javlja željezna kloroza. U tom je slučaju preporučljivo folijarno prskanje s otopinom željeza, dok na crvenoj zemlji, često nedostaje kalcija, koje treba dodati također preko lista ili dodavanjem kreča u tlo, u svakom slučaju prije cvatnje.

Rezidba

Vjerujemo da ste već počeli s rezidbom, posebno oni koji imaju mnogo stabala te naravno da treba nastaviti i iskoristiti svaki lijepi dan za rezidbu. Preporučujem pomlađivanje iz debla i grana na svim stablima koji imaju zdravo deblo, ako je u krošnji došlo do poremećaja. Visinu ili mjesto reza određuje obično vijenac guke na deblu. Njih se prepili iznad vijenca guke, ali nipošto ne na visini manjoj od 70 centimetara od tla, jer bi izdanci iz guke ili panja prevladali one iz debla. Pomlađivanje iz grana primjenjuje se kako na mladim, tako i na starim stablima, a u cilju preoblikovanja krošnje.

Zaštita

Početkom mjeseca, ali obavezno nakon rezidbe, provodi se zaštita protiv ,,paunovog okaʺ uglavnom fungicidima na osnovi bakra. Paunovo oko je najraširenija gljivična bolest na maslini. Simptomi su vidljivi na listu koji najčešće napada. Tijekom ovog mjeseca maslinu treba zaštititi i protiv napada štitastih ušiju (medića). Oni sišu sokove na granama masline i na taj način dovode stablo do iscrpljenosti i loše kondicije, baš upravo kada treba cvjetati. Za suzbijanje ušiju koristi se crveno ulje.

Savjet ekološkim maslinarima

Nemojte zaboraviti nakon rezidbe rane na stablu premazati zaštitnim sredstvima, dobro vezati tek posađene sadnice maslina i ako nekoliko dana ne padne kiša, svakako zalijte posađene sadnice. Zaštitu od lisnih uši (medića) mnogi su ekološki maslinari riješili tako da su napadnuta mjesta prskali otopinom sredstva za pranje suđa u domaćinstvu, i to najmanje dva puta u razmaku od petnaest dana.

Prošlogodišnji kompost možemo nesmetano staviti ispod masline, na kojeg možemo dodati prvi otkos trave. Ako bude lijepo vrijeme, iskoristite ga za čišćenje maslinika.

Savjet mjeseca:

Staro maslinarsko geslo glasi: bolje da te ujede zmija jutica, nego te oprži maračko sunce. To bi trebalo značiti da izbjegavamo previše izlaganja suncu u ožujku.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje