U ovim izazovnim vremenima kad se suočavamo s mnogim problemima i pitanjima, dobro je znati da postoji netko tko može dati odgovor. Tvrtka BASF nudi inovativna rješenja za zaštitu poljoprivrednih kultura. Najnovije rješenje za zaštitu pšenice i ječma, fungicid REVYCARE, naći se početkom 2022. godine na našem tržištu. I to kao još jedna BASF-ova inovacija koja podiže proizvodnju i zaštitu žitarica na višu razinu.

Hrvatski poljoprivrednici već dobro znaju da im BASF omogućava najsuvremenije tehnologije zaštite žitarica kako bi u najvećoj mogućoj mjeri smanjili rizik u proizvodnji i u potpunosti zaštitili svoje usjeve s ciljem ostvarenja visokih prinosa i onog što je svakog proizvođaču bitno, a to je isplativa proizvodnja i profit.

Za klasu iznad

Na radionici koja je održana sredinom prosinca u Tuheljskim Toplicama, bili smo u društvu s ratarima iz istočne Slavonije. Okupio ih je BASF, kao i njihove kolege iz drugih krajeva Hrvatske na ranijim radionicama, kako bi ih upoznali s novim fungicidom s potpunom novom djelatnom tvari REVYSOL® koja s piroklostrobinom tvori revolucionarnu formulu u sredstvu REVYCARE. Zašto revolucionarnu? Više je razloga zašto su BASF-ovi stručnjakinje Jadranka Aleksić i Alma Udovčić na radionici naglasile kako se radi o fungicidu koji je za klasu iznad ostalih.

Potpuno nova djelatna tvar REVYSOL iz skupine triazola ima FLEXY POWER molekulu koja se 100 puta jače veže za patogen od standardnih triazola. U kombinaciji s piroklostrobinom, iz skupine strobilurina objedinjuje snagu dva fungicida u sredstvu REVYCARE koje osigurava potpunu zaštitu pšenice i ječma od svih bolesti, jer u prvoj zaštiti spriječava pojavu i razvoj uzročnika bolesti i pritom pruža najdugotrajniju zaštitu lista. Ako se usjev tretira fungicidom REVYCARE tek nakon pojave prvih znakova bolesti, ovaj fungicid zaustavlja razvoj bolesti i nakon infekcije, s kurativnom primjenom do 5 dana nakon uočene zaraze.

  Primjena i učinkovitost i u lošijim uvjetima

Uz to, učinkovit je na niskim temperaturama, otporan na UV zračenje i ispiranje kišom. Omogućava primjenu u bilo kojem roku. Dovoljno je tek 15 minuta od primjene da se usvoji u list i da do izražaja dođe superiorna učinkovitost. I to bez obzira na temperaturu primjene. Tako da proizvođači mogu biti sigurni da im prva kiša nakon primjene neće isprati zaštitu s usjeva. Istraživanja su pokazala da REVYCARE ima 41% bolju učinkovitost u kišnim uvjetima. 29% bolja je kontrola pjegavosti lišća pšenice i ukupno 84% učinkovitosti jer 30 dana nakon primjene čuva lisnu masu. To rezultira s 370 kg/ha većim prinosom. Primjenjuje se u količini 0,75-1 L/ha, uz utrošak vode 100-300 L/ha. Uz ovim nesigurnim vremenima, REVYCARE poljoprivrednicima pruža sigurnost proizvodnje.

Pitali smo proizvođače na radionici o njihovim iskustvima s BASF-ovim proizvodima. Albert Atilla iz Karanca bavi se ratarskom proizvodnjom i uzgaja kukuruz, pšenicu, stočni ječam i suncokret.

Koristim BASF-ove proizvode već nekoliko godina i vrlo sam zadovoljan. Počeo sam s Priaxorom koji se pokazao vrlo učinkovit u zaštiti pšenice i ječma. Ujesen sam zasijao dvije sorte ječma tretirane s fungicidom Systiva i očekujem isto izvrsne rezultate. Od novog fungicida Revycare očekujem da ću moći preskočiti prvo prskanje.

Albert Atilla

Željko Markota iz Soljana također uzgaja ratarske kulture. Pšenicu i ječam već nekoliko godina uspješno proizvodi uz zaštitu Priaxorom.

Mogu reći da sam jako zadovoljan Priaxorom, kojim tretiram usjev ovisno o procjeni kad bi moglo doći do bolesti. Nekad to bude prvo prskanje, a nekad zaštita zastavice. Revycare u programu zaštite vidim u prvom prskanju. On može ići kad su niske temperature i nepovoljniji uvjeti s češćim kišama u tom razdoblju. To mi pruža sigurnost da ću uloženi novac u zaštitu dobro iskoristiti.

Željko Markota

BASF-ov tim na radionici u Tuheljskim Toplicama

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje