Kumkvat na kineskom jeziku, znači „zlatna naranča“. U Europi se pojavljuje sredinom 19. stoljeća, kad se uzgajao kao ukrasno drvo i solitarna biljka. Danas se uzgaja kao dekorativna i voćna vrsta visokih nutritivnih vrijednosti.

Kumkvat (Fortunella spp.), zimzeleni grm ili manje drvo, podrijetlom je iz istočne Azije te pripada porodici Rutaceae. Na otvorenom može narasti između 2.5 do 4.5 m dok u posudama postiže visinu između 1.5 do 2 m. Grane su uglavnom bez trnja i imaju tamnozelene listove i bijele cvjetove. Kumkvat je samooplodna biljka, a plod je jarke narančaste boje i ovalnog oblika. Kora je slatka i jestiva, specifične arome, a plodovi se jedu sirovi, zajedno s korom i sjemenkama te su kiselkasto slatkog i pomalo trpkog okusa.

Kumkvat – nutritivna vrijednost i ljekovita svojstva

Izvrstan izvor vitamina C, karotenoida, flavonoida i eteričnih ulja. U kumkvatu su prisutni minerali kalcija, fosfora, željeza, kalija, natrija, te vitamina A, B1, B2. Bogat je vlaknima i antioksidansima. U kineskoj pučkoj medicini, koristi se kod upala, za iskašljavanje, liječenje nadutosti, te oporavka organizma od bolesti. Prema znanstvenim istraživanjima, ima antimikrobno i antikancerogeno djelovanje.

Uzgoj u zatvorenom prostoru

Kako i kad se orezuje kumkvat?

Cijeli članak možete pročitati u tiskanom izdanju Gospodarskog lista br. 8/2019

Postavi pitanje autoru klikom ovdje
Prethodni članakNewsletter 8/2019
Sljedeći članakOkrugli stol na temu: „Budućnost i važnost obrazovanja u poljoprivredi“
Avatar
Martina Režek rođena je 19.9.1991. godine u Zagrebu, a nakon završetka Agronomskog fakulteta u Zagrebu postala je magistra inženjerka hortikulture. Posebno je zainteresirana za ljekovito i samoniklo bilje. Martina Režek rođena je 19.9.1991. godine u Zagrebu, gdje je završila osnovnu (OŠ Čučerje) i srednju školu (Zdravstveno učilište, usmjerenje farmaceutski tehničar). Preddiplomski studij Biljne znanosti na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, upisala je akademske godine 2010./2011. Godine 2013., završava preddiplomski studij i stječe naziv sveučilišna prvostupnica inženjerka biljnih znanosti i upisuje diplomski studij Hortikultura, usmjerenje Povrćarstvo. U rujnu 2015. godine završava diplomski studij i stječe naziv magistra inženjerka hortikulture.