Sponzorirani prilog

Najvažniji sastojak zrna pšenice su proteini (bjelančevine) i upravo je pšenica glavni izvor biljnih proteina za čovjeka. Njihova zastupljenost ovisi o više različitih faktora od vrste, sorte, klimatskih prilika, tipa zemljišta do agrotehničkih mjera proizvodnje. Ozima pšenica sadrži manje bjelančevina od jare, a meka pšenica manje od tvrde. Dok pšenica iste sorte uzgajana u sušnim klimatskim uvjetima ima više bjelančevina nego pšenica uzgajana u vlažnim uvjetima.

Obično postoji negativna korelacija između koncentracije proteina u zrnu pšenice i prinosu. Zato jer uobičajena prihrana potiče rast biljaka i akumulaciju škroba nauštrb sadržaja proteina. U svakom slučaju, svaka sorta pšenice ima određeni maksimalni sadržaj proteina koji može dostići u najpovoljnim uvjetima proizvodnje. On se u našim pšenicama kreće između 13-15% i zbog standardnih uvjeta proizvodnje. Odnosno izloženosti određenim nepovoljnim uvjetima, ovaj se potencijal gotovo nikada ne dostigne.

""

Maksimalni potencijal sadržaja proteina

S obzirom da je postotak proteina u zrnu pšenice postao osnovni kriterij u određivanju kvalitete, a time i otkupne cijene pšenice, reći ćemo nešto o tome kako odgovoriti na potrebu povećanja proteina. Ukupan sadržaj proteina u zrnu pšenice gotovo u potpunosti dolazi iz dušika iz tla. Prema tome, pravilna gnojidba je osnova svih daljnih mjera u nastojanju da se ostvari maksimalni potencijal. Sve ostale mjere same po sebi neće postići željene rezultate. Ako se ne provede pravilna gnojidba i osigura dušik kao glavni izvor proteina. Čak i kod pravilne gnojidbe, sadržaj proteina će se smanjivati uslijed nepovoljnih klimatskih uvjeta. Napada bolesti i štetnika ili zbog povećane aktivnosti proteaza – enzima koji kidaju lance proteina i na taj ih način razgrađuju.

Megafol Protein je inovativno rješenje koje osigurava iskorištenje maksimalnog potencijala biljke u proizvodnji proteina i veličini prinosa pšenice. Svakom proizvođaču pruža priliku da ostvari maksimum! i kod izloženosti nepovoljnim ili manje povoljnim uvjetima, maksimalni potencijal sadržaja proteina ipak se može ostvariti! Proteini u zrnu pšenice se u najvećoj mjeri sintetiziraju u vrijeme cvatnje. Zato jer upravo tada pojačan sadržaj apscizinske kiseline (ABA) djeluje na biljni gen koji određuje sintezu proteina.

""

MEGAFOL PROTEIN je novi specijalni proizvod, visoko učinkovit protenski pojačivač koji poboljšava kvalitetu Vaših usjeva pšenice, lucerne i soje. Megafol Protein stimulira prirodnu biosintezu i akumulaciju proteina u zrnu. Jedini je biostimulator koji povećava sadržaj proteina, a da se to istovremeno ne odražava na smanjenje prinosa. Megafol Protein povećava ukupnu proizvodnju proteina po ha pojačanom sintezom proteina, njihovim pojačanim uskladištenjem i očuvanjem sintetiziranih proteina.

Garantirano povećanje sadržaja proteina

Primjenom Megafol Proteina u cvatnji, u dozi 3 l/ha, potiče se nakupljanje abscizinske kiseline, pojačava se djelovanje gena i pospješuje sinteza proteina. Megafol Protein osim aminokiselina i vitamina koji stimuliraju sintezu proteina, sadrži i šećere koji pospješuju uskladištenje sintetiziranih proteina. Inhibitori proteaze sprječavaju kidanje proteinskih lanaca i njihovo raspadanje. Upravo pravilno uravnotežen odnos između aminokiselina, vitamina i šećera omogućuje istovremeno djelovanje na nekoliko važnih metaboličkih procesa koji osiguravaju sintetiziranje proteina i njihovo očuvanje, pa se i u uvjetima koji nisu idealni ostvaruju maksimalni rezultati. Ako se radi o proizvodnji koja, zbog visokih ulaganja, već ostvaruje maksimalan prinos (koji je u negativnoj korelaciji sa sadržajem proteina), Megafol Protein povećat će sadržaj proteina u zrnu pšenice.

Ako se radi o proizvodnji koja ne postiže maksimalan prinos, ali ostvaruje visok sadržaj proteina, Megafol Protein povećat će prinos bez negativne korelacije na sadržaj proteina u zrnu pšenice, a ako se radi o proizvodnji koja ne ostvaruje ni maksimalan prinos, ni željeni sadržaj proteina, primjena Megafol Proteina pozitivno će se odraziti na obje komponente i u svakom od spomenutih slučajeva garantirano povećati ukupan sadržaj proteina po hektaru.

Megafol Protein je inovativno rješenje koje osigurava iskorištenje maksimalnog potencijala biljke u proizvodnji proteina i veličini prinosa pšenice, i svakom proizvođaču pruža priliku da ostvari maksimum!
Prethodni članak4 milijuna kuna bespovratnih potpora za razvoj poduzetništva
Sljedeći članakProljetna paša koza
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.