Kakva je bila prošla sezona? – Kak i naveke, vele ljudi mogla je biti i bolja al nemo se žalili, dobra je bila – zadovoljni  smo. Nek i druga bude takva već ak nebre biti bolja, a nadamo se da bu bolja, kažu iskreno poljoprivrednici ludbreškoga kraja koji se već dugi niz godina bave proizvodnjom poljoprivrednih proizvoda i prošli su sve i svašta, pamte i dobre i loše proizvodne godine. U poljoprivrednoj zadruzi „Ludbreški kraj“ trenutno se najviše bave cijenom repromaterijala. Ponajprije cijenom mineralnih gnojiva koja svakodnevno rastu i ponajviše ih brinu.

– Poljoprivredna sezona u svim kulturama je dosta kasnila zbog vremenskih uvjeta i loše situacije u proljeće s danima punim oborina i hladnim temperaturama koje nisu išle u prilog proizvođačima – našim zadrugarima i kooperantima PZ Ludbreški kraj. Sezona krastavaca kornišona krenula je dvadesetak dana kasnije od previđenog. Na kraju je uspjela s nekih 30 posto manjih prinosa! Ljetni mjeseci stvorili su berbu koja je bila odlična i odvijala se svakodnevno. Tako je i krenula paprika rog i patlidžan! – kaže Saša Lenček, predsjednik Zadruge.

 class=
Saša Lenček, predsjednik PZ „Ludbreški kraj“

 Od svojega rada možemo pristojno živjeti

Član zadruge Branko Križan jedan je od većih proizvođača povrća u tom kraju. Po struci poljoprivredni tehničar zajedno sa suprugom Sanjom prošle je godine proizveo 50 tona crvene rog paprike.

Moja obitelj počela se baviti proizvodnjom povrća početkom 90–tih godina, a mi smo nastavili njihovim stopama. Danas najviše proizvodimo crvenu rog papriku ali uz nju proizvodimo i krastavce kornišone te patlidžan. Posljednjih nekoliko godina proizvedeno povrće plasiramo u Podravku putem zadruge Ludbreški kraj i zadovoljni smo. Sve proizvedeno zadruga nam otkupi i plati u ugovorenom roku tako da nemam nekih zamjerki na našu suradnju. Dapače, planiramo povećati proizvodnju te smo zadovoljni budući da od svojeg rada možemo pristojno živjeti, zadovoljan je Branko Križan.

Osigurano sjeme i gnojivo za ovu sezonu

On je samo jedan od poljoprivrednih proizvođača koji surađuje s ovom zadrugom. On iz godine u godinu povećava svoje poljoprivredno gospodarstvo. A kako i ne bi, kad se u zadruzi trude da svi proizvođači na što lakši način prebrode poljoprivrednu sezonu. I ove godine Poljoprivredna zadruga Ludbreški kraj je osigurala i nabavila sav repromaterijal, sjeme i gnojiva za sve njih. Otkup i transport proizvedenih proizvoda također su bili unaprijed dogovoreni. Njihovi proizvođači su bezbrižno uzgajali svoje povrće i predavali ga u zadrugu. S obzirom da je na tržištu nedostajalo gotovih proizvoda, Podravka je dogovorenu otkupnu cijenu tijekom sezone povećavala. Tako su i proizvođači na kraju dobili više nego su planirali.

O suradnji s PZ Ludbreški kraj upitali smo Ranka Tušeka, direktora Podravkine službe nabave primarnih sirovina.

Zadovoljni smo suradnjom s PZ Ludbreški kraj s kojom radimo od 2017. godine kad su nam počeli isporučivati svježe krastavce i crvenu papriku za ajvar. Od 2018. smo proširili suradnju pa nam od tada isporučuju i feferone (blage i ljute) i patlidžan. Ukupne količine koje su nam isporučili u ovih 5 godina suradnje su 394t crvene paprike, 173t svježeg patlidžana, 148t svježih krastavaca, 15t feferona (blagi i ljuti) i 4,2t svježe crnoplodne aronije. Ukupno je to cca. 730 tona svježe sirovine za potrebe tvornice Kalnik i tvornice Voće.

Tijekom 2020. je u suradnji s njima, a preko lokalnih OPG-ova odrađeno i oko 25 t heljde. Ona je isporučena u našu tvornicu Žito u Sloveniji. Ovim putem pozivamo sve zainteresirane zadruge i pojedince da nam se jave za suradnju u proizvodnji povrća. Pružamo maksimalnu stručnu pomoć u odabiru sortimenta, pratimo kroz uzgojne faze i nudimo siguran otkup i stabilne cijene, naglasio je Ranko Tušek, kojem se proizvođači mogu javiti na mail: ranko.tusek@podravka.hr ili na  tel: 098/6651-197

  Rast cijene povrća ne prati rast troškova

Sjećam se, repromaterijal, troškovi goriva i ostala ulaganja prije su bila puno, puno jeftinija nego danas. Međutim, na to ne možemo previše utjecati. Isto tako, nažalost rast cijene povrća nije na istoj razini kao i rast troškova. Pozitivno je što putem zadruge cijene povrća ipak iz sezone u sezonu rastu. Tako se nadamo da će nam se trud u ovoj sezoni još više isplatiti, zaključuje Branko.

-Svaka godina nosi svoje pozitivne strane i rizike poslovanja ali ne odustajemo. Od osnivanja Zadruge možemo reći da smo postali velika karika u lancu organizacije i distribucije povrtlarskih kultura. Vođeni smo sloganom domaćih proizvoda koji su od berbe u kratkom roku u samoj distribuciji proizvodnje. U novoj poljoprivrednoj sezoni povećat ćemo kapacitete otkupa, transporta i skladištenja i proširiti ugovore s novim kooperantima i zadrugarima, kaže Saša Lenček , predsjednik poljoprivredne zadruge Ludbreški kraj.