Udruga vinogradara i voćara Cernik, novogradiški ogranak Udruge Živa Zemlja, Savjetodavna služba, LAG Zapadna Slavonija i OPG Hudolin iz Dragalića, uz potporu Brodsko-posavske županije, Općine Cernik, Hrvatskih šuma, Uprava Nova Gradiška i tvrtke Ravnica, pripremaju razmjenu sjemenja starih sorti povrća i po prvi put veću razmjenu plemki starih sorti voća, ali i plemki šumskih voćkarica pod nazivom „Sačuvajmo stare sorte“.

Razmjena će se održati u subotu, 3. ožujka ove godine u Hrvatskom domu u Cerniku s početkom u 10 sati. U dvanaest sati predviđena je tribina na temu „Važnost očuvanja starih sorti“.
Od Zvonka Živkovića, predsjednika Udruge vinogradara i voćara Cernik doznajemo da će se na tom skupu prvi put u većem broju i na jednom mjestu okupiti zaljubljenici u stare sorte voća, praktičari koji ih godinama traže, cijepe i pokušavaju spasiti od propadanja, ali i stručnjaci.
– Već nakon prvih informacija o razmjeni plemki, svoj dolazak najavilo je tridesetak entuzijasta iz cijele Hrvatske: od Gradišta i Mirkovaca na istoku Slavonije do Gorskog kotara (Čabar, Moravice…). Očekujemo da će se u međuvremenu u ovu manifestaciju uključiti još neke mjerodavne institucije, kaže agilni predsjednik Udruge koja okuplja 56 članova. A nije slučajno što su se upravo Cerničani prihvatili ovog posla. Njihova Udruga koja je osnovana prije devet godina puno je posljednjih godina radila na obnovi voćarstva i vinogradarstva. Prije 5-6 godina kupili su zapušteno zemljište zaraslo u šikaru površine oko pola hektara. Nakon brojnih akcija iskrčili su ju, obradili i posadili ogledni voćnjak. U jednom dijelu su stare sorte jabuka i drugog voća na divljim podlogama, a u drugom modernije sorte na slabobujnim podlogama.
– Želimo jednostavno usporediti kako će se one ponašati uz isti tretman: obradu, gnojidbu i zaštitu. Želimo stvoriti mali edukacijski centar. Planiramo posaditi i vinograd u kojemu će biti zastupljene i neke stare sorte
, kaže Živković. Ističe da upravo u selima na području Općine Cernik ima još dosta starih stabala voćaka sa starim sortama jabuka, krušaka i drugog voća koje treba precijepiti i sačuvati. Neke su jabuke opće poznate poput petrovače, božićnice, kožare, zelenike, šiljike i drugih, ali je i puno dobrih starih sorti koje bi tek trebalo determinirati i širiti zbog njihove kvalitete, otpornosti na bolesti i štetnike i pogodnosti za organski način uzgoja.
– To je i jedan od glavnih naših ciljeva organiziranja razmjene plemki. Želimo na jednom mjestu okupiti čuvare starih sorti, potaknuti ih na razmjenu plemki, iskustava, ali i da zajednički pokušamo ukazati na probleme. Ako bude moguće želimo pokrenuti i neke akcije spašavanja tog, najčešće zapuštenog i zapostavljenog tradicijskog blaga, odnosno biološke raznolikosti, pa u tome očekujemo pomoć stručnjaka, znanstvenika i mjerodavnh institucija,
kaže Živković. Nastavak ove akcije bit će na jesen kada se na tradicionalni Dan cerničkog portugisca planira organiziranje veće izložbe i determinacija starih sorti jabuka i krušaka.
– U udruzi ozbiljno razmišljamo o nabavi strojeva i opreme za preradu voća u rakije, sušeno voće, pekmeze, sokove, jabučni ocat… Ako bude moguće, neke projekte planiramo prijaviti i na natječaje Programa ruralnog razvoja i na druge poticajne mjere. Kroz razmjenu plemki želimo inicirati i sadnju starih sorti voća, na primjer, u našem Franjevačkom samostanu, ali i zainteresiranim školama
, optimist je Zvonko Živković.

Postavi pitanje autoru klikom ovdje