U vrtu svoje majke imam posađeno jedno stablo jabuke pinove. Ono je posađeno odmah uz kuću. Dobiva dovoljno hrane, vode, svjetla. Svake godine odmah nakon cvatnje, koja je svake godine obilna, prorijedimo ručno tako da ostavimo cca 50% veći broj plodova nego što bi ostavili u suvremenom intenzivnom nasadu jabuka. Kako smo to odradili netom nakon cvatnje (10 dana nakon završene cvatnje) tako smo stablu ostavili da se cijelu godinu bavi samo s tim plodovima koji će ostati do berbe. Zato svake godine imamo velik broj plodova na tom malom stabalcu, plodovi su krupni i ima ih svake godine. Voćari hobisti često slave kada voćka obilno cvate, ali se udaraju po čelu i neobjašnjivo im je zašto te godine plodovi nisu ukusni dovoljno i zašto naredne godine voćka ne cvate. Odgovor je u prorjeđivanju, koje je u suvremenom voćarstvu najdelikatniji zahvat. Određivanje optimalnog broja plodova, pa onda uspješno prorjeđivanje koje će dovesti do ostanka samo optimalnog broja plodova po stablu do berbe, utječe na cjelokupni voćarski uspjeh.

Prednosti prorjeđivanja

• Pravodobnim prorjeđivanjem utječemo na krupnoću plodova (ako ranije prorijedimo na konačan broj plodova dobit ćemo krupnije plodove)
• Utječemo na slador plodova, obojenost, ali i zdravlje plodova (ako pravovremeno prorijedimo plodove imamo bolju zaštitu plodova)
• Utječemo na povratnu cvatnju sljedeće godine
Svi voćari znaju ako je cvatnja obilna, da će biti i obilno plodova, ali da ćemo onda imati puno, ali nedovoljno ukusnih plodova, a s druge strane ćemo riskirati da sljedeće godine ili čak i dvije godine zaredom nemamo uopće niti cvatnje, niti plodova (šljiva bistrica je osobito osjetljiva, kao i jabuka, dok su višnje, breskve, trešnje najmanje osjetljive). Prorjeđivanje je dakle za sve voćare obavezno, ali kako odrediti optimalan broj plodova i kako prorijediti plodove? Optimalan broj plodova se određuje za svaku voćnu vrstu drugačije, ali i unutar voćne vrste i za svaku sortu drugačije. U načelu, za breskve želimo imati smještene plodove na svakih petnaestak cm prošlogodišnjeg izboja (s time da smo pravilno orezali stablo!). Kod jabuke, ovisno o sorti, možemo imati od 4-9 plodova po cm2 poprečnog presjeka stabla (npr. promjer stabla je 6 cm, to znači da je dozvoljen broj plodova od 100 do 250 ovisno o sorti, fuji manje, gala više). To je okviran proračun. Voćar sam treba znati koji je to broj plodova (ili barem vizualno, iskustveno) koji rezultira kvalitetnim plodovima i dobrom cvatnjom naredne godine. Ako niste sigurni, bolje imati manje plodova bolje kvalitete i sa sigurnom povratnom cvatnjom, nego više plodova, ali da su lošije kvalitete i potencijalno bez cvatnje naredne godine. U sljedećem broju Gospodarskog lista objasnit ćemo načine prorjeđivanja.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakOtkaz ugovora upravitelju zgrade
Sljedeći članakNovi mljekomat u Zaprešiću
Avatar
Inženjer voćarstva s bogatim iskustvom u tehnološkom savjetovanju profesionalnim voćarima. Specijalizirao suvremene tehnologije jabuke, kruške i trešnje. Suradnik u razvoju suvremenih poljoprivrednih informatičkih rješenja. Damir Lučić je rođen 1974. u Zagrebu, s prebivalištem u Velikoj Gorici. Diplomirao je na Agronomskom fakultetu 2000. godine s temom "Austrijsko obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo u uvjetima hrvatske poljoprivrede" s odličnim uspjehom. Trenutno na doktorskom studiju na Fakultetu u Mariboru. Ima višegodišnje iskustvo u savjetovanju voćara. Surađivao s velikim brojem profesionalnih voćara na otvorenom tržištu Hrvatske, Slovenije, BiH, Srbije, Makedonije, Crne Gore. Također sudjelovao kao predavač i stručni suradnik u velikom broju edukacija za voćare. U zadnje vrijeme se posvećuje mogućnostima implementacija informatičkih tehnologija (ICT) u poljoprivrednu proizvodnju. U tom smislu surađuje s Datalabom d.d. kao product manager za voćarski sektor.